0,00 €

No products in the cart.

Παιδιά – Απόδοση στο σχολείο: Πώς γίνονται οι καλοί μαθητές;

Τα παιδιά από τα πρώτα τους κιόλας χρόνια στο σχολείο μπαίνουν στη διαδικασία της καλής επίδοσης. Μάλιστα συχνά, οι γονείς είναι εκείνοι που «βομβαρδίζουν« τα παιδιά τους και τα πιέζουν να γίνουν οι πιο καλοί μαθητές. Ωστόσο αυτή η πίεση δεν είναι λειτουργική για ένα παιδί και συχνά μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο ανταγωνισμός αυτός και το άγχος της επίδοσης στο σχολείο μπορεί να βλάψει την ψυχοσύνθεση του παιδιού και παράλληλα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επίδοση καθ’ αυτή, ως αντίδραση.

Κάθε παιδί, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό στο σχολείο, χρειάζεται τον δικό του χρόνο και την αμέριστη κατανόηση από τους γονείς του. Έτσι, σταδιακά θα είναι σε θέσει να αναπτύξει συνήθειες ενός πραγματικά καλού μαθητή, δίχως να καταπιεστεί. Ποιος είναι όμως ο στόχος; Ειδικότερα, ποιες είναι εκείνες οι συνήθειες που σταδιακά θα βάλει στη ζωή του; Ενδεικτικά, μερικές από αυτές τις συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί για να έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο:

 1. Οι πραγματικά καλοί μαθητές δεν διαβάζουν απλά ένα βιβλίο, αλλά χρησιμοποιούν και παραδείγματα, λύνοντας περισσότερες ασκήσεις, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες, κάνοντας εξάσκηση.
 2. Μελετούν με ενδιάμεσα διαλείμματα και όχι με τις ώρες, καθώς το συνεχόμενο διάβασμα για πολλές ώρες καταλήγει αντιπαραγωγικό.
 3. Δεν χρησιμοποιούν δικαιολογίες για να μη διαβάσουν, αντιθέτως αντιλαμβάνονται πως για να πετύχουν τους στόχους τους χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Έτσι, όσο και αν βαριούνται θα ολοκληρώσουν το διάβασμα τους.
 4. Συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες, αφού είναι αποδεδειγμένο ιστορικά πως οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι δραστήριοι και κατακτούν μέσα από όσα καταπιάνονται πολλούς διαφορετικούς τρόπους σκέψης.
 5. Τα παράπονα δεν έχουν θέση στην καθημερινότητα των καλύτερων μαθητών. Εάν δεν τους αρέσει κάτι, το αλλάζουν ή το αγνοούν, και δε ξοδεύουν το χρόνο και την ενέργεια τους συζητώντας γι’ αυτό.
 6. Ελέγχουν συχνά τον εαυτό τους και τις γνώσεις τους, καθώς αυτό βελτιώνει τη σύνδεση του εγκεφάλου με τις νέες πληροφορίες και δίνει μια πιο άμεση και ξεκάθαρη εικόνα για τις υπάρχουσες γνώσεις. Η επανάληψη εξάλλου είναι μήτηρ μαθήσεως και οι καλοί μαθητές ξέρουν πως η συνεχής εξάσκηση θα τους κάνει καλύτερους και πιο εύστροφους.
 7. Αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη για όσα μαθαίνουν αλλά και όσα δε μαθαίνουν.
 8. Κάνουν ερωτήσεις και ψάχνουν λύσεις σε όλες τους απορίες έστω και με μια απλή αναζήτηση στο Google.
 9. Οι κορυφαίοι μαθητές αναγνωρίζουν το 20% των όσων χρειάζεται να μάθουν τέλεια, και είναι αυτά που καθορίζουν μάλιστα το 80% του τελικού τους βαθμού. Ουσιαστικά, εστιάζουν σε λίγα σημαντικά πράγματα, χωρίς να ξοδεύουν ώρες προσπαθώντας να θυμηθούν τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Η παπαγαλία εξάλλου δεν βοηθά τη σκέψη και οι καλοί μαθητές το γνωρίζουν αυτό.
 10. Εκμεταλλεύονται καλύτερα το χρόνο τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Έτσι, ο χρόνος που περνούν στην τάξη είναι πιο παραγωγικός.
 11. Κοιμούνται αρκετά, εφόσον το καθημερινό πρόγραμμα των κορυφαίων, σε κάθε τομέα, περιλαμβάνει περιόδους έντονης δουλειάς (4-6 ώρες την ημέρα) που ακολουθούνται από αντίστοιχες ώρες ποιοτικού ύπνου (9 ώρες).
 12. Διαβάζουν περισσότερα από όσα λένε τα βιβλία. Και γι’ αυτό καταφέρνουν να αξιοποιούν καλύτερα τις πληροφορίες που λαμβάνουν, καθώς αναζητούν όλες τις οπτικές γύρω από όσα διαβάζουν.
 13. Μελετούν αμέσως τα λάθη τους –π.χ. σε διαγωνίσματα– και προσπαθούν να βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.

Η συμβολή των γονιών στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών

Οι γονείς είναι σημαντικό να βοηθήσουν το παιδί τους να οργανώνεται σωστά προκειμένου να διαβάσει. Ειδικότερα, οι γονείς χρειάζεται να το ενθαρρύνουν για τα εξής:

 • να βρει σε ποιο χώρο του αρέσει να διαβάζει,
 • να βρει ποια ώρα του αρέσει να διαβάζει,
 • να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα μένει συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει
 • να κάνει μικρά διαλείμματα,
 • να κοιτάει πρώτα τι έχει να κάνει και μετά να ξεκινάει,
 • να έχει συγκεντρωμένα γύρω του ό,τι χρειάζεται για να διαβάσει.

Επίσης, είναι ιδιάζουσας σημασίας οι γονείς να μην συγχέουν την έννοια «καλός μαθητής» με το «καλό παιδί». Οι Εξάλλου είναι γεγονός πως μια αποτυχία στο σχολείο δεν είναι σε θέση να κλονίσει την αγάπη του γονιού για το παιδί του. Τα παιδιά όμως, για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στο σχολείο χρειάζονται βοήθεια από ανθρώπους που τους στέλνουν τα σωστά μηνύματα, που ενδιαφέρονται, που δείχνουν κατανόηση και που μπορούν να τα ακούσουν. Έτσι, οι γονείς πρέπει να δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να ζητούν βοήθεια και να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια με την πρώτη δυσκολία. Γι’ αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να στηρίζουν τα παιδιά τους και να τα ενθαρρύνουν, όχι να τους τονίζουν ότι δεν τα πήγαν καλά ή να τους φωνάζουν συνέχεια πως δεν τελείωσαν ακόμα τα μαθήματα τους ή γιατί δεν αρίστευσαν σε ένα διαγώνισμα.

Μην ξεχνάμε πως ο πραγματικά «καλός μαθητής» είναι εκείνος που τα πάει καλά σε όλους τους τομείς της ζωής του και όχι μόνο στα μαθήματα του σχολείου.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ