0,00 €

No products in the cart.

Παιδιά και Covid-19: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό στο σχολείο;

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα, το κατά πόσο δηλαδή τα παιδιά –και οι έφηβοι– μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τη νόσο Covid-19.

Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν σε σχέση με τους ενήλικες

Για αρχή, είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε πως τα παιδιά, επιβεβαιωμένα, είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από κορονοϊό σε σχέση με τους ενήλικες. Ειδικότερα, τα παιδιά και οι νέοι έχουν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό σε σχέση με τους ενήλικες που εκτίθενται σε αυτόν, σύμφωνα με νέα μελέτη παγκόσμιων δεδομένων μετάδοσης της COVID-19, της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL).

Επιπλέον, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, οι ερευνητές επικαιροποίησαν την προηγούμενη συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση που είχαν κάνει, προκειμένου να συμπεριλάβουν περισσότερες από 13.900 μελέτες και να κατανοήσουν τόσο τις πιθανότητες που έχουν τα παιδιά να κολλήσουν κορονοϊό, όσο και αν αυτά είναι πιθανό –και κατά πόσο–  να τον μεταδώσουν.

Από αυτή την ανάλυση προέκυψε το συμπέρασμα πως τα παιδιά κάτω των 12-14 ετών έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν Covid-19 από μολυσμένα άτομα. Βέβαια, τα στοιχεία για τους εφήβους είναι λιγότερο σαφή, γι’ αυτό οι ειδικοί εικάζουν πως είναι εξίσου ευάλωτοι με τους ενήλικες. «Η ευαλωτότητα είναι σημείο-κλειδί στην αλυσίδα της μετάδοσης και τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι τα παιδιά πιθανότατα παίζουν μικρό ρόλο στη μετάδοση του ιού και την εξάπλωση της πανδημίας, αν και η αβεβαιότητα παραμένει», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής στο UCL, Δρ. Russell Viner.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα αυτά αποτελούν την εγγύηση πως τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά ακόμα και τώρα που δεν έχει μπει ολοκληρωτικά ένα τέλος στην πανδημία.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι τα παιδιά –και οι ομάδες παιδιών στα σχολεία– παίζουν μόνο έναν περιορισμένο ρόλο στην εξάπλωση της μόλυνσης, αλλά σε αυτό το στάδιο τα στοιχεία είναι αδύναμα, γι’ αυτό και χρειάζονται άμεσα περισσότερες έρευνες σχετικά με τον ρόλο των παιδιών στη μετάδοση», συμπλήρωσε επίσης ο καθηγητής Russell Viner.

Βέβαια, η παραπάνω μελέτη δεν επικεντρώνεται στις επιπτώσεις του βαθμού μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον, οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν πως «ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση του SARS-CoV-2 παραμένει ασαφής. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα περιβάλλοντα εκπαίδευσης παίζουν μόνο ένα περιορισμένο ρόλο στη μετάδοση, όταν εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού, σε αντίθεση με άλλους αναπνευστικούς ιούς».

Γιατί τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στη νόσο Covid-19;

Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι τα παιδιά ενδέχεται να μην επηρεάζονται τόσο σοβαρά από συγκεκριμένο ιό, διότι υπάρχουν διάφοροι ιοί που εξαπλώνονται στην κοινότητα και προκαλούν ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα. Δεδομένου ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν πιο συχνά, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο ώστε να τους παρέχει κάποια προστασία έναντι της νόσου Covid-19. Είναι επίσης πιθανό το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να αλληλεπιδρά με τον ιό διαφορετικά από το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων. Επίσης, να σημειωθεί πως, μερικοί ενήλικες αρρωσταίνουν επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα φαίνεται να αντιδρά υπερβολικά στον ιό, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά στο σώμα τους. Αυτό όμως μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί στα παιδιά.

Πώς επηρεάζει η νόσος Covid-19 τα παιδιά;

Τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών παιδιών, μπορούν να αναπτύξουν ωστόσο Covid-19. Πολλά από αυτά όμως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Όσα παιδιά αρρωσταίνουν τείνουν να εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα όπως χαμηλό πυρετό, κόπωση και βήχα. Μερικά παιδιά είναι πιθανό να εμφανίσουν πιο σοβαρές επιπλοκές, αλλά αυτό ήταν λιγότερο συχνό. Τα παιδιά με υποκείμενες παθήσεις είναι πιθανό να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια.

Το σχολείο είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά εν μέσω της πανδημίας;

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 5-6% των διαγνωσθέντων περιστατικών αφορά παιδιά <18 ετών (περίπου 6.000 παιδιά και έφηβοι συνολικά), πολύ λίγα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και κανένα δεν είχε σοβαρή εξέλιξη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την στενή παρακολούθηση των υγειονομικών αρχών, κάνει την παρουσία των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο ασφαλή.

Κλείνοντας, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης και εξάπλωσης της νόσου Covid-19. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως τα παιδιά κάτω των 12 ετών όχι μόνο νοσούν πιο ήπια, αλλά μεταδίδουν το ιό λιγότερο. Βέβαια, για να ισχύει αυτό είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι κοινωνικές αποστάσεις.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ