0,00 €

No products in the cart.

Πώς καταλαβαίνουν οι ενήλικες τι λένε τα παιδιά

Όταν τα μωρά αρχίζουν να μιλούν για πρώτη φορά, το λεξιλόγιό τους είναι πολύ περιορισμένο. Συχνά ένας από τους πρώτους ήχους που παράγουν είναι “da”, που μπορεί να αναφέρεται στον μπαμπά, έναν σκύλο, μια τελεία ή τίποτα. Πώς αντιλαμβάνεται ένας ενήλικος ακροατής αυτό το περιορισμένο λεκτικό ρεπερτόριο; Μια νέα μελέτη από ερευνητές του MIT και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η κατανόηση των ενηλίκων του πλαισίου συνομιλίας και η γνώση των λανθασμένων προφορών που συνήθως κάνουν τα παιδιά είναι καθοριστικής σημασίας για την ικανότητα κατανόησης των πρώιμων γλωσσικών προσπαθειών των παιδιών.

Χρησιμοποιώντας χιλιάδες ώρες απομαγνητοφωνημένων ηχογραφήσεων παιδιών και ενηλίκων που αλληλεπιδρούν, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε υπολογιστικά μοντέλα που τους επιτρέπουν να αρχίσουν να αντιστρέφουν τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες ερμηνεύουν αυτά που λένε τα μικρά παιδιά. Τα μοντέλα που βασίζονται μόνο στους πραγματικούς ήχους που παρήγαγαν τα παιδιά στην ομιλία τους έκαναν σχετικά κακή δουλειά στην πρόβλεψη του τι έλεγαν οι ενήλικες. Τα πιο επιτυχημένα μοντέλα έκαναν τις προβλέψεις τους με βάση μεγάλα τμήματα προηγούμενων συνομιλιών που παρείχαν το πλαίσιο για αυτά που έλεγαν τα παιδιά. Τα μοντέλα είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις όταν επανεκπαιδεύτηκαν σε μεγάλα σύνολα δεδομένων ενηλίκων και παιδιών που αλληλεπιδρούν. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ενήλικες είναι πολύ ικανοί στο να κάνουν αυτές τις ερμηνείες που βασίζονται στο πλαίσιο, οι οποίες μπορεί να παρέχουν κρίσιμη ανατροφοδότηση που βοηθά τα μωρά να αποκτήσουν γλώσσα, λένε οι ερευνητές.

«Ένας ενήλικας με πολλή εμπειρία ακρόασης φέρνει στην κατοχή του εξαιρετικά εξελιγμένους μηχανισμούς κατανόησης της γλώσσας και αυτό είναι ξεκάθαρο που βασίζεται στην ικανότητα κατανόησης του τι λένε τα μικρά παιδιά», λέει ο Roger Levy, καθηγητής εγκεφάλου και γνωστικών επιστημών στο MIT. «Σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε άμεσες ενδείξεις ότι αυτοί οι μηχανισμοί διευκολύνουν άμεσα την εκκίνηση της εκμάθησης της γλώσσας σε μικρά παιδιά, αλλά νομίζω ότι είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι κάνουν το bootstrapping πιο αποτελεσματικό και εξομαλύνουν τον δρόμο προς την επιτυχή απόκτηση γλώσσας από παιδιά». Ο Levy και η Elika Bergelson, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Χάρβαρντ, είναι οι ανώτεροι συγγραφείς της μελέτης, η οποία εμφανίζεται σήμερα στο Nature Human Behavior. Ο μεταδιδάκτορας του MIT Stephan Meylan είναι ο κύριος συγγραφέας της εργασίας.

Οι δεξιότητες ακρόασης των ενηλίκων είναι κρίσιμες

Ενώ πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει πώς τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν, σε αυτό το έργο, οι ερευνητές θέλησαν να ανατρέψουν την ερώτηση και να μελετήσουν πώς οι ενήλικες ερμηνεύουν αυτά που λένε τα παιδιά. «Ενώ οι άνθρωποι έχουν εξετάσει ιστορικά μια σειρά από χαρακτηριστικά του μαθητή και τι είναι αυτό στο παιδί που τους επιτρέπει να μάθουν πράγματα από τον κόσμο, πολύ λίγα έχουν γίνει για να εξεταστεί πώς γίνονται κατανοητά και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία κατάκτησης γλώσσας», λέει ο Meylan. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όταν οι ενήλικες μιλούν μεταξύ τους, χρησιμοποιούν τις πεποιθήσεις τους για το πώς είναι πιθανό να μιλήσουν οι άλλοι άνθρωποι και για το τι είναι πιθανό να μιλήσουν, για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τι λέει ο συνομιλητής τους. Αυτή η στρατηγική, γνωστή ως “θορυβώδης ακρόαση καναλιού”, διευκολύνει τους ενήλικες να χειριστούν το πολύπλοκο έργο της αποκρυπτογράφησης των ακουστικών ήχων που ακούνε, ειδικά σε περιβάλλοντα όπου οι φωνές είναι πνιγμένες ή υπάρχει πολύς θόρυβος στο φόντο ή όταν τα ηχεία έχουν διαφορετικές προφορές.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν οι ενήλικες μπορούν επίσης να εφαρμόσουν αυτήν την τεχνική για να αναλύσουν τις συχνά φαινομενικά παράλογες εκφράσεις που παράγονται από παιδιά που μαθαίνουν να μιλούν. «Αυτό το πρόβλημα της ερμηνείας όσων ακούμε είναι ακόμη πιο δύσκολο για τη γλώσσα των παιδιών από την κατανόηση της συνηθισμένης γλώσσας των ενηλίκων, η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο εύκολη, παρόλο που είμαστε πολύ καλοί σε αυτό», λέει ο Levy. Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σύνολα δεδομένων που δημιουργήθηκαν αρχικά στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα οποία περιέχουν εκατοντάδες ώρες μεταγραμμένων συνομιλιών μεταξύ παιδιών ηλικίας 1 έως 3 ετών και των φροντιστών τους. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν τόσο φωνητικές μεταγραφές των ήχων που παράγουν τα παιδιά όσο και το κείμενο του τι πίστευε ότι ο μεταγραφέας προσπαθούσε να πει το παιδί.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν άλλα σύνολα δεδομένων παιδικής γλώσσας (τα οποία περιελάμβαναν περίπου 18 εκατομμύρια προφορικές λέξεις) για να εκπαιδεύσουν υπολογιστικά γλωσσικά μοντέλα για να προβλέψουν ποιες λέξεις έλεγαν τα παιδιά στο αρχικό σύνολο δεδομένων, με βάση τη φωνητική μεταγραφή. Χρησιμοποιώντας νευρωνικά δίκτυα, δημιούργησαν πολλά διαφορετικά μοντέλα, τα οποία διέφεραν ως προς την πολυπλοκότητα των γνώσεών τους για θέματα συνομιλίας, τη γραμματική και την εσφαλμένη προφορά των παιδιών. Χειροποίησαν επίσης πόσο από το πλαίσιο συνομιλίας κάθε μοντέλο είχε τη δυνατότητα να αναλύσει πριν κάνει τις προβλέψεις του για το τι είπαν τα παιδιά. Ορισμένα μοντέλα έλαβαν υπόψη μόνο μία ή δύο λέξεις που ειπώθηκαν πριν από τη λέξη-στόχο, ενώ άλλα είχαν τη δυνατότητα να αναλύσουν έως και 20 προηγούμενες εκφωνήσεις στην ανταλλαγή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση της ακουστικής μόνο του τι είπε το παιδί δεν οδήγησε σε μοντέλα που ήταν ιδιαίτερα ακριβή στην πρόβλεψη του τι πιστεύουν οι ενήλικες που έλεγαν τα παιδιά. Τα μοντέλα που τα κατάφεραν χρησιμοποίησαν πολύ πλούσιες αναπαραστάσεις θεμάτων συνομιλίας, γραμματικής και πεποιθήσεων σχετικά με τις λέξεις που είναι πιθανό να πουν τα παιδιά (μπάλα, σκύλος ή μωρό, αντί για υποθήκη, για παράδειγμα). Και όπως και οι άνθρωποι, οι προβλέψεις των μοντέλων βελτιώθηκαν καθώς τους επετράπη να εξετάσουν μεγαλύτερα κομμάτια προηγούμενων ανταλλαγών για το πλαίσιο.

Ένα σύστημα ανατροφοδότησης

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι όταν ακούν παιδιά, οι ενήλικες βασίζουν την ερμηνεία τους για το τι λέει ένα παιδί σε προηγούμενες ανταλλαγές που είχαν. Για παράδειγμα, εάν ένας σκύλος είχε αναφερθεί νωρίτερα στη συνομιλία, το “da” ήταν πιο πιθανό να ερμηνευθεί από έναν ενήλικο ακροατή ως “σκύλος”. Αυτό είναι ένα παράδειγμα στρατηγικής που χρησιμοποιούν συχνά οι άνθρωποι ακούγοντας άλλους ενήλικες, που είναι να βασίσουν την ερμηνεία τους σε «προηγούμενες» ή προσδοκίες που βασίζονται σε προηγούμενη εμπειρία. Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι όταν ακούν παιδιά, οι ενήλικες ακροατές ενσωματώνουν προσδοκίες για το πώς τα παιδιά συνήθως προφέρουν λάθος λέξεις, όπως «χόρτο» για «διάβασμα».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να διερευνήσουν πώς οι δεξιότητες ακρόασης των ενηλίκων και οι επακόλουθες απαντήσεις τους στα παιδιά μπορεί να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ικανότητας των παιδιών να μάθουν τη γλώσσα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μιλούν σε άλλους και νομίζω ότι τα μωρά δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό, ειδικά εάν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να θέλουν, είτε με απτό τρόπο, όπως το γάλα ή να τα πάρουν, αλλά και με άυλο τρόπο. όροι απλώς στο επίκεντρο της κοινωνικής προσοχής», λέει ο Μπέργκελσον. «Είναι ένα σύστημα ανατροφοδότησης που μπορεί να ωθήσει το παιδί, με τις αναπτυσσόμενες κοινωνικές του δεξιότητες και τις γνωστικές του δεξιότητες και οτιδήποτε άλλο, να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι της προσπάθειας αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας».

Ένας τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές ελπίζουν να μελετήσουν αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιού και ενηλίκου είναι ο συνδυασμός υπολογιστικών μοντέλων για το πώς τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα με το νέο μοντέλο για το πώς οι ενήλικες ανταποκρίνονται σε αυτά που λένε τα παιδιά. “Έχουμε τώρα αυτό το μοντέλο ενός ενήλικα ακροατή που μπορούμε να συνδέσουμε σε μοντέλα παιδιών που μαθαίνουν και στη συνέχεια αυτοί οι μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν την ανατροφοδότηση που παρέχεται από το ενήλικο μοντέλο”, λέει ο Meylan. «Το επόμενο σύνορο είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς τα παιδιά λαμβάνουν την ανατροφοδότηση που λαμβάνουν από αυτούς τους ενήλικες και να δημιουργήσουν ένα μοντέλο του τι περιμένουν αυτά τα παιδιά ότι ένας ενήλικας θα καταλάβει».Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και μια επιχορήγηση CONVO στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωστικών Επιστημών του MIT από το Simons Center for the Social Brain.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ