0,00 €

No products in the cart.

Όταν οι μπαμπάδες αισθάνονται λίγο καταθλιπτικοί ή αγχωμένοι, πώς τα καταφέρνουν τα παιδιά;

Πολλοί γονείς βιώνουν στρες, άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ιδιαίτερα σε μεταβατικές περιόδους, όπως η εγκυμοσύνη και η είσοδος των παιδιών στο σχολείο. Μελέτες έχουν γενικά διαπιστώσει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στους γονείς συνδέονται με χειρότερα συμπεριφορικά και γνωστικά αποτελέσματα στα παιδιά. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Tina Montreuil, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του McGill και επιστήμονας στο Πρόγραμμα Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου McGill (RI-MUHC), διαπίστωσε ότι ελαφρώς υψηλότερα, αλλά ήπια αγχώδη ή καταθλιπτικά συμπτώματα στους πατέρες σχετίζονταν με λιγότερες δυσκολίες συμπεριφοράς κατά τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου και καλύτερες βαθμολογίες σε ένα τυποποιημένο τεστ IQ των παιδιών τους.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology. “Η μελέτη μας δείχνει ότι τόσο η ευημερία των μητέρων όσο και των πατέρων είναι σημαντική για την προώθηση της γνωστικής-συμπεριφορικής ανάπτυξης των παιδιών τους και ότι δυνητικά αλληλοσυμπληρώνονται”, λέει ο καθηγητής Montreuil.

Σύνδεση της ψυχικής υγείας των πατέρων με την ανάπτυξη των παιδιών

Ενώ ο ρόλος του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης των μητέρων στη συμπεριφορική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών είναι καλά τεκμηριωμένος, λιγότερα είναι γνωστά για τη σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας των πατέρων και της ανάπτυξης των παιδιών.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε αν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης των πατέρων, που μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους και ξανά έξι έως οκτώ χρόνια αργότερα, σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία και τη συμπεριφορά των παιδιών. Μελέτησαν αυτή τη συσχέτιση σε ένα κοινοτικό δείγμα, όπου τα επίπεδα των γονικών αυτοαναφερόμενων αγχωδών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων ήταν μεταβλητά και συνήθως λιγότερο σοβαρά από ό,τι σε έναν κλινικά διαγνωσμένο πληθυσμό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη βρεφική ηλικία, περιλάμβαναν μέτρα για την ψυχική υγεία των γονέων και ψυχοκοινωνικά μέτρα, όπως το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, την ικανοποίηση από τις σχέσεις και τις αντιλήψεις των γονέων. Η συμπληρωματική διερεύνηση της μελέτης πραγματοποιήθηκε στην κρίσιμη ηλικία των έξι έως οκτώ ετών, όταν τα παιδιά βρίσκονται στα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου και αναμένεται να κάνουν αυξημένη χρήση των συμπεριφορικών και γνωστικών δεξιοτήτων τους.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα αναφερόμενα από τους πατέρες συμπτώματα άγχους ή/και κατάθλιψης δεν σχετίζονται με χειρότερα συμπεριφορικά και γνωστικά αποτελέσματα των παιδιών τους, όπως είχε διαπιστωθεί προηγουμένως σε άλλες μελέτες”, αναφέρει η Sherri Lee Jones, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και επιστημονική συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Douglas, η οποία ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια και επιστημονική συνεργάτης στο RI-MUHC κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων που ανέφεραν οι πατέρες όταν η σύντροφός τους ήταν έγκυος σχετίζονταν με λιγότερες συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες στο παιδί τους σε ηλικία περίπου έξι έως οκτώ ετών. Αυτό περιελάμβανε ότι τα παιδιά ήταν σε θέση να κάθονται ακίνητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχαναν σπάνια την ψυχραιμία τους και είχαν καλή προσοχή, όπως ανέφεραν οι γονείς στα ερωτηματολόγια.

Αντίθετα, τα υψηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στις μητέρες συσχετίστηκαν με χειρότερα αποτελέσματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία, τόσο κατά τη γέννηση όσο και κατά τη μέση παιδική ηλικία. Κατά την αξιολόγηση της παιδικής ηλικίας, τα ελαφρώς υψηλότερα, αλλά ακόμη ήπια συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης της πατέρας συσχετίστηκαν αμφότερα με ελαφρώς υψηλότερες βαθμολογίες των γνωστικών λειτουργιών στα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών. Αυτό ήταν επίσης σε αντίθεση με τα μοτίβα που βρέθηκαν στις μητέρες.

Κατανόηση της γονικής επιρροής

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να μην μπορούν να γενικευτούν σε γονείς που βιώνουν κλινικά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους και ότι κανένας από τους παράγοντες που εξέτασαν δεν θα μπορούσε να εξηγήσει τις συσχετίσεις μεταξύ των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας του πατέρα και των αποτελεσμάτων του παιδιού.

“Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τους αντίστοιχους ρόλους και τη συνδυασμένη συμβολή των γονέων στην ανάπτυξη του παιδιού”, λέει ο καθηγητής Montreuil. “Τα ευρήματά μας, όπως και άλλα, επισημαίνουν τη σημασία της καθοδήγησης των ατόμων που μεταβαίνουν στη γονεϊκότητα. Επισημαίνουν επίσης τη σημασία της γονικής εναρμόνισης. Ο όρος αυτός αναφέρεται στην ικανότητα του γονέα να ανταποκρίνεται προσαρμοστικά στα σήματα του παιδιού του, προσαρμόζοντας με προσοχή την αντίδρασή του στις ανάγκες του παιδιού, σε μια δεδομένη κατάσταση”.

“Δεδομένου ότι η μεγαλύτερη γονεϊκή εναρμόνιση συνδέεται με τις γνωστικές και κοινωνικές ικανότητες του παιδιού, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι πατέρες στο δείγμα της μελέτης μας μπορεί να έδειξαν μεγαλύτερη εναρμόνιση με το παιδί τους για να “αντισταθμίσουν” περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως τα καταθλιπτικά ή αγχώδη συμπτώματα της μητέρας ή άλλους γνωστούς προγνωστικούς παράγοντες”, προσθέτει ο καθηγητής Montreuil.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ