0,00 €

No products in the cart.

Νέα μελέτη: Η πανδημία ώθησε μισό εκατομμύριο παιδιά στα σπίτια των παππούδων και των γιαγιάδων

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες φάνηκε να λειτουργούν ως ένα σημαντικό ιδιωτικό δίχτυ ασφαλείας όταν το COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής έναν ερευνητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Η άφιξη της πανδημίας το 2020 συνέπεσε με μια αύξηση σχεδόν 510.000 παιδιών που ζούσαν σε “διπλά” νοικοκυριά, συνυπάρχοντας με άλλους ενήλικες εκτός από τους γονείς τους ή τους συντρόφους των γονέων τους.

Ενώ αυτές οι ρυθμίσεις διαβίωσης είχαν ήδη αυξηθεί πριν από την COVID-19, αυτή ήταν μια πρόσθετη αύξηση πέρα από αυτό που θα αναμενόταν με βάση τις προηγούμενες τάσεις – και τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, περίπου 460.000, ζούσαν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ωστόσο, η αύξηση ήταν προσωρινή και τα νοικοκυριά αυτά επέστρεψαν στα αναμενόμενα επίπεδα το 2021. Οι ερευνητές παρουσίασαν λεπτομερώς τα ευρήματά τους στο περιοδικό Demography.

“Παρά τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη συγκατοίκηση με μεγαλύτερες οικογένειες κατά τη διάρκεια της COVID, οι οικονομικές και εργαλειακές ανάγκες εξακολουθούσαν να οδηγούν τους Αμερικανούς να ζουν μαζί. Νομίζω ότι αυτό μιλάει πραγματικά για τη δύναμη και τη σημασία των οικογενειακών δεσμών ως δίχτυ ασφαλείας στις ΗΠΑ”, δήλωσε η Mariana Amorim, κοινωνιολόγος του WSU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία ερευνών που συλλέχθηκαν από την απογραφή των ΗΠΑ, η Amorim και η συν-συγγραφέας Natasha Pilkauskas του Πανεπιστημίου του Michigan ανέλυσαν τις τάσεις για τα παιδιά σε νοικοκυριά που ζουν σε διπλάσια ζευγάρια από το 2015-2021.

Περίπου το 15,3% των παιδιών ζούσαν σε τέτοιου είδους νοικοκυριά το 2015, και υπήρξε μια σταδιακή μέση αύξηση περίπου 0,1 ποσοστιαίων μονάδων κάθε χρόνο, αλλά από το 2019 έως το 2020 το ποσοστό των παιδιών σε αυτές τις διευθετήσεις εκτοξεύθηκε από το 15,7% στο 16,3%, μια αύξηση έξι φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Τα άτομα που μετακινούνται σε αυτές τις διπλές ρυθμίσεις τείνουν να είναι οικογένειες με επικεφαλής ανύπαντρες μητέρες και μητέρες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ ή που δεν εργάζονταν, καθώς και οικογένειες με παιδιά κάτω των έξι ετών. Υπήρξε επίσης μεγαλύτερη από το συνηθισμένο αύξηση των μαύρων και των ισπανόφωνων παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά πολλών γενεών.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι αυτά τα δημογραφικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η έξαρση της συνύπαρξης οφείλεται τόσο στην ανάγκη για οικονομική όσο και σε άλλη εργαλειακή υποστήριξη -όπως η φροντίδα των παιδιών και ίσως σε κάποιο βαθμό η φροντίδα των ηλικιωμένων από την πλευρά των παππούδων και των γιαγιάδων. Αυτές οι ανάγκες φάνηκε να υπερτερούν των ανησυχιών για την εξάπλωση του COVID-19 σε πιο ευάλωτους ηλικιωμένους συγγενείς.

Οι συγγραφείς αποκάλυψαν επίσης μια εποχικότητα στις τάσεις του “διπλασιασμού”. Πριν από την πανδημία, οι αυξήσεις σε αυτά τα νοικοκυριά που συγκατοικούσαν έτειναν να ακολουθούν ένα μοτίβο με περισσότερες συγκατοικήσεις να συμβαίνουν στα τέλη του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό μπορεί να ακολουθεί τα ήδη καθιερωμένα εποχικά μοτίβα των γεννήσεων και των διαζυγίων. Όταν χτύπησε η πανδημία, ανέτρεψε αυτό το εποχικό μοτίβο, με περισσότερους ανθρώπους να μετακινούνται σε νοικοκυριά που συγκατοικούν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020, προτού μειωθούν αργότερα μέσα στο ίδιο έτος και ομαλοποιηθούν το 2021.

“Διαπιστώσαμε ότι αυτό το είδος της συγκατοίκησης είναι πραγματικά βραχύβιο. Αυτό οδηγεί πραγματικά στην ιδέα ότι η διπλή συγκατοίκηση, ιδίως η συγκατοίκηση με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση οικονομικών ή εργαλειακών αναγκών, αλλά δεν είναι πραγματικά η προτίμηση των Αμερικανών”, δήλωσε ο Amorim. “Μόλις οι άνθρωποι είναι σε θέση να μετακομίσουν και να ζήσουν ανεξάρτητα, το κάνουν”, κατέληξε.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ