0,00 €

No products in the cart.

Οι υγιείς συνήθειες ύπνου πριν το νηπιαγωγείο βοηθούν τα παιδιά να προσαρμοστούν στο σχολείο

Mια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Νταγκ Τέτι, διακεκριμένο καθηγητή ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών, καθηγητή ψυχολογίας και παιδιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών, διαπίστωσε σε πρόσφατη μελέτή του ότι, εκτός από την ευκολότερη προσαρμογή στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά που κοιμούνται τουλάχιστον 10 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τακτική βάση, επέδειξαν μεγαλύτερη επιτυχία στη συναισθηματική ανάπτυξη, τη μαθησιακή δέσμευση και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς του νηπιαγωγείου. Αυτό διαπιστώθηκε μετά τον στατιστικό έλεγχο της αναλογίας εισοδήματος των οικογενειών, της κατάστασης της υγείας του παιδιού και του αριθμού των χαμένων ημερών στο σχολείο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ρολόι παρακολούθησης κινήσεων για να καταγράψουν τις συνήθειες ύπνου 220 παιδιών για τέσσερις περιόδους διάρκειας μιας εβδομάδας κατά τη διάρκεια του έτους νηπιαγωγείου, ξεκινώντας τον Ιούλιο-Αύγουστο πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Στη συνέχεια μέτρησαν τις συνήθειες ύπνου των παιδιών αυτών ξανά τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Απρίλιο. Παράλληλα με αυτές τις περιόδους παρακολούθησης, οι δάσκαλοι και το προσωπικό αξιολόγησαν την προσαρμογή των μαθητών στο νηπιαγωγείο.

«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που είχαν 10 ή περισσότερες ώρες ύπνου ανά νύχτα σε τακτική βάση, ιδιαίτερα πριν από την έναρξη του έτους νηπιαγωγείου, είχαν την τάση να διατηρούν αυτό το πιο βέλτιστο μοτίβο ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους νηπιαγωγείου», δήλωσε ο Τέτι. Και πρόσθεσε: «Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για όποιον ενδιαφέρεται να προωθήσει υγιέστερα πρότυπα ύπνου στα παιδιά που κάνουν τη μετάβαση στην πρώτη σχολική χρονιά- οι γονείς θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να έχουν τακτικά τον περισσότερο – αν όχι όλο – τον ύπνο τους κατά τις νυχτερινές ώρες πριν καν αρχίσει η σχολική χρονιά».

Με αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την κανονικότητα με την οποία τα παιδιά έκαναν τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου σε διάστημα 24 ωρών, αντί να κοιμούνται μόνο τη νύχτα. Το να κοιμούνται 10 ή περισσότερες ώρες ύπνου σε διάστημα 24 ωρών δεν είχε καμία επίδραση στη μετάβαση του παιδιού στο νηπιαγωγείο. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η «αναπλήρωση» του λιγότερου ύπνου τη νύχτα με τον υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχει μεγάλη αξία για να βοηθήσει τα παιδιά να κάνουν την προσαρμογή στο σχολείο.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) συνιστά τα παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου να κοιμούνται 10-13 ώρες σε ένα 24ωρο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης δείχνει ότι, για τα παιδιά που πρόκειται να ξεκινήσουν την επίσημη σχολική εκπαίδευση, οι ώρες αυτές θα πρέπει να συγκεντρώνονται τη νύχτα για να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μετάβαση και την επιτυχία του παιδιού στο νηπιαγωγείο.

Για τις οικογένειες που αναμένουν ότι το παιδί τους θα ξεκινήσει το νηπιαγωγείο, η Teti προτείνει τον καθορισμό ρουτινών και προσδοκιών για υγιή υγιεινή του ύπνου ακόμη και πριν από την έναρξη του σχολείου.

«Η υγιεινή του ύπνου είναι οι συνήθειες που υιοθετούμε και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κοιμόμαστε», δήλωσε ο Τέτι. «Η καλή υγιεινή του ύπνου για τα παιδιά θα πρέπει να περιλαμβάνει οργανωμένες και συνεπείς ρουτίνες ύπνου, περιορισμένη πρόσβαση στην οθόνη και ώρα ύπνου στις 9 μ.μ. ή πριν από αυτές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Τέτι συνιστά να αποφεύγεται η χρήση οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων, των βιντεοπαιχνιδιών και των τάμπλετ, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τον ύπνο. Συνιστά επίσης να συμμετέχετε και να είστε παρόντες κατά την ώρα του ύπνου των παιδιών, εφαρμόζοντας μια συνεπή ηρεμιστική ρουτίνα ύπνου που βοηθά στην προετοιμασία των παιδιών για τον ύπνο. Αυτή η ρουτίνα θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ώρα του μπάνιου, την ανάγνωση ενός βιβλίου και τη συζήτηση σε ένα ήσυχο περιβάλλον.

«Η καλή υγιεινή του ύπνου φαίνεται να είναι εξίσου ευεργετική για τα μικρά παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Η καθιέρωση συνηθειών που οδηγούν σε έναν καλό ύπνο πριν από την έναρξη της χρονιάς του νηπιαγωγείου φαίνεται να δίνει στα παιδιά ένα πλεονέκτημα κατά τη μετάβαση στο επίσημο σχολείο. Αυτά είναι ελπιδοφόρα αποτελέσματα και ελπίζουμε να τα εξετάσουμε περαιτέρω σε μια μελλοντική μελέτη οικογενειακής παρέμβασης», ανέφερε.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ