0,00 €

No products in the cart.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον ασφαλή ύπνο στοχεύουν στη μείωση των βρεφικών θανάτων

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ενημέρωσε τις οδηγίες ασφαλούς ύπνου για βρέφη για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα σε επίπεδες, επίπεδες επιφάνειες για να μειώσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου απροσδόκητου βρεφικού θανάτου (SIDS). Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3.500 θάνατοι βρεφών που σχετίζονται με τον ύπνο στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν και οι συντάκτες των νέων κατευθυντήριων γραμμών προτρέπουν τους γονείς να λάβουν απλά μέτρα για να βοηθήσουν να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή.

“Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το μωρό σας ενώ κοιμάται είναι να ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες”, δήλωσε η UVA Children’s Rachel Moon, MD, η κύρια συγγραφέας των νέων οδηγιών, οι οποίες προέρχονται από την Task Force του AAP για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου και το AAP’s. Επιτροπή Εμβρύου και Νεογνού. “Όταν βάζετε το μωρό σας για ύπνο, θα πρέπει να είναι ανάσκελα σε μια κούνια, φορητή κούνια ή λεκάνη που πληροί τα πρότυπα της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων και δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από το μωρό στην κούνια.”

 

Κρατώντας τα μωρά ασφαλή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στην πρόληψη των βρεφικών θανάτων κατά τη δεκαετία του 1990, μετά από μια εκστρατεία δημόσιας εκπαίδευσης που προέτρεψε τους γονείς να κοιμίσουν τα μωρά τους ανάσκελα. Αλλά η μείωση των θανάτων έχει σταματήσει για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι ειδικοί στον ασφαλή ύπνο λένε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα και ελπίζουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές να ενθαρρύνουν νέα δράση.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα σε μια σταθερή, επίπεδη, μη κεκλιμένη επιφάνεια χωρίς μαλακά είδη, όπως κουβέρτες και παιχνίδια. Αυτά τα αντικείμενα, αν και ελκυστικά για πολλούς γονείς, μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους ασφυξίας.
  • Η επιφάνεια ύπνου θα πρέπει, τουλάχιστον, να συμμορφώνεται με όλα τα ομοσπονδιακά πρότυπα ασφαλείας.
  • Οποιεσδήποτε κεκλιμένες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των καθισμάτων αυτοκινήτου, των καροτσιών, των πορτ-μπεμπέ και των ιμάντων για βρέφη, θα πρέπει να αποφεύγονται για τον συνηθισμένο ύπνο, ειδικά για βρέφη μικρότερα των 4 μηνών.
  • Η σπαργή δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο SIDS. Εάν τα μωρά είναι στριμωγμένα, θα πρέπει πάντα να τοποθετούνται στην πλάτη τους. Τα ζυγισμένα swaddles ή τα ζυγισμένα αντικείμενα μέσα σε swaddles δεν είναι ασφαλή. Το σπάργανο θα πρέπει να σταματήσει όταν ένα μωρό αρχίσει να προσπαθεί να κυλήσει, συνήθως στους 3 ή 4 μήνες ή νωρίτερα, καθώς η σφήνα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο ασφυξίας.
  • Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις συσκευές που διατίθενται στην αγορά για να μειώσουν τον κίνδυνο SIDS ή άλλους θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τέτοιους ισχυρισμούς και μπορεί να παρασύρουν τους γονείς σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.
  • Αν και δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση οικιακών καρδιοαναπνευστικών οθονών ή φορητών οθονών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση τους θα αποτρέψει το SIDS. Οι οικογένειες που αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις οθόνες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλούς ύπνου.
  • Οι γονείς πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι.

Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν το θηλασμό, όταν είναι δυνατόν. οποιοδήποτε μητρικό γάλα, λένε οι ειδικοί, είναι καλύτερο από κανένα. Τόσο ο θηλασμός όσο και η χρήση πιπίλας σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο SIDS. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ ή την έκθεση των μωρών σε ναρκωτικά και αλκοόλ. Επιπλέον, οι γονείς συμβουλεύονται ότι η “ώρα της κοιλιάς” είναι σημαντική για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης του βρέφους. Ωστόσο, τα μωρά δεν πρέπει να αφήνονται να κοιμούνται με το στομάχι τους.

“Αυτές οι συστάσεις είναι συνεπείς με προηγούμενες οδηγίες, με ορισμένες ενημερώσεις που βασίζονται σε νέες πληροφορίες. Θέλουμε να προσεγγίσουμε νέους γονείς, παππούδες και άλλους φροντιστές βρεφών, ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς να κρατούν το μωρό τους ασφαλές”, δήλωσε ο Fern Hauck της UVA Health. MD, MS, μέλος της Task Force του AAP για το SIDS. Και τόνισε: “Θέλουμε επίσης να γνωρίζουν οι γονείς ότι είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό του μωρού σας σχετικά με τις οδηγίες και να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση, ώστε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και να κάνετε τις καλύτερες επιλογές στη φροντίδα του μωρού σας”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ