0,00 €

No products in the cart.

Έρευνα διερευνά πώς η διατροφή ενός πατέρα θα μπορούσε να διαμορφώσει την υγεία των απογόνων του

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, διαπιστώνει ότι η ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή των αρσενικών ποντικών επηρεάζει το επίπεδο της συμπεριφοράς που μοιάζει με άγχος των γιων και τη μεταβολική υγεία των κορών.

Η έρευνα παρέχει ένα βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η επίδραση της διατροφής μπορεί να μεταδοθεί από τη μια γενιά στην άλλη μέσω του σπέρματος ενός πατέρα. Θα μπορούσε τελικά να ενημερώσει τις διατροφικές οδηγίες για τους μελλοντικούς πατέρες, με στόχο τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών και διαταραχών της διάθεσης στην επόμενη γενιά.

Στους γονείς αρέσει να πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν τα ενδιαφέροντα και τη συμπεριφορά των παιδιών τους, με μικτή επιτυχία. Αλλά μια νέα μελέτη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει για τα ποντίκια, με τον πατέρα να διαμορφώνει την υγεία των απογόνων τους μέσω της δικής τους διατροφής. 

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει ότι η διατροφή ενός πατέρα ποντικού μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη δική του αναπαραγωγική υγεία αλλά και στην υγεία των απογόνων του. Τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονται υπερβολικά ή λιγότερα μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και τη συμπεριφορά των απογόνων τους, καθώς και τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό που είναι λιγότερο κατανοητό είναι εάν υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επιπτώσεων στην υγεία στην υγεία των απογόνων, ανάλογα με τον τύπο και τη σύνθεση της διατροφής των αρσενικών ποντικών πριν από τη σύλληψη.

Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για την έρευνα επιστημόνων της διεθνούς κοινοπραξίας GECKO, με επικεφαλής ερευνητές στην Κοπεγχάγη, το Σίδνεϊ και το Σικάγο. Στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ερευνητές τάισαν αρσενικά ποντίκια με μία από τις δέκα δίαιτες που διέφεραν στις αναλογίες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να ζευγαρώσουν με θηλυκά που εκτρέφονταν με τυπική διατροφή. Στη συνέχεια μελετήθηκε η συμπεριφορά και η φυσιολογία των νεογνών που προέκυψαν.

Η διατροφική σύνθεση είναι εξίσου σημαντική με τον αριθμό των θερμίδων

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλούς υδατάνθρακες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρσενικούς απογόνους με υψηλότερα επίπεδα άγχους, όπως μετρήθηκε από το χρόνο που αφιέρωσαν στις ζώνες ασφαλείας του λαβύρινθου τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κόρες με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και δείκτες μεταβολικής νόσου. 

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το είδος της διατροφής που καταναλώνεται πριν από τη σύλληψη μπορεί να προγραμματίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς», λέει ο συν-ανώτερος συγγραφέας και επικεφαλής της κοινοπραξίας GECKO, καθηγητής Romain Barrès, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο Côte d’Azur, Νίκαια. .

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τιτλοποιώντας μείγματα πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων στη διατροφή του πατέρα θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της υγείας και της συμπεριφοράς των γιων και των κορών του. Υπάρχει κάποια σημαντική βιολογία εδώ», δήλωσε ο καθηγητής Stephen Simpson, συν-πρεσβύτερος συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Κέντρου Charles Perkins στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. 

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι τα αρσενικά που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη έτρωγαν επίσης περισσότερα τρόφιμα συνολικά. Ωστόσο, χάρη στον σχεδιασμό της μελέτης, μπορούσαν να προσδιορίσουν ότι τόσο η ποσότητα των θερμίδων όσο και η σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών της δίαιτας των αρσενικών επηρέασαν την υγεία των απογόνων τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι μόνο το να τρώμε πολύ ή πολύ λίγο, αλλά η σύνθεση της διατροφής που μπορεί να έχει αντίκτυπο στα μελλοντικά παιδιά», λέει ο καθηγητής Romain Barrès. Η εργασία διεξήχθη σε ποντίκια και άνοιξε το δρόμο για την ομάδα να μελετήσει τους μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται. 

Η εργασία με ποντίκια αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς μελετών στο πλαίσιο της κοινοπραξίας GECKO, με τη συμμετοχή ανθρώπων και άλλων θηλαστικών σε συνεργαζόμενα ιδρύματα. «Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας είναι ένα βήμα προς τη θέσπιση διατροφικών οδηγιών για τους πατέρες, με απώτερο στόχο τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών και διαταραχών της διάθεσης στην επόμενη γενιά», λέει ο καθηγητής Romain Barrès.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ