0,00 €

No products in the cart.

Ο βακτηριακός έλεγχος σε παιδιά με ιγμορίτιδα θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση αντιβιοτικών

Σε παιδιά με υποψία ιγμορίτιδας, μια ρινική μπατονέτα για τον έλεγχο τριών τύπων βακτηρίων μπορεί να πει εάν τα αντιβιοτικά είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά ή όχι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη JAMA από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και στο UPMC. “Πέντε εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ λαμβάνουν αντιβιοτικά για την ιγμορίτιδα κάθε χρόνο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Nader Shaikh, M.D., παιδίατρος στο UPMC Children’s Hospital του Πίτσμπουργκ και καθηγητής παιδιατρικής και κλινικής και μεταφραστικής επιστήμης στο Pitt. “Η μελέτη μας δείχνει ότι μόνο τα μισά από αυτά τα παιδιά βλέπουν βελτίωση στα συμπτώματα με τη χρήση αντιβιοτικών, επομένως, με τον εντοπισμό τους, θα μπορούσαμε να μειώσουμε σημαντικά την περιττή χρήση αντιβιοτικών”.

Η ιγμορίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή ή πρήξιμο των ιγμορείων, μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση, καταρροή, δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή. Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιβιοτικά — τα οποία στοχεύουν μόνο σε βακτηριακές λοιμώξεις — για τη θεραπεία της πάθησης, παρόλο που μπορεί να προκαλείται από ιούς. “Η ιγμορίτιδα είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που βλέπουμε στα παιδιά, αλλά είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή βασίζεται στη διάρκεια των συμπτωμάτων: Εάν το παιδί έχει ρινική καταρροή ή συμφόρηση για περισσότερες από 10 ημέρες, υποπτευόμαστε ιγμορίτιδα”, είπε ο Shaikh. . “Για μια λοίμωξη του αυτιού, μπορούμε να κοιτάξουμε μέσα στο αυτί, για πνευμονία, ακούμε τους πνεύμονες. Αλλά για την ιγμορίτιδα, δεν έχουμε τίποτα να συνεχίσουμε από μια φυσική εξέταση. Αυτό ήταν πολύ δυσάρεστο για μένα.”

Με στόχο την ανάπτυξη ενός καλύτερου εργαλείου για τη διάγνωση της βακτηριακής ιγμορίτιδας, ο Shaikh και η ομάδα του έγραψαν περίπου 500 παιδιά με συμπτώματα ιγμορίτιδας από έξι κέντρα στις ΗΠΑ και τους ανέθεσαν τυχαία να λάβουν είτε μια σειρά αντιβιοτικών είτε εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές πήραν επίσης επιχρίσματα από το εσωτερικό της μύτης – όπως ένα τεστ COVID-19 – από κάθε παιδί και έκαναν εξετάσεις για τους τρεις κύριους τύπους βακτηρίων που εμπλέκονται στην ιγμορίτιδα. Τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στα βακτήρια είχαν καλύτερη επίλυση των συμπτωμάτων με αντιβιοτική θεραπεία σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν βακτήρια. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η εξέταση για βακτήρια θα μπορούσε να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τον εντοπισμό παιδιών που είναι πιθανό να ωφεληθούν από τα αντιβιοτικά και να αποφύγουν τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε εκείνους που δεν θα το έκαναν.

“Αν τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα, τότε γιατί να τα χρησιμοποιήσουμε;”, είπε ο Σάιχ. “Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως διάρροια, και να αλλάξουν το μικροβίωμα, του οποίου ακόμα δεν καταλαβαίνουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την αντίσταση στα αντιβιοτικά, η οποία αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.” Σύμφωνα με τον Shaikh, μια κοινή πεποίθηση μεταξύ γονέων και γιατρών είναι ότι η κίτρινη ή πράσινη μύξα σηματοδοτεί μια βακτηριακή μόλυνση. Αν και αρκετές μικρές μελέτες έχουν προτείνει ότι το χρώμα των ρινικών εκκρίσεων δεν έχει νόημα, ο Shaikh και η ομάδα του δοκίμασαν επίσημα αυτήν την ιδέα ζητώντας από τους γονείς να προσδιορίσουν την απόχρωση της μύξας του παιδιού τους σε μια έγχρωμη κάρτα.

“Εάν τα παιδιά με πράσινη ή κίτρινη έκκριση επωφελούνταν περισσότερο από τα αντιβιοτικά από εκείνα με διαφανές έκκριμα, θα ξέραμε ότι το χρώμα είναι σημαντικό για βακτηριακή λοίμωξη”, εξήγησε ο Shaikh. “Αλλά δεν βρήκαμε διαφορά, πράγμα που σημαίνει ότι το χρώμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να καθοδηγεί τις ιατρικές αποφάσεις”. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πώς να εφαρμόσουν καλύτερα τις ρινικές δοκιμές στην κλινική. Μια σημαντική πρόκληση είναι ότι τα τεστ με βάση την καλλιέργεια βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στη μελέτη δεν είναι εύκολο να παραγγείλουν οι περισσότεροι οικογενειακοί γιατροί και μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ληφθούν αποτελέσματα. Μια πιο πρακτική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι οι εμπορικά διαθέσιμες μοριακές δοκιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιστρέψουν αποτελέσματα εν μία νυκτί, είπε ο Shaikh.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ