0,00 €

No products in the cart.

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού επηρεάζει την υγεία των νεογνών

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο και την ανάπτυξη συμπεριφοράς των απογόνων που κυοφορούν. Επί του παρόντος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβουλεύουν να μην καταναλώνει αλκοόλ από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δηλώνουν ότι δεν υπάρχει γνωστό ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης. Ποιες είναι οι συνέπειες, όμως, από τις μητέρες που καταναλώνουν αλκοόλ ενώ θηλάζουν;

Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ρίβερσαϊντ, πραγματοποίησε μια μελέτη σε ποντίκια για να το ανακαλύψει. Με επικεφαλής την Kelly Huffman, καθηγήτρια ψυχολογίας, η ομάδα διαπίστωσε ότι η έκθεση των βρεφών στο αλκοόλ μέσω του μητρικού γάλακτος μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους. Συγκεκριμένα, νεαρά ποντίκια που εκτέθηκαν σε αλκοόλ κατά την πρώιμη ανάπτυξη εμφανίζουν μικρότερη ανάπτυξη σώματος και εγκεφάλου, καθώς και μειωμένα μήκη του φλοιού – ένα μέτρο του μεγέθους του εγκεφάλου. Η μελέτη εμφανίζεται στο Frontiers in Neuroscience. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 36% των μητέρων που θηλάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν αλκοόλ. Στον Καναδά και την Αυστραλία, τα νούμερα είναι 20% και 60%, αντίστοιχα. Οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό να πίνουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επίσης, πολλές γυναίκες που επιλέγουν να απέχουν από το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναφέρουν ότι άρχισαν να πίνουν ξανά λίγο μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές εστίασαν στην έκθεση σε αιθανόλη κατά τη γαλουχία, ή LEE, και ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μεταγεννητικής έκθεσης σε αλκοόλ σε ποντίκια που θηλάζουν. Σε αυτό το μοντέλο ποντικού, οι απόγονοι εκτέθηκαν σε αιθανόλη μέσω θηλασμού από την μεταγεννητική ημέρα (P) 6 έως την P20 (απογαλακτισμός), μια περίοδος ισοδύναμη με τη βρεφική ηλικία στους ανθρώπους. Σε σύγκριση με τους μάρτυρες, τα ποντίκια LEE είχαν μειωμένο βάρος σώματος και εγκεφάλου, καθώς και μειωμένα μήκη νεοφλοιού κατά τον απογαλακτισμό συνεχίζοντας μέχρι την πρώιμη εφηβεία (ηλικία P30). Τα βάρη του εγκεφάλου μειώθηκαν και στις δύο ηλικίες για τους άνδρες και στο P20 για τις γυναίκες. Ωστόσο, τα βάρη του γυναικείου εγκεφάλου P30 ανέκαμψαν σε επίπεδα ελέγχου. Αυτή η ανακάλυψη παρέχει στοιχεία για διαφορές που σχετίζονται με το φύλο λόγω LEE.

“Το μειωμένο σωματικό βάρος τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες στο P20 και στο P30 αντικατοπτρίζεται σε ανθρώπινες μελέτες στις οποίες τα παιδιά που εκτίθενται σε αιθανόλη μέσω μολυσμένου μητρικού γάλακτος έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και τροχιές ανάπτυξης”, είπε ο Huffman. Σύμφωνα με αυτήν, η μείωση του βάρους του σώματος και του εγκεφάλου μπορεί να εξηγηθεί από την αδυναμία του εντέρου να εξάγει αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά όταν καταναλώνεται αλκοόλ. Η μείωση της πρωτεϊνικής σύνθεσης στο λεπτό έντερο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών. Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η συμπεριφορική ανάπτυξη των ποντικών LEE, η Huffman είπε ότι οι δοκιμές συμπεριφοράς που έκανε η ομάδα της σε ποντίκια LEE υποδεικνύουν ότι έχουν συμπεριφορές υψηλότερου κινδύνου και δείχνουν μη φυσιολογική ρύθμιση του στρες και αυξημένη υπερκινητικότητα.

“Επομένως, οι γυναίκες θα πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού έως ότου περισσότερη έρευνα μπορεί να βοηθήσει στη σύσταση ασφαλών μητρικών πρακτικών στην πρώιμη βρεφική ηλικία”, πρόσθεσε. Αν και οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης την αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ από τις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της προγεννητικής περιόδου, ο Huffman είπε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τις κατάλληλες, ασφαλείς συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ κατά την περίοδο του θηλασμού. Γνωρίζουμε την αποσύνδεση μεταξύ των συμπερασμάτων που προέρχονται από την επιστημονική βιβλιογραφία και των συμπεριφορών πολλών νέων μητέρων”, είπε. Η έκθεση του εμβρύου στο αλκοόλ, από την κατανάλωση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποτελεί αντικείμενο έρευνας για περίπου 50 χρόνια. Το εργαστήριο του Huffman στο UCR έχει κάνει πρωτοποριακές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένου ότι οι Διαταραχές του Φάσματος του Εμβρυϊκού Αλκοολικού Φάσματος, ή FASD, μπορεί να είναι κληρονομήσιμες, περνώντας διαγενεακώς τουλάχιστον στην τρίτη γενιά. “Ελπίζουμε ότι η δουλειά μας θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ασφαλείς μητρικές πρακτικές”, είπε ο Χάφμαν.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ