0,00 €

No products in the cart.

Νέα μελέτη: Πόσο συχνά τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με γρίπη εμφανίζουν σοβαρές νευροψυχιατρικές παρενέργειες;

Ενώ η συχνότητα των νευροψυχιατρικών συμβάντων που σχετίζονται με τη γρίπη σε παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άγνωστη, η διαμάχη σχετικά με τη χρήση ενός κοινού αντιιικού φαρμάκου που συνήθως χορηγείται για τη θεραπεία της γρίπης σε παιδιά έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους γονείς όσο και στους ιατρούς. Το δίλημμα σχετικά με το εάν η θεραπεία προκαλεί νευροψυχιατρικά συμβάντα ή εάν η ίδια η λοίμωξη είναι ο ένοχος, οδήγησε μια ομάδα παιδιατρικών ερευνητών στο Νοσοκομείο Παίδων Monroe Carell Jr. στο Vanderbilt να μελετήσει το ερώτημα.

Η «Πληθυσμός επίπτωσης σοβαρών νευροψυχιατρικών συμβάντων που σχετίζονται με τη γρίπη στα παιδιά» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA) Pediatrics εξετάζει πόσο συχνά τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με γρίπη εμφανίζουν σοβαρές νευροψυχιατρικές παρενέργειες.«Είμαστε από τους πρώτους που ποσοτικοποιούμε αυτά τα σοβαρά συμβάντα στον παιδιατρικό πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κύριος ερευνητής James Antoon, MD, PhD, MPH, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής και Νοσοκομειακής Ιατρικής στο Monroe Carell. «Γνωρίζαμε ότι κάποια από τα νευρολογικά συμβάντα συνέβησαν, αλλά δεν ξέραμε πόσο συχνά και σε ποιον.

“Η μελέτη μας ποσοτικοποίησε τον αριθμό των παιδιατρικών νευροψυχιατρικών συμβάντων, περιέγραψε ποια παιδιά είναι πιο πιθανό να βιώσουν τα συμβάντα και έδειξε ότι αυτά τα συμβάντα συμβαίνουν τόσο σε αυτά τα παιδιά που έλαβαν θεραπεία όσο και σε αυτά που δεν έλαβαν θεραπεία με αντιιικό. Οι συνεχιζόμενες μελέτες θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε εάν χρησιμοποιούμε αντιικά σχετίζεται με τον κίνδυνο νευροψυχιατρικών συμβάντων στα παιδιά», είπε ο Antoon. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης της συχνότητας και του πλαισίου στο οποίο συμβαίνουν νευροψυχιατρικά συμβάντα… ειδικά μεταξύ μικρών παιδιών και παιδιών με υποκείμενες παθήσεις που διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές της γρίπης», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Carlos Grijalva, MD, MPH, καθηγητής Πολιτική Υγείας και Βιοϊατρική Πληροφορική στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt. Σύμφωνα με τη μελέτη, το Oseltamivir, γνωστό ως Tamiflu, έχει ένα μαύρο κουτί που προειδοποιεί για νευροψυχιατρικές παρενέργειες. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναμιχθεί σχετικά με το εάν η χρήση του Tamiflu προκαλεί αυτά τα συμβάντα. «Αυτή η πιθανή παρενέργεια γίνεται πρωτοσέλιδο σε κάθε εποχή της γρίπης και συχνά προκαλεί ανησυχία για τους γονείς και τους παρόχους, οι οποίοι σταθμίζουν τον κίνδυνο αυτών των συμβάντων όταν αποφασίζουν να λάβουν θεραπεία με αντιικά», είπε ο Antoon. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ίδια η μόλυνση από γρίπη μπορεί να συσχετιστεί με νευροψυχιατρικά συμβάντα και αυτό θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης κατά την παροχή συμβουλών στις οικογένειες».

Σε μια αναδρομική μελέτη κοόρτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων Tennessee Medicaid για να εντοπίσουν παιδιά ηλικίας 5-17 ετών με διάγνωση γρίπης σε εξωτερικούς ασθενείς κατά την περίοδο 2016-2020. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 156.661 διαγνώσεις γρίπης. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των εφήβων, σε εκείνους με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές της γρίπης και ήταν 10 και 100 φορές υψηλότερα σε παιδιά με νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές. Τα νευρολογικά συμβάντα περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλίτιδα, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, αταξία/κινητικές διαταραχές, αλλαγές στην όραση, ζάλη και πονοκέφαλο. Τα ψυχιατρικά συμβάντα αποτελούνται από ανθρωποκτονίες, αυτοκτονικές συμπεριφορές, αυτοτραυματισμούς, διαταραχές της διάθεσης και ψύχωση/παραισθήσεις). «Ευτυχώς, τα πιο σοβαρά γεγονότα, όπως οι αυτοκτονικές συμπεριφορές και οι αυτοτραυματισμοί, καθώς και η εγκεφαλίτιδα, ήταν σπάνια», δήλωσε ο συνάδελφος ερευνητής Derek Williams, MD, MPH, επικεφαλής του Τμήματος Νοσοκομειακής Ιατρικής στο Monroe Carell. “Παρ’ όλα αυτά, καθένα από αυτά τα συμβάντα προκαλεί ανησυχία, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα. Είναι επίσης πιθανό ότι πολλές από αυτές τις επιπλοκές θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.”

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ