0,00 €

No products in the cart.

Μαθαίνοντας από υπερήρωες και τεχνητή νοημοσύνη: Οι ερευνητές μελετούν πώς ένα chatbot μπορεί να διδάξει στα παιδιά υποστηρικτική αυτο-ομιλία

Στην αρχή, μερικοί γονείς ήταν επιφυλακτικοί: Ένα ηχητικό chatbot υποτίθεται ότι θα διδάξει στα παιδιά τους να μιλούν θετικά στον εαυτό τους μέσω μαθημάτων για έναν υπερήρωα που ονομάζεται Zip. Σε έναν κόσμο Siri και Alexa, πολλοί άνθρωποι είναι δύσπιστοι ότι οι κατασκευαστές τέτοιων τεχνολογιών βάζουν την ευημερία των παιδιών πάνω από όλα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δημιούργησαν μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η αυτογνωσία και η συναισθηματική διαχείριση. Στο Self-Talk with Superhero Zip, ένα chatbot καθοδήγησε ζευγάρια αδερφών στα μαθήματα. Η ομάδα του UW διαπίστωσε ότι, αφού μίλησαν με την εφαρμογή για μια εβδομάδα, τα περισσότερα παιδιά μπορούσαν να εξηγήσουν την έννοια της υποστηρικτικής αυτοομιλίας (τα πράγματα που λένε οι άνθρωποι στον εαυτό τους είτε ακουστικά είτε διανοητικά) και να την εφαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή. Και τα παιδιά που είχαν εμπλακεί σε αρνητική αυτοσυζήτηση πριν από τη μελέτη μπόρεσαν να μετατρέψουν αυτή τη συνήθεια θετική.

Η ομάδα UW δημοσίευσε τα ευρήματά της τον Ιούνιο στο συνέδριο Interaction Design and Children 2023. Η εφαρμογή εξακολουθεί να είναι πρωτότυπο και δεν είναι ακόμη δημόσια διαθέσιμη. Η ομάδα του UW είδε μερικούς λόγους για να αναπτύξει ένα εκπαιδευτικό chatbot. Η θετική αυτοομιλία έχει δείξει μια σειρά από οφέλη για τα παιδιά, από βελτιωμένες αθλητικές επιδόσεις έως αυξημένη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να μάθουν διάφορες εργασίες και ικανότητες από chatbots. Ωστόσο, λίγη έρευνα διερευνά πώς τα chatbots μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν αποτελεσματικά κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες.

«Υπάρχει χώρος για να σχεδιάσουμε παιδοκεντρικές εμπειρίες με ένα chatbot που παρέχει ευκαιρίες διασκέδασης και εκπαιδευτικής πρακτικής χωρίς επεμβατική συλλογή δεδομένων που θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή των παιδιών», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Alexis Hiniker, αναπληρωτής καθηγητής στο UW Information School. “Τις τελευταίες δεκαετίες, τηλεοπτικά προγράμματα όπως το “Sesame Street”, “Mister Rogers” και “Daniel Tiger’s Neighborhood” έχουν δείξει ότι είναι δυνατό η τηλεόραση να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες. Ρωτήσαμε: Μπορούμε να φτιάξουμε έναν χώρο όπου Τα παιδιά μπορούν να εξασκήσουν αυτές τις δεξιότητες σε μια διαδραστική εφαρμογή; Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι χρήσιμο και διασκεδαστικό — μια εμπειρία “Sesame Street” για ένα έξυπνο ηχείο”. Οι ερευνητές του UW ξεκίνησαν με δύο πρωτότυπες ιδέες με στόχο να διδάξουν ευρέως τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες. Μετά τις δοκιμές, περιόρισαν το πεδίο εφαρμογής, εστιάζοντας σε έναν υπερήρωα που ονομάζεται Zip και στόχο να διδάξουν υποστηρικτική αυτοομιλία. Αποφάσισαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή σε αδέρφια, καθώς η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά ασχολούνται περισσότερο όταν χρησιμοποιούν την τεχνολογία με άλλο άτομο.

Δέκα ζεύγη αδερφών από την περιοχή του Σιάτλ συμμετείχαν στη μελέτη. Για μια εβδομάδα, άνοιξαν την εφαρμογή και συνάντησαν έναν διαδραστικό αφηγητή που τους είπε ιστορίες για τον Zip και τους ζήτησε να σκεφτούν τις συναντήσεις του Zip με άλλους χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένου ενός supervillain. Κατά τη διάρκεια και μετά τη μελέτη, τα παιδιά περιέγραψαν την εφαρμογή θετικής αυτοομιλίας. αρκετοί ανέφεραν ότι το χρησιμοποιούσαν όταν ήταν αναστατωμένοι ή θυμωμένοι. Μέχρι το τέλος της μελέτης, και τα πέντε παιδιά που είπαν ότι χρησιμοποιούσαν αρνητική αυτοομιλία πριν την είχαν αντικαταστήσει με θετική αυτοομιλία. Το να δουλέψουν τα παιδιά με τα αδέρφια τους υποστήριξε τη μάθηση σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά ορισμένοι γονείς βρήκαν ότι τα παιδιά δυσκολεύονταν να εναλλάσσονται κατά τη χρήση της εφαρμογής.

Η διάρκεια αυτών των επιπτώσεων δεν είναι ξεκάθαρη, σημειώνουν οι ερευνητές. Η μελέτη διήρκεσε μόλις μία εβδομάδα και η τάση των συμμετεχόντων στην έρευνα να απαντούν με τρόπους που τους κάνουν να φαίνονται όμορφα θα μπορούσε να οδηγήσει τα παιδιά να μιλήσουν θετικά για τα αποτελέσματα της εφαρμογής. Η μελλοντική έρευνα μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερες μελέτες σε πιο φυσικά περιβάλλοντα. “Στόχος μας είναι να κάνουμε την εφαρμογή προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο κοινό στο μέλλον”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Chris (Yue) Fu, ένας διδακτορικός φοιτητής του UW στο iSchool. “Εξερευνούμε την ενσωμάτωση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων — των συστημάτων που τροφοδοτούν την τεχνολογία όπως το ChatGPT — στο πρωτότυπό μας και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με δημιουργούς περιεχομένου για να προσαρμόσουμε το υπάρχον κοινωνικο-συναισθηματικό εκπαιδευτικό υλικό στο σύστημά μας. Ελπίζουμε ότι αυτά θα διευκολύνουν πιο παρατεταμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις».

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ