0,00 €

No products in the cart.

Μητρικός δάγκειος πυρετός: “αδιάσειστα στοιχεία” ότι ακόμη και οι ήπιες λοιμώξεις επηρεάζουν τα αποτελέσματα του τοκετού

Επιβλαβείς επιπτώσεις όλων των βαρύτητων των μητρικών λοιμώξεων από δάγκειο πυρετό στην έκβαση των γεννήσεων ανακαλύφθηκαν σε μια νέα ερευνητική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Surrey και το Πανεπιστήμιο του Birmingham. Οι ερευνητές του Surrey και του Μπέρμιγχαμ βρήκαν ισχυρές αποδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις των λοιμώξεων από δάγκειο πυρετό στο βάρος γέννησης — με επιπτώσεις που τεκμηριώνονται για ήπιες και μέτριες λοιμώξεις από τον ιό. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εμφανή μεταξύ των βρεφών στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας βάρους γέννησης, με αυξήσεις 15%, 67% και 133% στη συχνότητα εμφάνισης χαμηλού, πολύ χαμηλού και εξαιρετικά χαμηλού βάρους γέννησης, αντίστοιχα. Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των μητρικών λοιμώξεων από δάγκειο πυρετό. Καταγράφει σημαντικές αυξήσεις στις νοσηλείες των παιδιών έως και τρία χρόνια μετά τη γέννηση, τονίζοντας τις εκτεταμένες επιπτώσεις αυτής της ασθένειας που μεταδίδεται από κουνούπια.

Ο Δρ Martin Foureaux Koppensteiner, συν-συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: “Υπάρχουν πλέον αδιάσειστα στοιχεία για τις επιζήμιες επιπτώσεις των μητρικών λοιμώξεων από δάγκειο πυρετό στα αποτελέσματα της γέννησης. Τονίζεται η επείγουσα ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση, πρόληψη και στοχευμένες παρεμβάσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτής της ευρέως διαδεδομένης νόσου στην υγεία της μητέρας και του παιδιού”. Και συνέχισε λέγοντας: “Παρά το γεγονός ότι ο δάγκειος πυρετός είναι η πιο διαδεδομένη ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια παγκοσμίως, με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, δεν υπήρχαν αιτιώδη στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του στα αποτελέσματα των γεννήσεων. Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω έντονα να εξετάσετε τον δάγκειο πυρετό μαζί με τις λοιμώξεις TORCH για να τις διαχειριστείτε και να τις αποφύγετε όταν είστε έγκυος. Επί του παρόντος, οι λοιμώξεις TORCH περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την τοξοπλάσμωση, την ερυθρά, τον HIV, τη σύφιλη, την ανεμοβλογιά, τον Ζίκα και τη γρίπη”.

Καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι ακόμη και οι ήπιες λοιμώξεις από δάγκειο πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των νεογνών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η συμπερίληψη του δάγκειου πυρετού σε αυτόν τον κατάλογο θα διασφαλίσει ότι οι έγκυες γυναίκες γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχουν οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορούν να λαμβάνουν προφυλάξεις, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά. Τα ευρήματα της μελέτης θα είναι επίσης σημαντικά για τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας όταν αποφασίζουν για την υιοθέτηση και την ιεράρχηση μιας νέας γενιάς εμβολίων κατά του δάγκειου πυρετού. Η μελέτη χρησιμοποίησε διοικητικά δεδομένα από το Minas Gerais — μια νοτιοανατολική πολιτεία της Βραζιλίας. Ο δάγκειος πυρετός, γνωστός ως η πιο διαδεδομένη ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί σοβαρή απειλή για περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ασθένεια έχει σημειώσει ανησυχητική αύξηση τα τελευταία χρόνια, με την Αμερική μόνο να καταγράφει πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα το 2019.

Η Δρ Livia Menezes, συν-συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: “Η μελέτη αναδεικνύει επίσης τις πιθανές συνέπειες της επέκτασης της εμβέλειας του δάγκειου πυρετού λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ενώ κάποτε περιοριζόταν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, η ασθένεια έχει πλέον εδραιώσει την παρουσία της σε περισσότερες από 120 χώρες. Τα κουνούπια Aedes, οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση του δάγκειου πυρετού, έχουν βρει κατάλληλα εδάφη αναπαραγωγής σε χώρες που προηγουμένως δεν είχαν επηρεαστεί, όπως η Κροατία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ”. Και τόνισε: “Η μελέτη αυτή όχι μόνο εμβαθύνει την κατανόησή μας για τις συνέπειες των λοιμώξεων από δάγκειο πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αποτελεί επίσης έκκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τις παγκόσμιες κοινότητες να δώσουν προτεραιότητα στα προληπτικά μέτρα και να στηρίξουν τις οικογένειες που έχουν πληγεί”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ