0,00 €

No products in the cart.

Τα ποσοστά τραυματισμών κατά την καισαρική τομή έχουν αυξηθεί για τις μητέρες και τα μωρά

Πάνω από το 34% των γυναικών στην Αυστραλία γεννιούνται με καισαρική τομή και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτές συμβαίνουν σε προχωρημένο τοκετό, όταν το κεφάλι του εμβρύου βρίσκεται βαθιά στη λεκάνη της μητέρας και μπορεί να προσκρούσει, γεγονός που καθιστά τον τοκετό δύσκολο και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Υπολογίζεται ότι το κεφάλι του μωρού σφηνώνεται, γνωστό ως προσκρούουσα εμβρυϊκή κεφαλή (IFH) σε περίπου 10% όλων των επειγουσών καισαρικών τομών (CB). Αυτό καθιστά δύσκολο για τον γιατρό να βάλει το χέρι του κάτω από το κεφάλι του μωρού για να το γεννήσει, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερους χρόνους τοκετού.

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ενώ η πλειοψηφία των μωρών που γεννιούνται μετά από IFH υφίστανται μικρές βλάβες, το 2% αυτών των βρεφών πεθαίνουν ή υφίστανται σοβαρές βλάβες με δια βίου συνέπειες. η έκθεση NHS Resolution στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι το 9% των αποφευκτέων εγκεφαλικών κακώσεων κατά τη γέννηση προκαλούνται από την πρόσκρουση της κεφαλής του εμβρύου (IFH). Οι επιπλοκές για τη μητέρα περιλαμβάνουν αυξημένη απώλεια αίματος, αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης, βλάβη της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος, ρήξεις της μήτρας που απαιτούν επιδιόρθωση και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε επόμενες εγκυμοσύνες ή ακόμη και υστερεκτομή. Ενώ οι επιπλοκές για το μωρό περιλαμβάνουν αμυχές και μώλωπες στο κεφάλι και το πρόσωπο, κατάγματα του κρανίου και αιμορραγίες, έχουν επίσης αναφερθεί τραυματισμοί στα μάτια.

Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BJOG: an International Journal of Obstetrics & Gynaecology από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την καθηγήτρια Annette Briley στο Πανεπιστήμιο Flinders αναφέρεται σημαντική αύξηση των περιπτώσεων τραυματισμών IFH τα τελευταία χρόνια, με το προσωπικό του μαιευτηρίου να εφαρμόζει ποικίλες προσεγγίσεις και να μην υπάρχει συναίνεση όσον αφορά τον ορισμό ή την εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση για να βοηθηθεί ο τοκετός κατά τη διάρκεια της ΚΒ. Οι προσεγγίσεις για τη διαχείριση αυτού του μαιευτικού επείγοντος περιστατικού περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενός βοηθού που σπρώχνει το κεφάλι του μωρού προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του τοκετού, τον τοκετό με τα πόδια πρώτα, τη χρήση μιας φουσκωτής συσκευής με μπαλόνι (Fetal Pillow) που έχει σχεδιαστεί για να ανυψώνει το κεφάλι του μωρού και τη χορήγηση φαρμάκων για τη χαλάρωση της μήτρας της μητέρας. Ωστόσο, αυτό το έγγραφο επιστημονικού αντίκτυπου εξέτασε τα διαθέσιμα στοιχεία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με την καλύτερη προσέγγιση για αυτές τις επικίνδυνες περιπτώσεις.

Έχουν εισαχθεί διάφοροι ελιγμοί και ορισμένες συσκευές για να βοηθήσουν στον τοκετό του μωρού σε αυτή την κατάσταση, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη για τις μητέρες και τα μωρά ή την εκπαίδευση που απαιτείται για το προσωπικό που διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνηθέστερα, ζητείται από έναν βοηθό να σπρώξει από κάτω, αν και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η εξαγωγή με ανάστροφη φορά μπορεί να σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα. Μια έρευνα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι περισσότεροι από τους μισούς ειδικευόμενους μαιευτήρες δεν αισθάνονται σίγουροι για την εκτέλεση ανάστροφης εξαγωγής του ισχίου και λιγότεροι από ένας στους 10 είναι εξοικειωμένοι με την τεχνική Patwardhan. “Σκοπός αυτού του επιστημονικού εγγράφου αντίκτυπου ήταν να εξεταστούν όλα τα τρέχοντα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τους διάφορους ελιγμούς και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διαχείριση της ΙΦΘ, με τα αποτελέσματα να ενσωματώνονται στα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης που ανέθεσε η Εθνική Συμμαχία Οδηγιών (Ηνωμένο Βασίλειο)”, αναφέρει η συν-συγγραφέας της έρευνας και μαία στο Πανεπιστήμιο Flinders, Dr. Annette Briley.

Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να ληφθούν βασικά μέτρα για τη βελτίωση των προτύπων: “Απαιτούνται υψηλής ποιότητας επαρκώς ενεργές RCTs που να συγκρίνουν τεχνικές για τη διαχείριση και την πρόληψη της IFH. (Αυτές που είναι διαθέσιμες σήμερα έχουν σημαντικές αδυναμίες.). Ένας καθολικά αποδεκτός ορισμός της IFH θα διευκόλυνε τη μελλοντική έρευνα και εκπαίδευση. Οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους πρέπει να ενημερώνουν την έρευνα γύρω από τη γλώσσα και τη διαχείριση της IFH. Η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός τεκμηριωμένου πακέτου εκπαίδευσης για πολλούς επαγγελματίες θα οδηγούσε σε συνεπή διαχείριση αυτού του μαιευτικού επείγοντος περιστατικού. – Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του εμβρυϊκού μαξιλαριού.

Ο Δρ Briley λέει ότι τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των καισαρικών τομών σε προχωρημένο τοκετό και των συναφών περιπτώσεων τραυματισμών που σχετίζονται με την IFH και απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση για την ανάπτυξη συνεπούς διαχείρισης αυτού του μαιευτικού επείγοντος περιστατικού. Και ανέφερε επίσης: “Εξετάσαμε τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τις στρατηγικές για τον εντοπισμό, την πρόληψη και τη διαχείριση της ΙΦΗ κατά τη διάρκεια των τοκετών για να παράσχουμε οδηγίες και συστάσεις που βελτιώνουν τα αποτελέσματα για τις μητέρες και τα μωρά όταν εμφανίζεται αυτή η δυνητικά σοβαρή επιπλοκή. Είναι σημαντικό οι κλινικοί γιατροί να χρησιμοποιούν τα καλύτερα στοιχεία για να ενημερώνονται για τη φροντίδα των γυναικών και των μωρών, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων τεχνικών για τη μείωση των δυνητικά καταστροφικών επιπλοκών που σχετίζονται με την IFH“.

Ο Δρ Briley είναι επίσης μέλος μιας ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει και αξιολογεί τον σωλήνα Tydeman, έναν καινοτόμο κοίλο σωλήνα σιλικόνης μιας χρήσης που εισάγεται για να ανυψώσει το κεφάλι του μωρού. Έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί την πίεση που ασκείται στο κεφάλι και να μειώνει κάθε φαινόμενο αναρρόφησης μόλις επιτευχθεί η πρόσβαση. “Ένας ελάχιστος αριθμός σωλήνων Tydeman έχει χρησιμοποιηθεί κλινικά- απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε κλινικό περιβάλλον, σε σύγκριση με την κατάλληλα εκπαιδευμένη και εκτελούμενη χειροκίνητη αποσυμπίεση, για να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του πριν από τη χρήση”, συμπλήρωσε.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ