0,00 €

No products in the cart.

Αντιεμετικά στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλή;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικότερα κατά το 1ο τρίμηνο, ένα 70% των γυναικών, αντιμετωπίζει την λεγόμενη πρωινή ναυτία (που δεν εμφανίζεται μόνο τις πρωινές ώρες) και τον εμετό. Μπορεί κάποιες γυναίκες να εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα, ενώ άλλες υποφέρουν περισσότερο.

Σε πολλές περιπτώσεις δε, οι έντονες ναυτίες και οι εμετοί, δυσκολεύουν την καθημερινότητα των γυναικών που κυοφορούν, και γι’ αυτό εκείνες είναι λογικό να αναζητήσουν διάφορους τρόπους (φυσικούς ή μη) για να ανακουφιστούν. Να σημειωθεί κάπου εδώ, πως μία από τις αντιεμετικές ουσίες που διεγείρουν την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος είναι η μετοκλοπραμίδη. Ωστόσο, ουκ ολίγες γυναίκες αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μετοκλοπραμίδη;

Η μετοκλοπραμίδη είναι ικανή να προλαμβάνει και να ελέγχει τη ναυτία και τον έμετο. Ειδικότερα, ο μηχανισμός δράσης της εμφανίζεται στον εγκέφαλο, καθώς μπλοκάρει συγκεκριμένα τους υποδοχείς ντοπαμίνης. Συνιστάται συνήθως ως μέρος της θεραπείας της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της οισοφαγίτιδας, της διαφραγματοκήλης, της γαστρίτιδας και της γαστροπάρεσης.

Κατά την εγκυμοσύνη μπορεί η ναυτία και ο έμετος να οδηγήσουν τη μητέρα σε αφυδάτωση με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την υγεία τη δική της, όσο και του εμβρύου.Συνήθως αυτό συμβαίνει στην υπερέμεση, μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονη και σοβαρή ναυτία και εμέτους κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα χάνει μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά και απαραίτητα μέταλλα.

Για την πρόληψη και τον έλεγχο αυτής της διαταραχής κύησης, συνταγογραφούνται θεραπείες που περιλαμβάνουν ονδανσετρόνη, μετοκλοπραμίδη και δοξυλαμίνη/πυριδοξίνη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της μετοκλοπραμίδης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κατάλληλη δόση μετοκλοπραμίδης στην εγκυμοσύνη είναι 10 mg και χορηγείται από το στόμα, ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια, πριν από κάθε γεύμα.

Καθώς δρα απευθείας στον εγκέφαλο, είναι γνωστό ως φάρμακο «κεντρικής δράσης» και αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών συμπτωμάτων ως ανεπιθύμητων ενεργειών.

Μεταξύ των πιο συχνών είναι τα εξής:

  • Δυστονία – δηλαδή ακούσιες, παρατεταμένες ή διαλείπουσες μυϊκές συσπάσεις, οι οποίες εμφανίζονται μετά από ενδοφλέβια χορήγηση.

  • Συμπτώματα τύπου Πάρκινσον όπβς ο τρόμος και η ακαμψία

  • Υπνηλία

  • Σπασμοί

  • Διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις

Είναι ασφαλής η μετοκλοπραμίδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία εξέτασε πληροφορίες 1.222.503 εγκύων γυναικών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μετοκλοπραμίδη είναι ασφαλής ως ουσία.

Να σημειωθεί πως στόχος της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της ουσίας και του κινδύνου ανάπτυξης μεγάλων εμβρυϊκών αλλοιώσεων, όπως συγγενείς δυσπλασίες, αυτόματη αποβολή και ενδομήτριος θάνατος.

Η ανάλυση των δεδομένων επιβεβαίωσε ότι η χρήση μετοκλοπραμίδης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτών των επιπλοκών σε σύγκριση με τη μη χρήση. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε μια ανασκόπηση ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ το 2007, η οποία εξέτασε πληροφορίες για 113.612 παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα αυτή.

Αν και μόνο ένα χαμηλό ποσοστό από αυτά είχαν εκτεθεί στη μετοκλοπραμίδη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (4,2 %), ο κίνδυνος να υποστούν δυσπλασίες ή επιπλοκές κύησης δεν ήταν σημαντικά υψηλότερος από αυτόν των υπολοίπων. Με άλλα λόγια, οι συνέπειες δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν στη λήψη της μετοκλοπραμίδης από τη μητέρα.

Η συγκεκριμένη έρευνα μελέτησε την ασφάλεια αυτής της ουσίας σε σχέση με το σχηματισμό και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στη μητέρα μετά την κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση πριν πάρεις οποιοδήποτε φυτικό, ή μη, προϊόν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνη σου, φρόντισε πρώτα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ