0,00 €

No products in the cart.

Αιμορροΐδες μετά τον τοκετό: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Ουκ ολίγες είναι οι γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν αιμορροΐδες για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την περίοδο μετά τον τοκετό. Και ομολογουμένως, εφόσον οι αιμορροΐδες, σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, καλό θα ήταν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Αρχικά, είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί πως υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων. Από τη μία, έχουμε τις εσωτερικές οι οποίες είναι στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και από την άλλη, έχουμε τις εξωτερικές οι οποίες εντοπίζονται στον πρωκτό.

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Είναι φυσιολογικά αγγεία –όζοι που υπάρχουν στον πρωκτό και τον αιματώνουν. Όταν αυτοί οι όζοι εμφανιστούν, τότε λέμε ότι βγαίνουν οι αιμορροΐδες.

Ποια είναι τα αίτια;

Τα αίτια της εμφάνισής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό διαφέρουν ανά περίπτωση. Ωστόσο κατά την περίοδο αυτή οι αιμορροΐδες είναι συχνά αποτέλεσμα πίεσης στο περίνεο η οποία συμβαίνει τόσο τους μήνες πριν όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ειδικότερα, οι φλέβες λειτουργούν σαν «βαλβίδες» με σκοπό να ωθήσουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Όταν όμως αυτές οι «βαλβίδες» εξασθενήσουν, είναι πιθανό να διογκωθούν.

Ένας άλλος λόγος, υπαίτιος για την εμφάνιση αιμορροΐδων είναι η έντονη δυσκοιλιότητα, ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, το οποίο συχνά συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες και μετά τον τοκετό.

Τέλος, άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες αιμορροΐδων είναι η παχυσαρκία, η πολύωρη ορθοστασία και η συχνή άρση βάρους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ένα κοινό σύμπτωμα τόσο για τις εσωτερικές όσο και για τις εξωτερικές αιμορροΐδες είναι η απώλεια αίματος, που χαρακτηριστικά παρατηρείται μετά την κένωση είτε υπαλείφοντας τα κόπρανα είτε παρατηρούμενη ως σταγόνες στη λεκάνη της τουαλέτας και στο χαρτί και έχει ζωηρό ερυθρό χρώμα.

Επιπλέον, στην περίπτωση των εξωτερικών αιμορροΐδων, παρατηρείται έντονος πόνος και αίσθημα κνησμού, και η αιμορροΐδα είναι ένα εξόγκωμα στην περιοχή του πρωκτού σε μέγεθος συνήθως σταφυλιού.

Συνοπτικά, τα συμπτώματα έχουν ως εξής:

 • Αιμορραγία από τον πρωκτό
 • Αίσθημα καύσου στην περιοχή του πρωκτού
 • Δυσκολία στην κένωση
 • Πόνος κατά τη διαδικασία της κένωσης
 • Φαγούρα στον πρωκτό
 • Πρήξιμο των αιμορροΐδων

Να σημειωθεί πως, τα παραπάνω συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως όταν υπάρχουν εξωτερικές αιμορροΐδες. Στην περίπτωση των εσωτερικών αιμορροΐδων η γυναίκα σε ενδιαφέρουσα είναι πιθανό να μην εντοπίσει κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες πέραν της εγκυμοσύνης

 • Ορθοστασία
 • Ηλικία
 • Κακή διατροφή
 • Παχυσαρκία
 • Υπερβολική χρήση καθαρτικών
 • Διάρροια
 • Συχνά κλύσματα
 • Χρόνια δυσκοιλιότητα
 • Πολύωρη καθιστική στάση

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται μέσω απλής κλινικής εξέτασης του ορθού και του πρωκτού. H κολονοσκόπηση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός μπορεί να ξεχωρίσει τις αιμορροΐδες από άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Οι αιμορροΐδες συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να πάψετε να υποφέρετε από την παρουσία τους. Ειδικότερα:

 1. Αποφύγετε την ορθοστασία
 2. Πίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα νερό, το οποίο θα μαλακώσει τα κόπρανα και θα διευκολύνει τη διαδικασία της κένωσης
 3. Προτιμήστε τον ύπνο στο πλάι και όχι ανάσκελα
 4. Βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα και τα λαχανικά), που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε πιο εύκολα τη δυσκοιλιότητα
 5. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ενώ πάντα μετά την κένωση να πλένετε την περιοχή με χλιαρό νερό και να σκουπίζεστε πολύ καλά
 6. Αποφύγετε την άσκηση πίεσης κατά τη διάρκεια της κένωση;
 7. Αποφύγετε την πολύωρη καθιστική στάση
 8. Υιοθετήστε σωστές συνήθειες στην τουαλέτα (χρόνος παραμονής, στάση σώματος κτλ.)
 9. Εντάξτε στην καθημερινότητα σας την ελαφριά σωματική άσκηση
 10. Χρησιμοποιείστε συμπληρώματά διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου ‒πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας

 

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ