0,00 €

No products in the cart.

6 πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε για τον τοκετό στο σπίτι

Ο τοκετός στο σπίτι, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα πιο συχνά. Οι γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων ποσοστών παρέμβασης και πιο εξατομικευμένης, ολιστικής φροντίδας. Αν και ο αριθμός των γυναικών που γεννούν πραγματικά στο σπίτι είναι ακόμα πολύ μικρός (λιγότερο από 2%), η συγκεκριμένη μέθοδος, έχει κερδίσει έδαφος σε σχέση με παλαιότερα.

Παρά τη φρενίτιδα, ο τοκετός στο σπίτι εξακολουθεί να είναι μια συχνά παρεξηγημένη επιλογή, γεμάτη στερεότυπα όπως οι γονείς χίπις που μισούν τους γιατρούς και οι μαίες που φωνάζουν, θυμιατίζουν κτλ. Ωστόσο, η πραγματική ιστορία του τοκετού στο σπίτι διαφέρει αρκετά από αυτά τα κλισέ που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε.

Για αυτό, συνεχίστε την ανάγνωση και δείτε μερικά πράγματα που πιθανόν δε γνωρίζετε για τον τοκετό στο σπίτι:

  • Οι μαίες φέρνουν ιατρικές προμήθειες – Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το είδος της φροντίδας που λαμβάνει τόσο η μητέρα, όσο και το μωρό κατά τη διάρκεια ενός τοκετού στο σπίτι. Αν και πρόκειται για ένα διαφορετικό μοντέλο γέννας, από ό,τι η γέννα σε νοσοκομείο ή άλλες εγκαταστάσεις φροντίδας τοκετού, εξακολουθούν να υπάρχουν διατάξεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ειδικότερα, οι πιστοποιημένες επαγγελματίες μαίες, οι οποίες είναι οι πιο συνηθισμένοι πάροχοι φροντίδας τοκετού στο σπίτι, διαθέτουν εργαλεία, εκπαίδευση και τεχνογνωσία.
  • Η ασφάλειά μπορεί να καλύψει τη γέννα

Παρά το γεγονός ότι ο τοκετός στο σπίτι είναι συνήθως πολύ φθηνότερος συνολικά από τον τοκετό σε νοσοκομείο ή κέντρο γεννήσεων, πολλές οικογένειες καταλήγουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα έξοδα της μαίας τους. Οι κανόνες και οι κανονισμοί που σχετίζονται με την κάλυψη του τοκετού και της μαιευτικής στο σπίτι είναι πολύ περίπλοκοι και ποικίλλουν ανάλογα με το που ζείτε, καθώς και με το πώς και πού λαμβάνετε την ασφαλιστική σας κάλυψη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να  τα πληρώσετε όλα εκ των προτέρων, εφόσον σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε έναν τοκετό στο σπίτι.

  • Δεν είναι τόσο ακατάστατο όσο φαντάζεστε

Ναι, ο τοκετός στο σπίτι, πιθανότατα θα περιλαμβάνει κάποιο καθαρισμό, ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι δεν θα εμπλακείτε σε τίποτα από αυτά. Ειδικότερα, για όλα αυτά, υπεύθυνη είναι η μαία που φροντίζει όλα να είναι στην εντέλεια μετά τη γέννα.

  • Εάν μεταφερθείτε στο νοσοκομείο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη

Οι προγραμματισμένοι τοκετοί στο σπίτι που μετατρέπονται σε τοκετό στο νοσοκομείο είναι πιο συχνοί από όσο νομίζετε, και όχι πάντα λόγω ξαφνικής έκτακτης ανάγκης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις προγραμματισμένους τοκετούς στο σπίτι απαιτεί μια επίσκεψη στο νοσοκομείο είτε κατά τη διάρκεια είτε αμέσως μετά τον τοκετό. Ο Lawrence Leeman, MD, συνδιευθυντής της μονάδας μητέρας-μωρού στο University of New Mexico Hospital στο Albuquerque, NM, εξηγεί: «Νομίζω ότι μια από τις πιο κοινές παρανοήσεις είναι ότι οι μεταφορές που γίνονται από τον τοκετό στο σπίτι είναι μεταφορές έκτακτης ανάγκης. Παρατεταμένος τοκετός στο σπίτι χωρίς πρόοδο, η σακούλα με τα νερά σπασμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα… Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για μεταφορές από το σπίτι. Οι περισσότεροι τοκετοί καταλήγουν σε φυσιολογικούς τοκετούς, ίσως χρειάζονται συνθετική ωκυτοκίνη για συσπάσεις πιο δυνατές ή πιο συχνές». Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι σοβαρές καταστάσεις δεν μπορούν και δεν θα συμβούν στο σπίτι. Αλλά αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να έχετε ένα καλά μελετημένο εφεδρικό σχέδιο. Ο Δρ Leeman προσθέτει ότι «είναι ζωτικής σημασίας να έχετε στενή πρόσβαση σε ένα νοσοκομείο σε περίπτωση που καταλήξετε να χρειάζεστε περισσότερη ιατρική περίθαλψη».

  • Δεν χρειάζεται να κάνετε γέννα στο νερό

Η μοντέρνα εικόνα του τοκετού στο σπίτι είναι συχνά μια γυναίκα που κάθεται οκλαδόν σε μια φουσκωτή πισίνα στο υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι της, σπρώχνοντας το μωρό της στο νερό. Δεν είναι όμως έτσι όλοι οι τοκετοί στο σπίτι. Είναι ωραίο να υπάρχει η επιλογή, φυσικά, αλλά σίγουρα δεν απαιτείται. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του τοκετού στο σπίτι είναι ότι μπορείτε να γεννήσετε οπουδήποτε αισθάνεστε άνετα, είτε πρόκειται για τη μπανιέρα σας, τον καναπές σας, το κρεβάτι σας, είτε κάποια άλλη τοποθεσία στο σπίτι.

  • Η επιλόχεια φροντίδα είναι ακριβή

Το μοντέλο φροντίδας που λαμβάνετε όταν γεννάτε στο σπίτι είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει μετά από έναν τοκετό σε νοσοκομείο. Αντί για την παραμονή 48 ωρών στο νοσοκομείο, η φροντίδα με μια μαία τοκετού στο σπίτι θα είναι πιο συχνή και πιο λεπτομερής. Διαφορετικές μαίες έχουν διαφορετικούς τρόπους εξάσκησης μετά τον τοκετό, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις στο σπίτι προκειμένου να ελέγξει τόσο εσάς, όσο και το νεογέννητο μωρό σας,.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ