0,00 €

No products in the cart.

4 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς μετά το διαζύγιο

Το διαζύγιο είναι μια νέα συνθήκη, πρωτόγνωρη τόσο για εσάς, όσο και για το υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, πόσω μάλλον εάν μιλάμε για μικρά παιδιά. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά και φυσικά, να μην επηρεάσει σε καμία περίπτωση τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Ακόμα και αν φαντάζει δύσκολο και για εσάς επειδή είστε μπερδεμένοι, πληγωμένοι, συναισθηματικοί, ανήσυχοι. Πρέπει να βάλετε στην άκρη τον φόβο και να το αντιμετωπίσετε ως ενήλικες που είστε.

Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για το πώς θα είναι ένας χωρισμός, αλλά υπάρχουν τρόποι να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε επιλογές που θα ωφελήσουν εσάς, τα παιδιά σας, αλλά και το μέλλον της σχέσης σας ως γονείς και όχι πια ως σύντροφοι.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς λοιπόν; Ειδικότερα

  • Μιλήστε – και διαβάστε – στα παιδιά σας για το διαζύγιο

Υπάρχουν πολύ υγιείς τρόποι για να μιλήσετε στα παιδιά σας για το διαζύγιο και η χρήση βιβλίων κατάλληλων για την ηλικία τους είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Όταν εσείς και ο/η πρώην σύζυγός σας νιώθετε άνετα να συζητήσετε με τα παιδιά, θυμηθείτε να προγραμματίσετε τι θα πείτε εκ των προτέρων, ώστε να είστε και οι δύο στην ίδια σελίδα και να μιλήσετε μαζί τους ως οικογένεια. Αναπτύξτε μια αφήγηση που δεν αποδίδει ευθύνες, αλλά ακολουθεί μια προσέγγιση του «εμείς», που δεν βάζει τα παιδιά σε θέση να πιστεύουν ότι ο ένας γονιός έχει αδικηθεί από τον άλλο. Να είστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι, όχι ασαφείς και μπερδεμένοι. Τα παιδιά χρειάζονται απαντήσεις και όρια τώρα, ώστε να μην τους μένει η ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφιλίωση στο δρόμο.

  • Βάλτε όρια για να διαχωρίσετε τον εαυτό σας συναισθηματικά

Ενώ ο φυσικός χωρισμός που έρχεται στο τέλος ενός γάμου είναι ένα απτό επόμενο βήμα, ο συναισθηματικός χωρισμός είναι συχνά πιο δύσκολο να κατανοηθεί και πολύ λιγότερο καθορισμένος. Είσαι συναισθηματικά συνδεδεμένος και συνεξαρτημένος από το σύζυγό σου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που το να «λύσεις» τον εαυτό σου συναισθηματικά μπορεί να απαιτήσει, λογικά, περισσότερη δουλειά από ό,τι περιμένατε. Ένας τρόπος για να μάθετε να ξεχωρίζετε την αναζήτηση έγκρισης από την αναζήτηση επικύρωσης ή την επιμονή στη συναισθηματική σύνδεση, είναι να μάθετε να δηλώνετε και όχι να ζητάτε από τον/την πρώην σας. Είναι σημαντικό, σ’ αυτή τη φάση, να θέσετε τα όρια σας και να μπορέσετε να κόψετε τους συναισθηματικούς δεσμούς. Αυτό μάλιστα, θα κάνει γενικότερα πιο εύκολη τη διαδικασία του διαζυγίου.

  • Νιώστε άνετα να ζητήσετε βοήθεια εάν πιστεύτε ότι την χρειάζεστε

Η μονογονεϊκότητα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και κανείς δεν ξέρει από πριν πως πρέπει να το χειριστεί. Και το βέβαιο είναι πως δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας. Γι’ αυτό μην ντρέπεστε, καλέστε τους στενότερους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη νέα σας πραγματικότητα, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Δημιουργήστε εκ νέου ένα safe space για εσάς. Επιπλέον, αν αυτό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό για σας, μην διστάσετε να βρείτε μια ομάδα υποστήριξης, ή να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό θεραπευτή,

  • Να σας ερωτευτείτε ξανά

Πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό, αλλά ενώ ο τερματισμός ενός γάμου μπορεί να είναι ο θάνατος μιας σχέσης, είναι επίσης γεμάτος ευκαιρίες. Μπροστά σας ανοίγεται πλέον μια σειρά από πόρτες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βρείτε ξανά τον εαυτό σας και φυσικά, να εισάγετε και νέα πράγματα στην καθημερινότητας σας. Το διαζύγιο αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτείτε έξυπνα και να κάνετε πράγματα για εσάς. Η νέα σας καθημερινότητα μπορεί να γίνει πολύ πιο πλήρης, αλλά και δημιουργική από ότι ήταν μέχρι πρότινος.  Για αυτό θέστε τον εαυτό σας ως προτεραιότητα και ερωτευτείτε ξανά αυτό που είστε – ή αυτό που θα γίνετε. Αν είστε εσείς καλά εξάλλου, θα είναι καλά και τα παιδιά σας.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ