0,00 €

No products in the cart.

6 οφέλη από την απόκτηση ενός παιδιού σε ηλικία άνω των 35

Το να γνωρίζει μια γυναίκα για το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι« που «χτυπάει» σε μια ηλικία, μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικό. Και είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των ωαρίων που έχουν οι γυναίκες μειώνεται όσο μεγαλώνουν —και η εγκυμοσύνη άνω των 35 συνοδεύεται από κάποιους επιπλέον κινδύνους επιπλοκών όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης κύησης ή ακόμα και χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down για το μωρό.

Επομένως, εάν σκέφτεσαι την εγκυμοσύνη και είσαι σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι καλό συμβουλευτείς τον γιατρό σου, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι κάνεις τη σωστή επιλογή για τη ζωή, αλλά και για την υγεία σου.

Ωστόσο τα καλά νέα της υπόθεσης είναι ότι όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν μερικά εκπληκτικά προνόμια του να είσαι μεγαλύτερη μαμά — τόσο για τη μαμά όσο και για το παιδί.

Εδώ θα βρεις έξι από τα μεγαλύτερα οφέλη του να αποκτάς παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία:

Μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου σου

Αν και μπορεί επίσης να είναι το πλεονέκτημα του λιγότερου άγχους και της ικανότητας απόκτησης περισσότερων –βιωματικών- γνώσεων, οι μελέτες δείχνουν ότι το να έχεις παιδιά αργότερα στη ζωή μπορεί να σε κάνει πνευματικά πιο ευκρινή. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society εξέτασε 830 μεσήλικες γυναίκες με σκοπό να προσδιορίσει εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της γέννησης ενός μωρού σε μεταγενέστερη ηλικία και της εγκεφαλικής ισχύος. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που απέκτησαν το τελευταίο τους παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών είχαν πιο έντονη γνωστική και λεκτική μνήμη. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που έκαναν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 24 ετών ήταν καλύτερες στην επίλυση προβλημάτων από τις συνομήλικές τους που είχαν παιδιά πριν από την ηλικία των 24 ετών.

Το παιδί μπορεί να έχει μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού

Φυσικά, θα προστατέψεις το παιδί σου όσο καλύτερα μπορείς, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Ωστόσο, αρκετές μελέτες επισημαίνουν το γεγονός ότι ο κίνδυνος ενός παιδιού να βιώσει έναν ακούσιο τραυματισμό που απαιτεί ιατρική φροντίδα μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας της μητέρας. Ειδικότερα, μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal το 2012, διαπίστωσε ότι στην ηλικία των τριών ο κίνδυνος ενός παιδιού για ακούσιο τραυματισμό μειώθηκε από 36,6 τοις εκατό για μητέρες ηλικίας 20 ετών σε 28,6 τοις εκατό για μητέρες ηλικίας 40 ετών. Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη από την Ιαπωνία, η οποία ανέλυσε τους κινδύνους ακούσιων τραυματισμών και εισαγωγών στο νοσοκομείο στους 18 και 66 μήνες ανάλογα με την ηλικία της μητέρας, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. «Αν και οι ακριβείς λόγοι για λιγότερους τραυματισμούς δεν είναι γνωστοί, είναι σαφές ότι ένα όφελος για την υγεία από τη γέννηση σε μεγαλύτερη μητέρα είναι η μειωμένη πιθανότητα να υποστεί κάποιος ακούσιο τραυματισμό», λέει η Πατρίσια Σάλμπερ, MD, ιδρύτρια και συντάκτρια.

Ίσως να είσαι συναισθηματική πιο ώριμη

Υπάρχει μια αναμφισβήτητη αίσθηση ωριμότητας που έρχεται μαζί με την ηλικία. Αναλογίσου μόνο το πόσο έχεις αλλάξει από την εφηβεία σου ή από τα φοιτητικά σου χρόνια μέχρι σήμερα. Η έρευνα λοιπόν δείχνει ότι η ωριμότητα παίζει ρόλο στην καλύτερη ανατροφή των παιδιών. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Development τον Μάρτιο του 2017, Ολλανδοί ερευνητές εξέτασαν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη δύο ομάδων παιδιών ηλικίας 7, 11 και 15 ετών. Η μία ομάδα γεννήθηκε από μητέρες μεγαλύτερες από 31 ετών και η άλλη από μητέρες μικρότερες των 31. Όταν ανέλυσαν την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες μαμάδες ήταν λιγότερο πιθανό να μαλώσουν ή να πειθαρχήσουν σωματικά τα παιδιά τους. «Συνολικά, τα παιδιά των μεγαλύτερων μαμάδων είχαν καλύτερη συμπεριφορά, κοινωνικοποιήθηκαν καλά και συναισθηματικά υγιή στα προεφηβικά τους χρόνια», σημειώνει η Σάλμπερ. «Με άλλα λόγια, οι πιο χαλαρές γονικές συμπεριφορές των μεγαλύτερων μαμάδων φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς για αυτά τα νεαρά παιδιά».

Το παιδί είναι πιθανό να είναι πιο έμπειρο στην τεχνολογία και καλύτερα μορφωμένο

Όσο περισσότερο περιμένεις για να κάνεις παιδιά, τόσο πιο πιθανό είναι το παιδί σου να μεγαλώσει κατανοώντας πιο προηγμένα επίπεδα τεχνολογίας. «Τα παιδιά μεγαλύτερων γονέων επωφελούνται από την εκπαιδευτική, τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τα χρόνια της καθυστερημένης τεκνοποίησης», λέει η Καμίλα Φίλιπς, M.D., OB/GYN στη Νέα Υόρκη. «Μια σουηδική μελέτη σημείωσε ότι όταν ληφθούν υπόψη αυτές οι εξελίξεις, τα παιδιά μεγαλύτερων γονέων τείνουν να είναι πιο υγιή και πιο μορφωμένα», τονίζει επίσης η ίδια.

Πιθανώς θα βρίσκεσαι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση

Αμέτρητες έρευνες υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα αποτελέσματα υγείας συχνά συνδέονται με το πόσα χρήματα υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των γονέων. Εάν έχεις το πλεονέκτημα να τελειώσεις τις σπουδές σου και να αφιερώσεις χρόνο για να αναπτύξεις την επαγγελματική σου  σταδιοδρομία, είναι λογικό ότι έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις υψηλότερο μισθό από μια μαμά που έκανε παιδί προτού ξεκινήσει την καριέρα της. Μάλιστα, «μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά μεγαλύτερων μητέρων παραμένουν στο εκπαιδευτικό σύστημα περισσότερο, τα πηγαίνουν καλύτερα σε τυποποιημένα τεστ και είναι πιο πιθανό να πάνε στο κολέγιο από ότι οι συνομήλικοί τους που γεννήθηκαν από νεαρές μαμάδες», λέει η Σάλμπερ. Επίσης, τονίζει πως «η επίδραση των βελτιωμένων αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση πιθανότατα επηρεάζει τα αποτελέσματα υγείας των απογόνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Μπορεί να ζήσεις ακόμα περισσότερο

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να έχεις μωρά αργά στη ζωή σημαίνει ότι δεν θα έχεις την ενέργεια να συμβαδίζεις με τα μικρά παιδιά ή χειρότερα, δεν θα είσαι κοντά για τα σημαντικά γεγονότα της ζωής τους, όπως το να παντρευτούν ή να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά», λέει η Σάλμπερ, αλλά «η έρευνα διαπιστώνει ότι αυτό απέχει παρασάγγας από την αλήθεια». Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε και αφορά την εμμηνόπαυση, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κάνουν παιδιά μετά την ηλικία των 33 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 95 ετών σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν το τελευταίο τους παιδί πριν από τα 30. Και αυτό λοιπόν, είναι κάτι που αξίζει να ληφθεί υπόψη.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ