0,00 €

No products in the cart.

5 σημάδια υπογονιμότητας που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν

«Είμαι γόνιμη;»: Πρόκειται για μια ερώτηση που έχουν πολλές γυναίκες όταν προσπαθούν να συλλάβουν. Αυτό συμβαίνει διότι ένα στα οκτώ ζευγάρια παλεύει με την αδυναμία σύλληψης παρά το τακτικό σεξ χωρίς προστασία, αλλά και με την στειρότητα. Μάλιστα, οι ειδικοί συνήθως διαγιγνώσκουν υπογονιμότητα εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί ανεπιτυχώς να συλλάβει για ένα χρόνο (ή 6 μήνες εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών).

Η υπογονιμότητα είναι συχνά «σιωπηλή», ωστόσο μερικές φορές, το σώμα δίνει σημάδια ότι δεν μπορεί να συλλάβει. Εάν παρατηρήσεις λοιπόν κάποιο από τα πέντε συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω, καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου. Με τη βοήθεια του, θα μπορέσεις να μάθεις εάν υπάρχει μια πάθηση που επηρεάζει τη γονιμότητα, καθώς και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 85 έως 90 τοις εκατό των υπογόνιμων ζευγαριών είναι σε θέση να συλλάβουν με συμβατική θεραπεία, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Έτσι, ακόμα κι αν παρουσιάζεις αυτά τα σημάδια υπογονιμότητας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνεις έγκυος.

Δεν έχεις περίοδο

Αφού σταματήσεις τα αντισυλληπτικά (εάν λαμβάνεις), το σώμα σου χρειάζεται μερικούς μήνες προκειμένου να ρυθμιστεί και να είσαι σε θέση να έχεις κανονικά περίοδο. Αν όμως δεν σου έρθει περίοδος μετά από τρεις μήνες, μια επίσκεψη στον γιατρό θα ήταν χρήσιμη. «Καμία περίοδος δεν υποδηλώνει ότι μια γυναίκα δεν έχει ωορρηξία και έχει λίγες πιθανότητες να συλλάβει χωρίς βοήθεια», αναφέρει η Λόρνα Μάρσαλ, M.D., FACOG, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος στο Pacific NW Fertility στο Σιάτλ. «Μας αρέσει να επεμβαίνουμε νωρίς με φάρμακα για την τόνωση της ωορρηξίας», τονίζει η ίδια. Και συμπληρώνει πως η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα καθημερινό χάπι που «τονώσει» την ωορρηξία. Βέβαια, εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τα επόμενα βήματα είναι ενέσιμα φάρμακα, ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Ακανόνιστη περίοδος

Εάν δεν έχεις τακτικά έμμηνο ρήση, το ζήτημα της ωορρηξίας γίνεται πιο περίπλοκο. «Οι κύκλοι που έρχονται σποραδικά είναι ενδεικτικοί μιας υποκείμενης διαταραχής που σχετίζεται με την ωορρηξία, η οποία μπορεί να κάνει τη σύλληψη πολύ δύσκολη», αναφέρει η Σιίβα Ταλεμπιάν, M.D., αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος στο Reproductive Medicine Associates της Νέας Υόρκης. «Οι λόγοι είναι παρόμοιοι με την πλήρη έλλειψη περιόδου: σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), διαταραχές του θυρεοειδούς και υποθαλαμική αμηνόρροια», όπου τα σήματα αποστολής ορμονών του εγκεφάλου είναι απενεργοποιημένα. Οι ακανόνιστοι κύκλοι μπορεί επίσης να είναι σημάδι μειωμένης ωοθηκικής εφεδρείας που προκαλείται από ενδομητρίωση ή πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Γενικά, θα πρέπει να εντοπίζεις αίμα μόνο όταν έχεις περίοδο, ωστόσο «η αιμορραγία μεταξύ των κύκλων σας ή μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να υποδηλώνει έναν πολύποδα ή ινομύωμα της μήτρας ή μια βλάβη του τραχήλου της μήτρας», σημειώνει η Δρ. Ταλεμπιάν. Επίσης, εκτός από το θέμα της εγκυμοσύνης, ένας γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν υποδεικνύουν κάτι πιο σοβαρό όπως ο καρκίνος, αν και αυτό συμβαίνει σπάνια.

Πολύ «βαριές» περίοδοι

Εάν έχεις μεγάλη ροή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως, ένα έχεις περισσότερες από επτά ημέρες περίοδο και εάν γενικά έχεις ασυνήθιστα «βαριές» περιόδους, τότε κάτι υπάρχει που διαταράσσει το «σύστημα». Ειδικότερα, η Μάρσι Φ. Μαγκουάιρ, M.D., FACOG, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος στο Reproductive Medicine Associates του New Jersey αναφέρει πως «αυτό μπορεί να είναι σημάδι ινομυωμάτων της μήτρας». Επιπλέον, η ίδια λέει πως «οι βαριές περίοδοι συνδέονται επίσης με ορισμένες αιμορραγικές διαταραχές ή ενδοκρινικές ανωμαλίες». Να σημειωθεί πως, τα ινομυώματα μπορούν να συρρικνωθούν ή να αφαιρεθούν εάν αναστέλλουν την εγκυμοσύνη και οι διαταραχές της περιόδου μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή.

Πυελικός Πόνος

Εάν βιώνεις άσχημες κράμπες περιόδου, πόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σου ή ακόμα και δυσφορία μετά το σεξ, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζεις το ζήτημα που λέγεται «ενδομητρίωση». «Με την ενδομητρίωση, ο ιστός που υποτίθεται ότι καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας βρίσκεται έξω από τη μήτρα στη λεκάνη», λέει ο Δρ. Μαγκουάιρ. «Η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε ουλές στις δομές της πυέλου, μειώνοντας τη γονιμότητα και αυξάνοντας τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης». Επιπλέον, η Δρ. Μάρσαλ λέει πως, «η ενδομητρίωση μπορεί να μειώσει την παροχή ωαρίων μιας γυναίκας, επομένως μπορούμε να προτείνουμε μια πιο γρήγορη αξιολόγηση και θεραπεία». Σύμφωνα με το παραπάνω, εάν έχεις πυελικό πόνο με πυρετό και μη φυσιολογική έκκριση, θα μπορούσε να είναι σημάδι μόλυνσης, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ουλές. «Η λοίμωξη της πυέλου θέτει μια γυναίκα σε σημαντικό κίνδυνο απόφραξης των σαλπίγγων», αναφέρει επίσης η Δρ. Μάρσαλ.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ