0,00 €

No products in the cart.

6 ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε πριν γίνετε γονείς

Όπως κάθε μελλοντικός γονέας γνωρίζει, η φροντίδα του μωρού ξεκινά πολύ πριν αυτό γεννηθεί. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να ξεκινήσει από τη στιγμή που θα παρθεί ότι θέλετε ένα μωρό. Το να βεβαιωθείτε ότι η υγεία σας είναι σε άριστη κατάσταση λοιπόν, μπορεί να διευκολύνει τη σύλληψη και μετέπειτα, την εγκυμοσύνη. Για αυτό, παρακάτω θα βρείτε μερικές ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.

Γενικό τσεκ-απ

Το να πραγματοποιήσετε ένα γενικό τσεκ-απ είναι ωφέλιμο σε κάθε φάση της ζωής σου, πόσω μάλλον εάν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος. ένα ραντεβού τώρα. Ειδικότερα, «η είσοδος σε μια εγκυμοσύνη με τη βέλτιστη υγεία οδηγεί σε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη και έναν πιο υγιή γονέα», λέει ο Κένεθ Τζέιμς, M.D., πιστοποιημένος μαιευτήρας στο Saddleback Memorial Medical Center, Laguna Hills της Καλιφόρνια. Στην επίσκεψη πριν από τη σύλληψη, θα καταφέρεις να βρεις λύσεις σε πολλές απορίες σου, αναφέρει, ενώ ο γιατρός σου θα σου μιλήσει για το βάρος, τη διατροφή, την άσκηση, τα φάρμακα που παίρνεις, το ιατρικό ιστορικό, την έμμηνο ρύση, τον τρόπο ζωής και άλλα πολλά. Παράλληλα, θα έχει μια συνολική εικόνα της υγείας σου, που μπορεί να σημαίνει έλεγχο αρτηριακής πίεσης, εξέταση αίματος, πυελική εξέταση, τεστ Παπανικολάου και άλλες εξετάσεις. Φυσικά, ο γιατρός σου θα είναι σε θέση να θα αντιμετωπίσει επίσης τυχόν προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η διαταραχή του θυρεοειδούς, το άσθμα και οι αυτοάνοσες διαταραχές για να βεβαιωθεί ότι είσαι θέση να μείνεις έγκυος και να έχεις μάλιστα μια υγιή εγκυμοσύνη. Επιπλέον, ο σύντροφος σου θα πρέπει και εκείνος να επισκεφθεί έναν γιατρό και να κάνει ανάλογες εξετάσεις, καθώς είναι διάφοροι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα ή και κατ’ επέκταση ην εγκυμοσύνη.

Εμβολιασμοί

Ο εμβολιασμός αποτελεί ό,τι πιο επίκαιρο λόγω του Covid-19, ωστόσο οι λοιποί εμβολιασμοί πριν τη σύλληψη είναι σημαντικοί. Εάν λοιπόν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος, καλό θα ήταν να βεβαιωθείς πως έχεις κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, προκειμένου να αποφύγεις ασθένειες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εγκυμοσύνη ή το μωρό σου. Ενδεικτικά, σιγουρέψου ότι τόσο εσύ όσο και ο καλός σου, είστε εμβολιασμένοι και ενημερωμένοι για τα εξής: T-dap (τέτανος, διφθερίτιδα και κοκίτης), ηπατίτιδα Β, MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά) και την ανεμοβλογιά. «Εάν ο σύντροφος μολυνθεί από ανεμοβλογιά, για παράδειγμα, μπορεί να σας τη μεταδώσει αν δεν είστε εμβολιασμένοι», λέει ο Δρ. Τζέιμς. «Και αν κολλήσουν μια ασθένεια στο τρίτο τρίμηνο ή κοντά στη γέννηση, φέρνετε ένα νεογέννητο σπίτι σε έναν σύντροφο που είναι άρρωστος και το μωρό δεν έχει καμία ανοσία», προσθέτει ο ίδιος. Επίσης, μπορείς να κάνεις εμβόλιο γρίπης πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου.  Να σημειωθεί πως, ο ιδανικός χρόνος για να επαληθεύσεις και να κάνεις, εάν χρειαστεί, κάποιο εμβόλιο, είναι περίπου 3-6 μήνες πριν προγραμματίσεις να μείνεις έγκυος.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Ακόμα κι αν είσαι 100 τοις εκατό σίγουρη ότι βρίσκεσαι σε μια μονογαμική σχέση και ο σύντροφός σας δεν θα σε απατούσε ποτέ, είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς και οι δύο, παρά να λυπάστε αργότερα. Η υγεία του μωρού δε, μπορεί να εξαρτάται από αυτό. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν θεραπεύονται μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη και στο μωρό. Για παράδειγμα, τα χλαμύδια έχουν συνδεθεί με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Και η σύφιλη έχει επίσης συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό, καθώς και με τη θνησιγένεια και τα προβλήματα με πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, της καρδιάς, του δέρματος, των ματιών, των αυτιών, των δοντιών και των οστών του μωρού. «Είναι τυπική φροντίδα για τον γιατρό σας να ελέγχει για χλαμύδια, γονόρροια, HIV, ηπατίτιδα και σύφιλη κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη», λέει ο Δρ. Τζέιμς. Ωστόσο, συνιστά και οι δύο σύντροφοι να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο πριν από τη σύλληψη, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να λάβετε θεραπεία και να λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία του μελλοντικού μωρού σας.

Γενετικό τεστ

«Το τεστ δεν είναι απαραίτητο για όλους, αλλά όλοι οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τον γενετικό έλεγχο, ώστε να μπορούν να πάρουν μια τεκμηριωμένη απόφαση για το ποια είναι η σωστή επιλογή για εκείνους», λέει η Σόνα Μάρει, MD, μαιευτήρας και Διευθυντής Προηγμένης Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κολοράντο Σπρινγκς, στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ντένβερ. Ο γενετικός έλεγχος πριν από την εγκυμοσύνη, που ονομάζεται προσυμπτωματικός έλεγχος φορέα, γίνεται με τη χρήση δείγματος αίματος ή ιστού από ένα στυλεό μέσα στον έλεγχο. Το τεστ θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις εάν εσύ ή ο σύντροφός σου φέρετε μη φυσιολογικά γονίδια τα οποία συνδέονται με ορισμένες ασθένειες που μπορεί στη συνέχεια να μεταδοθούν στο μωρό σας. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να μην κάνετε καθόλου εξέταση ή να κάνετε εξετάσεις για τις πιο κοινές κληρονομικές διαταραχές, όπως η κυστική ίνωση (CF) και η νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA). Εάν εσύ ή ο σύντροφός σου έχετε συγκεκριμένο εθνικό υπόβαθρο, μπορεί να σας συμβουλεύσει να κάνετε έλεγχο για πρόσθετες παθήσεις, επειδή ορισμένες εθνοτικές ομάδες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για συγκεκριμένες γενετικές διαταραχές. «Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι μπορεί να θέλει να κάνει εξετάσεις για δρεπανοκυτταρική αναιμία και θαλασσαιμία εάν είναι αφρικανικής κληρονομιάς ή για τη νόσο Tay-Sacs εάν είναι εβραϊκής κληρονομιάς Ασκενάζι», λέει η Δρ. Μάρει. Μερικά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν αυτό που είναι γνωστό ως διευρυμένος πίνακας ελέγχου φορέα, καθώς «αυτό θα εξετάσει για περισσότερες από 300 γενετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των CF, SMA, δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και θαλασσαιμίας». Επίσης, εάν εσύ και ο σύντροφός σου είστε θετικοί για ένα μη φυσιολογικό γονίδιο ή ένας από εσάς φέρει ένα γονίδιο που απαιτεί μόνο ένα αντίγραφο (από τον έναν γονέα αντί και από τους δύο) για να προκαλέσει μια ασθένεια, αυτός ο πρώιμος έλεγχος σας επιτρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε να συνεχίσετε την εγκυμοσύνη ή όχι. Επιπλέον, ο προληπτικός έλεγχος πριν την εγκυμοσύνη σας δίνει την επιλογή να κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, ο οποίος εντοπίζει γενετικά ελαττώματα στα έμβρυα πριν από την εμφύτευση. «Μερικά έμβρυα θα επηρεαστούν, κάποια όχι», λέει η Δρ. Μάρει. «Τότε θα μεταφέρουμε μόνο ένα έμβρυο που δεν θα έχει την ασθένεια», συμπληρώνει. Συνιστάται ακόμη ο προγεννητικός έλεγχος.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Ναι, τα δόντια σου  πρέπει να αποτελούν μέρος του πλάνου σου πριν την εγκυμοσύνη. «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας περνά από ορμονικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική φλεγμονή των ούλων, η οποία είναι γνωστή ως ουλίτιδα εγκυμοσύνης», λέει ο Μαρκ Κ. Νιούγκεν, D.D.S., οδοντίατρος στο OC Healthy Smiles στην Κόστα Μέσα της Καλιφόρνια. «Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης αυξάνει την ευαισθησία σας στα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες των ούλων», προσθέτει ο ίδιος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ασθένεια των ούλων αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. «Ένας άλλος κρίσιμος λόγος για να κάνετε έναν έλεγχο πριν από την εγκυμοσύνη είναι επειδή θέλετε να μειώσετε την ποσότητα ακτινοβολίας στο παιδί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε ακτινογραφίες δοντιών όσο περιμένετε, εκτός εάν έχετε πονόδοντο», λέει ο Δ. Νιούγκεν. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση και το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η οδοντική ακτινογραφία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής με την κατάλληλη θωράκιση. Επομένως, είναι καλύτερο να βεβαιωθείς ότι τα δόντια σου είναι σε καλή κατάσταση πριν μείνεις έγκυος και να διορθώσεις τυχόν προβλήματα.

Έλεγχος ψυχικής υγείας

Η συναισθηματική ευεξία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία όταν υπάρχει στα σχέδια μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 1 στις 9 γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι η ψυχική σου υγεία —και του συντρόφου σου— είναι υπό έλεγχο πριν την εγκυμοσύνη. Εάν κάποιος από εσάς έχει ή είχε προβλήματα ψυχικής υγείας στο παρελθόν, είναι καλή ιδέα να επισκεφτεί κάποιον ειδικό, γιατί η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα. «Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια, είτε από ψυχολόγο, ψυχίατρο, εναλλακτικό θεραπευτή υγείας ή πνευματικό οδηγό. Μια ψυχικά υγιής μαμά κάνει ένα ψυχικά υγιές μωρό», λέει ο Δρ. Τζέιμς. Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει τόσο εσένα, όσο και τον σύντροφό σου, να αντιμετωπίσετε το άγχος, ώστε να είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειρίζεστε συναισθηματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Και εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν ορισμένες επιλογές για τις μέλλουσες μαμάδες, επομένως θα πρέπει να μιλήσεις διεξοδικά με τον γιατρό σου. Εάν εσύ ή ο σύντροφός σου αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικής υγείας, μην κάνετε αυτήν την επίσκεψη μόνο μια φορά. Είναι απαραίτητο να λάβετε φροντίδα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη για να βεβαιωθείτε ότι ολόκληρη η οικογένεια είναι και θα είναι ψυχικά υγιής.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ