0,00 €

No products in the cart.

5+2 ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα νεογέννητα

Τα νεογέννητα είναι βέβαιο πως φέρνουν χαρά και αέρα ανανέωσης στο σπίτι και στα μέλη της οικογένειας. Η καθημερινότητα αλλάζει άρδην για όλους με την παρουσία ενός μωρού στο σπίτι. Γι’ αυτό το λόγο, πέρα από τα βασικά, πρέπει να γνωρίζετε μερικά εντυπωσιακά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα νεογέννητα βρέφη. Για να είστε προετοιμασμένοι, όχι τίποτα άλλο. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά λοιπόν!

 Τα σημάδια τους εξαφανίζονται: Ειδικότερα, ουκ ολίγα μωρά γεννιούνται με ροζ, κόκκινα ή μπλε σημάδια, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά εξαφανίζονται σταδιακά από μόνα τους.

Μπορούν να κλαίνε και χωρίς δάκρυα: Κι όμως, αυτό είναι κάτι το αληθινό. Και για να προλάβω τα σχόλια, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ένα νεογέννητο δεν προσποιείται το κλάμα επειδή δεν έχει δάκρυα, θέλοντας να σας ταράξει. Η αλήθεια είναι πως τα μωρά αν και αρχίζουν να κλαίνε μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες από τη γέννησή τους, τα δάκρυα δεν εμφανίζονται πριν τον πρώτο μήνα.

 Μπορούν να τρομάξουν τον εαυτό τους: Επί της ουσίας, οι διάφορες κινήσεις που κάνει από μόνο του ένα μωρό, μπορούν να το κάνουν να τρομάξει μόνο του τον εαυτό του. Όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό είναι αλήθεια. Για παράδειγμα, έχετε δει ποτέ το μικρό σας να σηκώνει τα χέρια του στα πλάγια, με ανοιχτές παλάμες και μετά να γυρνά το σώμα του; Ακριβώς! Τρόμαξε μόνο του. Πρόκειται για ένα αντανακλαστικό, το οποίο ενδεχομένως να έχει αναπτυχθεί εξελικτικά για να βοηθήσει τη μητέρα να αποτρέψει μια πιθανή πτώση του βρέφους.

Δεν μυρίζουν οι λερωμένες πάνες τους: Και όχι, ούτε προσπαθώ να σας ξεγελάσω ούτε τίποτα. Εξάλλου, όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με γεμάτη πάνα μωρού. Απλά στην περίπτωση των νεογέννητων τα πράγματα διαφέρουν κάπως. Ειδικότερα, κατά το πρώτο διάστημα τα νεογέννητα βρέφη αποβάλλουν μια μαύρη ουσία που μοιάζει με πίσσα και ονομάζεται «μεκόνιο». Ουσιαστικά, αποτελείται από βλέννα, υγρό από τη μήτρα και οτιδήποτε άλλο αφομοιώθηκε από το μωρό όσο βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του. Αφότου αρχίσει να τρώει το γάλα του, τα βακτήρια που θα αποικίσουν το έντερό του θα κάνουν τις απεκκρίσεις του πράσινες, κίτρινες ή καφέ και θα τους δώσουν τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά.

Παθαίνουν άπνοια: Ακόμα μια παράξενη «συνήθεια» που έχει παρατηρηθεί στα νεογέννητα μωρά είναι πως ενώ κοιμούνται, είναι πιθανό να σταματήσουν να αναπνέουν, ακόμη και για δέκα δευτερόλεπτα.

Μπορούν να πάρουν πολλές αναπνοές στο λεπτό: Θα μου πείτε τώρα, “που είναι το περίεργο σ’ αυτό;” Ωστόσο, οι 60 αναπνοές σε ένα λεπτό δε σας φαίνονται κάπως πολλές; Το μικρό σας, όταν είναι πολύ χαρούμενο ή αν έχει κλάψει πολύ – ο γνωστός (αναίτιος συνήθως) βρεφικός σπαραγμός – είναι πιθανό να πάρει 60 ανάσες σε 60 δευτερόλεπτα.

Αισθάνονται τη γεύση στις αμυγδαλές τους: Μπορεί τα μωρά να έχουν τον ίδιο αριθμό γευστικών καλύκων με εμάς, ωστόσο στη δική τους περίπτωσή βρίσκονται σε μεγαλύτερο τμήμα της στοματικής κοιλότητας, αλλά ακόμη και στο πίσω μέρος του λαιμού. Χάρη σε αυτούς, μπορούν να νιώσουν τις διαφορετικές γεύσεις και οξύτητες (π.χ. γλυκό, αλμυρό, πικρό κ.ά). Αν αναρωτιέστε το γιατί συμβαίνει αυτό, η λύση είναι απλή. Το μητρικό γάλα είναι γλυκό, ενώ στη φύση οι πικρές και ξινές γεύσεις συχνά σημαίνουν ότι μια τροφή είναι επικίνδυνη.

 Είναι πιο δημιουργικά τους ενήλικες: Ο εγκέφαλός των μωρών αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ τα νευρικά κύτταρα που φέρουν ηλεκτρικά μηνύματα είναι σε αυτή τη φάση της ζωής τους περισσότερα από ποτέ. Καθώς μεγαλώνουν αυτά μειώνονται, βοηθώντας τα να εστιάζουν και μειώνοντας τη δημιουργικότητά τους.

Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, δώσε βάση και δες ότι τα παραπάνω συμβαίνουν στ’ αλήθεια.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ