0,00 €

No products in the cart.

4 τρόποι για να παρηγορήσετε το παιδί σας χωρίς να του πείτε κουβέντα

Πολλές φορές ένα παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα ή/και δυσκολίες που το στεναχωρούν. Ωστόσο, η θέση σας ως γονιός είναι πολύ λεπτή, ομοίως και οι χειρισμοί σας, προκειμένου να μην το κάνετε να νιώσει ακόμα πιο άβολα. Τις περισσότερες φορές όμως τα λόγια είναι περιττά και είναι προτιμότερο να κάνετε μια κίνηση που θα το παρηγορήσει δίχως να του κάνετε κουβέντα. Εξάλλου, όταν είναι έτοιμο να ανοιχτεί θα το κάνει από μόνο του το μικρό σας.

Ειδικότερα, για να αιτιολογήσουμε σωστά το παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι υποσυνείδητα συνδέουμε τη σωματική ζεστασιά με τη συναισθηματική ζεστασιά. Το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά τη σχέση του γονιού με το παιδί του, και πρόκειται για μια σύνδεση που «καλλιεργείται» ήδη από την βρεφική ηλικία. Όταν, για παράδειγμα, ένα μωρό μαθαίνει να συνδέει τη ζεστασιά της αγκαλιάς με το αίσθημα ασφάλειας και φροντίδας.

Έτσι, σε πολλές καταστάσεις τις οποίες θα βιώσει ένα παιδί δεν είναι απαραίτητο να του εκφράσουμε με λόγια ότι το καταλαβαίνουμε ή ότι είμαστε δίπλα του, αλλά μπορούμε να του το δείξουμε με έμμεσο αλλά πλέον κατανοητό τρόπο, χωρίς να το πιέσουμε.

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να καθησυχάσετε το παιδί σας, δοκιμάστε μία από αυτές τις απλές πράξεις, οι οποίες βασίζονται στην ψυχολογία της «κοινωνικής θερμορύθμισης».

Συγκεκριμένα:

  • Ανεβάστε τον θερμοστάτη: Μια ζεστή θερμοκρασία κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πιο κοντά με τους ανθρώπους με τους οποίους βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Μάλιστα, σε μια ολλανδική μελέτη, δόθηκαν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών ένα σωρό πολύχρωμα αυτοκόλλητα και τους είπαν ότι μπορούσαν να μοιραστούν μερικά με έναν φίλο. Τα παιδιά που βρίσκονταν σε ένα ζεστό δωμάτιο ήταν πιο πρόθυμα να μοιραστούν τα αυτοκόλλητά τους από τα παιδιά που ήταν σε ένα δροσερό δωμάτιο.
  • Σερβίρετε σούπα ή ζεστή σοκολάτα: «Ορθολογικά, δεν έχει νόημα ότι το να πιούμε ή να κρατάμε κάτι ζεστό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας, ωστόσο υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του σώματος και του νου που παίζει με όλους αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους», αναφέρει ο Δρ. Bargh. Αυτός και άλλοι έχουν πραγματοποιήσει μελέτες στις οποίες οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν πρώτα να κρατήσουν κάτι ζεστό, όπως ένα ζεστό φλιτζάνι ζεστό, και οι μισοί κλήθηκαν να κρατήσουν κάτι κρύο. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιδέα ότι αυτό ήταν μέρος της μελέτης. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ που μέτρησαν το πώς ένιωθαν για τους συμμετέχοντες και τους άλλους ανθρώπους. Σε κάθε μελέτη, τα άτομα που είχαν αρχικά πιει ζεστό καφέ είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν «ζεστά» συναισθήματα προς τους άλλους από εκείνους που είχαν πιει παγωμένο καφέ.
  • Χαζέψτε το παιδί σας, τυλίξτε το με μια κουβέρτα ή δώστε του ένα μαξιλάρι θέρμανσης: Οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται «insula» ενεργοποιείται ως απόκριση και στα δύο είδη ζεστασιάς: όταν ένα άτομο αγγίζει ένα θερμαντικό μαξιλάρι ή όταν στέλνει μηνύματα με την οικογένεια και τους φίλους του. Επιπλέον, ο Δρ. Bargh και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι ένα διαφορετικό τμήμα του συγκεκριμένου σημείου του εγκεφάλου ενεργοποιείται όταν ένα άτομο κρατάει κάτι κρύο, όταν του φέρονται ψυχρά ή όταν νιώθει προδομένο.
  • Κρατήστε τις παραπάνω «τεχνικές» κρυφές: Είναι σημαντικό το παιδί σας να μη γνωρίζει τα παραπάνω, καθώς εάν γνωρίζει, τα φυσικά αποτελέσματα είναι λιγότερο πιθανά, σύμφωνα με τον Δρ. Bargh. Εάν πείτε στο παιδί σας ότι το ζέσταμα θα το κάνει να νιώσει καλύτερα μετά από μια κακή μέρα, μπορεί να αντισταθεί και στη συνέχεια αυτή η πρακτική θα πάει στράφι. Γι’ αυτό προτιμήστε να το πάρετε μια αγκαλιά και να του πείτε ότι το αγαπάτε και ότι σας έλειψε χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ