0,00 €

No products in the cart.

Τα πρώιμα προβλήματα συμπεριφορικής υγείας χρειάζονται έγκαιρες παρεμβάσεις

Μια εξαετής μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από ένα εργαλείο διαλογής 25 ερωτήσεων βρήκε ανησυχητικά στοιχεία για ανθυγιεινές συμπεριφορές που ξεκινούν ήδη από την ηλικία των 2 ετών σε οικογένειες που πλήττονται από χαμηλό εισόδημα και άλλους κοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες. Τα ευρήματα της μελέτης με επικεφαλής τον Robert Ammerman, PhD, και τους συναδέλφους του στο Cincinnati Children’s δημοσιεύτηκαν στο JAMA Pediatrics.

Οι ειδικοί μπορεί να μην εκπλαγούν από μια άλλη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ του οικογενειακού στρες και των προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών. Ωστόσο, οι πρώιμες ηλικίες εμφάνισης και η σοβαρότητα των προβλημάτων συμπεριφοράς ήταν απροσδόκητες. Είναι σημαντικό ότι η ικανότητα ενός 10λεπτου διαγνωστικού τεστ να εντοπίζει ομάδες παιδιών υψηλότερου κινδύνου υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν ήδη διαθέσιμα πρακτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους ειδικούς να κατευθύνουν τους περιορισμένους πόρους παρέμβασης προς εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

“Τα αυξημένα αποτελέσματα που είδαμε αντικατοπτρίζουν σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς που ξεκινούν από πολύ μικρές ηλικίες”, λέει ο Ammerman. Και τονίζει: “Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι τα παιδιά να μπουν στο σχολείο ή να φτάσουν στην εφηβεία για να παρέμβουμε. Ο τομέας μας πρέπει να επικεντρωθεί πολύ πιο έντονα στην πρόληψη”.

Rx: Δράση σε επίπεδο πληθυσμού PLUS προγενέστερη ατομική φροντίδα

Η ερευνητική ομάδα χορήγησε ένα καθιερωμένο εργαλείο διαλογής που ονομάζεται Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών (SDQ) σε 15.218 παιδιά κατά τη διάρκεια ετήσιων επισκέψεων για το παιδί που πραγματοποιήθηκαν σε τρία γραφεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και σε τρεις σχολικές κλινικές.

Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από τους φροντιστές, κυρίως μητέρες, οι οποίοι ανέφεραν αν τα παιδιά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διάφορες συμπεριφορές από άλλα. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τους καβγάδες, τα ξεσπάσματα θυμού, τη φοβικότητα, την υπερβολική νευρικότητα, την προθυμία να βοηθήσουν τους άλλους, την αποφυγή άλλων παιδιών και άλλα. Η μελέτη επικεντρώθηκε στη συνολική συχνότητα των αναφερόμενων προβλημάτων και όχι στον συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς.

Η ομάδα εξέτασε τη συσχέτιση των αναφερόμενων προβλημάτων με ένα σύνολο άλλων πληροφοριών σχετικά με την οικογένεια, όπως η κατάσταση της ψυχικής υγείας της μητέρας και το κατά πόσον υπήρχε κάποιος από διάφορους γνωστούς κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας. Οι φροντιστές ανέφεραν σημαντικά προβλήματα συμπεριφοράς στο 34% των παιδιών που εξετάστηκαν.

Η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε περαιτέρω “ομάδες πορείας” με βάση το αν τα προβλήματα συμπεριφοράς μειώνονταν ή αυξάνονταν με την ηλικία. Τα άτομα με αυξανόμενη τροχιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι άνδρες, να είναι ασφαλισμένοι στο δημόσιο (Medicaid), να έχουν φροντιστή με κατάθλιψη ή να ζουν σε οικογένεια με άλλες κοινωνικές ανάγκες.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτών των πρώιμων τροχιών, οι παιδιατρικές πρακτικές εφάρμοσαν το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμπεριφορικής υγείας στο Cincinnati Children’s. Το εν λόγω πρόγραμμα παρέχει ψυχολόγους που συναντώνται απευθείας με τις οικογένειες κατά τη διάρκεια των επισκέψεων για το καλό παιδί για να συστήσουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γονείς στο σπίτι και να αξιολογήσουν τα παιδιά που μπορεί να χρειάζονται πιο εντατική υποστήριξη.

“Ο έλεγχος για προβλήματα συμπεριφοράς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη συνιστάται από το 2015 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, αλλά μόνο ορισμένες πρακτικές το κάνουν συστηματικά”, λέει η Ammerman. Και συνεχίζει: “Καταλαβαίνουμε επίσης ότι πολλά παιδιατρικά ιατρεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν διαθέτουν επαγγελματία ψυχικής ή συμπεριφορικής υγείας που να εργάζεται στο γραφείο”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο – μέχρι να επεκταθούν δραματικά οι πόροι περίθαλψης σε ολόκληρη τη χώρα – τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη συμπεριφορική υγεία πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις προληπτικές παρεμβάσεις για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης της συμπεριφοράς.

“Είναι σημαντικό να αφαιρεθούν ή να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πιέσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας”, λέει ο Robert Kahn, MD, MPH, διευθυντής του Michael Fisher Child Health Equity Center στο Cincinnati Children’s και συν-συγγραφέας της μελέτης.

“Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρχίσουν να παρουσιάζουν διαταραχές συμπεριφοράς όταν έχουν ασφαλή στέγαση και αρκετή θρεπτική τροφή για να φάνε. Γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη μεταξύ των νέων μητέρων μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική υγεία του παιδιού. Εάν περισσότερα παιδιά και οικογένειες είναι ασφαλή, είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν επαγγελματικές υπηρεσίες που είναι δύσκολο να επιτευχθούν”, συμπληρώνει.

Η Ammerman λέει ότι είναι σημαντικό να ελέγχουν περισσότερα παιδιατρικά ιατρεία για προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών, ακόμη και αν δεν υπάρχουν τόσες πολλές υπηρεσίες διαθέσιμες για παραπομπή όσο θα ήθελαν. “Οι παιδίατροι είναι συχνά το πρώτο, μερικές φορές το μόνο έμπιστο πρόσωπο που ακούει για τις ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορική υγεία πριν τα παιδιά φτάσουν στη σχολική ηλικία”, λέει.

Και προσθέτει: “Είναι πολύ απασχολημένοι, αλλά η αξιοποίηση αυτού του χρόνου μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία να παρέμβουν πριν τα προβλήματα συμπεριφοράς ανέλθουν σε πιο σοβαρές και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες διαγνώσεις αργότερα”.

Επόμενα βήματα: Μακροπρόθεσμη ανάλυση

Το Cincinnati Children’s σχεδιάζει να επεκτείνει την παρακολούθηση των δεδομένων SDQ σε παιδιά μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Διαφορετικά εργαλεία ελέγχου θα χρησιμοποιηθούν για τους εφήβους και για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, λέει ο Ammerman. Με την πάροδο του χρόνου, τα δεδομένα θα βοηθήσουν να αξιολογηθεί ποιοι τύποι εφευρέσεων έχουν το μεγαλύτερο όφελος και πότε θα πρέπει να εφαρμόζονται. Εν τω μεταξύ, δεδομένα όπως αυτό θα δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για ένα ερευνητικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας για τις διαδρομές της ψυχικής υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Cincinnati Children’s.

Η προσπάθεια αυτή, με επικεφαλής τους ερευνητές John Pestian, PhD, και Tracy Glauser, MD, περιλαμβάνει τη χρήση ενός από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές της χώρας για την εκπαίδευση μιας πλατφόρμας λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναλύει γρήγορα πολλούς τύπους δεδομένων ασθενών για την παραγωγή “διαγραμμάτων ανάπτυξης” ψυχικής υγείας. Οι εκθέσεις αυτές θα βοηθούσαν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίζουν τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο σε σημαντικά νωρίτερα στάδια από τις τρέχουσες πρακτικές.

Το Cincinnati Children’s έχει μακρά πορεία στην υποστήριξη των αναγκών ανάπτυξης των παιδιών πέρα από τους τοίχους του νοσοκομείου του, συμπεριλαμβανομένης της πολυετούς συνεργασίας με φορείς νομικής βοήθειας και παιδικής πρόνοιας, προγράμματα κατ’ οίκον επισκέψεων για νέες μητέρες και πολλά άλλα. Οι ειδικοί εδώ λένε ότι η ολοκληρωμένη συμπεριφορική υγεία είναι μια ιδιαίτερα υποσχόμενη προσέγγιση για την επέκταση της πρόσβασης στην αναγκαία φροντίδα και υποστήριξη.

Το Ινστιτούτο Ψυχικής και Συμπεριφορικής Υγείας στο Cincinnati Children’s που ανακοινώθηκε πρόσφατα σχεδιάζει να επιταχύνει την επέκταση των ολοκληρωμένων υπηρεσιών συμπεριφορικής υγείας σε παιδιατρικές πρακτικές που βασίζονται στην κοινότητα. “Θέλουμε να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε μια ποικιλία στρατηγικών πρώιμης παρέμβασης”, λέει ο Ammerman.

“Ιδανικά, μπορούμε να παράγουμε ένα ολόκληρο μενού προγραμμάτων που οι επαγγελματίες σε όλη την περιοχή μας και σε ολόκληρη τη χώρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν τα παιδιά που κινδυνεύουν από διαταραχές συμπεριφοράς, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί”, καταλήγει.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ