0,00 €

No products in the cart.

Τα μωρά αντιδρούν στη γεύση και την οσμή όντας μέσα στη μήτρα

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν διαφορετικά στις διάφορες μυρωδιές και γεύσεις, ενώ βρίσκονται στη μήτρα, εξετάζοντας τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Μια μελέτη με επικεφαλής το Εργαστήριο Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Durham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε 4D υπερηχογραφήματα σε 100 έγκυες γυναίκες για να δει πώς αντιδρούν τα αγέννητα μωρά τους αφού εκτέθηκαν σε γεύσεις από τρόφιμα που κατανάλωναν οι μητέρες τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς αντέδρασαν τα έμβρυα είτε σε γεύσεις καρότου είτε σε γεύσεις λάχανου, λίγη μόνο ώρα μετά την κατάποση των γεύσεων από τις μητέρες. Τα έμβρυα που εκτέθηκαν στο καρότο έδειξαν περισσότερες αντιδράσεις με “πρόσωπο γέλιου”, ενώ εκείνα που εκτέθηκαν στο λάχανο έδειξαν περισσότερες αντιδράσεις με “πρόσωπο κλάματος”.

Τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να προωθήσουν την κατανόηση της ανάπτυξης των ανθρώπινων υποδοχέων γεύσης και όσφρησης. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι το τι τρώνε οι έγκυες γυναίκες μπορεί να επηρεάσει τις γευστικές προτιμήσεις των μωρών μετά τη γέννηση και ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Οι άνθρωποι βιώνουν τη γεύση μέσω ενός συνδυασμού γεύσης και όσφρησης. Στα έμβρυα πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει μέσω της εισπνοής και της κατάποσης του αμνιακού υγρού στη μήτρα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Beyza Ustun, μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Εργαστήριο Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Durham, δήλωσε: “Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα μωρά μπορούν να γεύονται και να μυρίζουν στη μήτρα, αλλά βασίζονται σε αποτελέσματα μετά τη γέννηση, ενώ η μελέτη μας είναι η πρώτη που βλέπει αυτές τις αντιδράσεις πριν από τη γέννηση. Ως αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε γεύσεις πριν από τη γέννηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθιέρωση των διατροφικών προτιμήσεων μετά τον τοκετό, κάτι που θα μπορούσε να είναι σημαντικό όταν σκεφτόμαστε τα μηνύματα γύρω από την υγιεινή διατροφή και την πιθανότητα αποφυγής της “τροφικής φασαρίας” κατά τον απογαλακτισμό. Ήταν πραγματικά καταπληκτικό να βλέπουμε την αντίδραση των αγέννητων μωρών στις γεύσεις λάχανου ή καρότου κατά τη διάρκεια των σαρώσεων και να μοιραζόμαστε αυτές τις στιγμές με τους γονείς τους”.

Η ερευνητική ομάδα σάρωσε τις μητέρες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, τόσο στην 32η όσο και στην 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης για να δει τις αντιδράσεις του προσώπου του εμβρύου στις γεύσεις λάχανου και καρότου.

Οι μητέρες έλαβαν μία μόνο κάψουλα που περιείχε περίπου 400mg καρότου ή 400mg σκόνης λάχανου περίπου 20 λεπτά πριν από κάθε σάρωση. Τους ζητήθηκε να μην καταναλώσουν κανένα τρόφιμο ή αρωματισμένο ποτό μία ώρα πριν από τις εξετάσεις τους. Οι μητέρες δεν έτρωγαν ή έπιναν επίσης τίποτα που περιείχε καρότο ή λάχανο την ημέρα των σπινθηροσκοπήσεων για να ελεγχθούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αντιδράσεις του εμβρύου.

Οι αντιδράσεις του προσώπου που παρατηρήθηκαν και στις δύο ομάδες γεύσεων, σε σύγκριση με τα έμβρυα μιας ομάδας ελέγχου που δεν εκτέθηκαν σε καμία από τις δύο γεύσεις, έδειξαν ότι η έκθεση σε μικρή μόνο ποσότητα γεύσης καρότου ή λάχανου ήταν αρκετή για να διεγείρει μια αντίδραση.

Η συν-συγγραφέας καθηγήτρια Nadja Reissland, επικεφαλής του Εργαστηρίου Εμβρυϊκής και Νεογνικής Έρευνας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Durham, επέβλεψε την έρευνα της Beyza Ustun. Η ίδια δήλωσε: “Η έρευνα της Ustunza είναι μια από τις σημαντικότερες για την επιστήμη της: “Προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη στο εργαστήριό μου έχει υποδείξει ότι οι 4D υπερηχογραφικές σαρώσεις είναι ένας τρόπος παρακολούθησης των αντιδράσεων του εμβρύου για να κατανοήσουμε πώς αντιδρούν σε συμπεριφορές υγείας της μητέρας, όπως το κάπνισμα, και στην ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους. Αυτή η τελευταία μελέτη θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση των πρώτων ενδείξεων για τις ικανότητες των εμβρύων να αντιλαμβάνονται και να διακρίνουν διαφορετικές γεύσεις και οσμές από τις τροφές που προσλαμβάνουν οι μητέρες τους”.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Benoist Schaal, του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών-Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, Γαλλία, δήλωσε: “Κοιτάζοντας τις αντιδράσεις του προσώπου των εμβρύων μπορούμε να υποθέσουμε ότι μια σειρά χημικών ερεθισμάτων περνούν μέσω της διατροφής της μητέρας στο περιβάλλον του εμβρύου. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της ανάπτυξης των υποδοχέων της γεύσης και της όσφρησης και της σχετικής αντίληψης και μνήμης“.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις πληροφορίες που δίνονται στις μητέρες σχετικά με τη σημασία της γεύσης και της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συν-συγγραφέας της έρευνας, καθηγήτρια Jackie Blissett, του Πανεπιστημίου Aston, δήλωσε: “Οι γονείς είναι πολύ ευτυχισμένοι: “Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες προγεννητικές εκθέσεις σε γεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προτιμήσεις για τις γεύσεις που βιώθηκαν μεταγεννητικά. Με άλλα λόγια, η έκθεση του εμβρύου σε λιγότερο “αρεστές” γεύσεις, όπως το λάχανο, μπορεί να σημαίνει ότι συνηθίζει σε αυτές τις γεύσεις στη μήτρα. Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί αν τα έμβρυα παρουσιάζουν λιγότερο “αρνητικές” αντιδράσεις σε αυτές τις γεύσεις με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αποδοχή αυτών των γεύσεων όταν τα μωρά τις δοκιμάζουν για πρώτη φορά εκτός μήτρας”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ