0,00 €

No products in the cart.

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους παχυσαρκίας των βρεφών

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα νεογέννητα που κοιμούνται περισσότερο και ξυπνούν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στη βρεφική ηλικία. Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό προτείνει ότι ο επαρκής νυχτερινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας. Λίγες μελέτες, ωστόσο, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του επαρκούς ύπνου κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Νέα έρευνα από ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και συνεργάτες υποδεικνύει ότι τα νεογέννητα που κοιμούνται περισσότερο και ξυπνούν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στη βρεφική ηλικία. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Sleep.

“Ενώ η συσχέτιση μεταξύ ανεπαρκούς ύπνου και αύξησης του σωματικού βάρους είναι καλά τεκμηριωμένη στους ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά, αυτή η σχέση δεν έχει αναγνωριστεί προηγουμένως στα βρέφη”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Susan Redline, MD, MPH, ανώτερη ιατρός στο Τμήμα Ύπνου και Κυκλικών Διαταραχών στο Brigham. “Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο ο συντομότερος νυχτερινός ύπνος, αλλά και οι περισσότερες αφυπνίσεις στον ύπνο, σχετίζονταν με μεγαλύτερη πιθανότητα τα βρέφη να γίνουν υπέρβαρα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους”, συμπλήρωσε η ίδια.

Για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, η Redline και οι συνεργάτες της παρατήρησαν 298 νεογέννητα που γεννήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μεταξύ 2016 και 2018. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τα μοτίβα ύπνου τους χρησιμοποιώντας ρολόγια ενεργητικής γραφής αστραγάλου – συσκευές που μετρούν τα μοτίβα δραστηριότητας και ανάπαυσης για πολλές ημέρες. Οι ερευνητές εξήγαγαν δεδομένα τριών διανυκτερεύσεων στο διάστημα ενός και έξι μηνών, ενώ οι γονείς κρατούσαν ημερολόγια ύπνου, καταγράφοντας τα επεισόδια ύπνου και αφύπνισης των παιδιών τους.

Για τη συλλογή μετρήσεων ανάπτυξης, οι επιστήμονες μέτρησαν το ύψος και το βάρος των βρεφών και προσδιόρισαν το δείκτη μάζας σώματος. Τα βρέφη ταξινομήθηκαν ως υπέρβαρα εάν έπεφταν στο 95ο εκατοστημόριο ή πάνω από αυτό στα διαγράμματα ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις μία επιπλέον ώρα ύπνου συσχετίστηκε με 26% μείωση του κινδύνου των βρεφών να είναι υπέρβαρα. Επιπλέον, τα βρέφη που ξυπνούσαν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο υπερβολικής αύξησης του βάρους τους. Αν και δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς υπάρχει αυτή η συσχέτιση, οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο περισσότερος ύπνος προάγει τις ρουτινικές πρακτικές σίτισης και την αυτορρύθμιση, παράγοντες που μετριάζουν την υπερκατανάλωση τροφής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αφροαμερικανικά άτομα και οι οικογένειες χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης υποεκπροσωπούνταν στο σύνολο των δεδομένων τους. Επιπλέον, συγχυτικές μεταβλητές, όπως η διάρκεια του θηλασμού, θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη του βρέφους. Στο μέλλον, οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν αυτή τη μελέτη για να αξιολογήσουν πώς τα πρότυπα ύπνου επηρεάζουν την ανάπτυξη κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και να εντοπίσουν βασικούς παράγοντες που μεσολαβούν στη συσχέτιση μεταξύ ύπνου και αύξησης βάρους. Στόχος τους είναι επίσης να αξιολογήσουν παρεμβάσεις για την προώθηση υγιεινών συνηθειών ύπνου.

“Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του υγιούς ύπνου σε όλες τις ηλικίες”, δήλωσε ο Redline. “Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παιδιάτρους τους σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές για την προώθηση του υγιούς ύπνου, όπως η τήρηση σταθερών προγραμμάτων ύπνου, η παροχή σκοτεινού και ήσυχου χώρου για τον ύπνο και η αποφυγή της ύπαρξης μπιμπερό στο κρεβάτι”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ