0,00 €

No products in the cart.

Bebbo Tips: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν προσαρμόζεται στο παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο.

Σχετικά με την προσαρμογή σε νέο περιβάλλον

Μερικά παιδιά προσαρμόζονται επιτυχώς στο νέο περιβάλλον του σχολείου μέσα σε λίγες ημέρες ή και εβδομάδες. Άλλα αναστατώνονται και κλαίνε, ακόμη και μετά τις πρώτες εβδομάδες. Και μερικά παιδιά αρχίζουν να προσαρμόζονται και μετά μπορεί πάλι να αναστατώνονται  – συχνά όταν το νέο περιβάλλον για το παιδί δεν φαίνεται ενδιαφέρον.

Θα βοηθήσει να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κλαίνε λίγο μετά την αναχώρηση του γονέα. Και τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται τελικά.

Το άγχος του αποχωρισμού είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού. Η δυσκολία είναι ότι συχνά ξεκινά περίπου την περίοδο που οι οικογένειες ξεκινούν να στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο. Και αυτό θέλει το χρόνο του και οι εκπαιδευτικοί του παιδιού σας πιθανότατα θα έχουν πολλές ιδέες για να το υποστηρίξουν.

Κοινή χρήση πληροφοριών: ένας βασικός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά που δεν προσαρμόζονται εύκολα

Η ανταλλαγή πληροφοριών με τους εκπαιδευτικούς και τους φροντιστές του παιδιού σας είναι πραγματικά σημαντική για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε, “Η Νατάσα δεν θέλει κουβέρτα κατά τη διάρκεια του ύπνου”. Η θα μπορούσατε να τους ενημερώσετε τι αρέσει στο παιδί (του αρέσει να του τραγουδάω όταν του αλλάζω την πάνα κοκ).

Καλό θα ήταν να μοιραστείτε τι συμβαίνει στο σπίτι και πώς αισθάνεται το παιδί σας. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να είναι ενθουσιασμένο για τα γενέθλια του ή να είναι λυπημένο και να μην κοιμάται καλά επειδή η μητέρα του είναι μακριά.

Μια συνομιλία με τους εκπαιδευτικούς στην παράδοση και στην παραλαβή του παιδιού σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε τι συνήθειες του παιδιού στο σχολείο. Σας βοηθά επίσης να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας.

Θα μπορούσατε να ρωτήσετε εάν γίνεται να ενημερωθείτε για το παιδί σας τηλεφωνικώς για να μάθετε πώς είναι. Αυτό μπορεί πραγματικά να σας ηρεμήσει.

Ενδυναμώστε τις σχέσεις του παιδιού σας με τους εκπαιδευτικούς

Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή με άτομα που γνωρίζουν καλά και εμπιστεύονται. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς του. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

  • Δείξτε στο παιδί σας ότι εμπιστεύεστε τους εκπαιδευτικούς – για παράδειγμα, αφήστε το να σας δει να μιλάτε άνετα μαζί τους.
  • Μιλήστε στο παιδί σας για τους εκπαιδευτικούς με τον ίδιο τρόπο που μιλάτε για τους φίλους της οικογένειας σας. Πείτε θετικά πράγματα και χρησιμοποιήστε τα ονόματα των εκπαιδευτικών.
  • Μπορείτε να έχετε φωτογραφίες των παιδαγωγών στο σπίτι και δώστε τους φωτογραφίες του εαυτού σας, ώστε να μιλήσουν για εσάς με το παιδί σας. Η μπορείτε να βάλετε φωτογραφίες σε ένα βιβλίο του παιδιού σας. Αυτό βοηθά το παιδί σας να κάνει μια σύνδεση μεταξύ του παιδικού σταθμού και του σπιτιού.

Αποχαιρετισμός

Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διευκολύνετε εσάς και το παιδί σας όταν το πάτε στο παιδικό σταθμό:

  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας, δώστε του λόγια για να εκφραστεί και παρηγορήστε το. Για παράδειγμα, «Ξέρω ότι αισθάνεσαι λυπημένος. Είναι δύσκολο να λες αντίο. Αλλά η Τάνια (το όνομα του παιδαγωγού) έχει μερικές όμορφες εικόνες να σου δείξει».
  • Μιλήστε για μια δραστηριότητα που εσείς και το παιδί σας θα κάνετε μαζί όταν επιστρέψετε στο σπίτι ή όταν έρθετε να το παραλάβετε, όπως να παίξετε στον κήπο ή να διαβάσετε μια ιστορία.
  • Το να λέτε αντίο φεύγοντας, θα μπορούσε να συνοδεύεται με το να στείλετε φιλάκια ή να κάνετε μια μεγάλη αγκαλιά.
  • Ενημερώστε το παιδί σας ότι εσείς ή κάποιος άλλος γνωστός ενήλικας θα έρθει για να το πάρει σε μια συγκεκριμένη ώρα που μπορεί να κατανοήσει το παιδί (μετά το ύπνο ή μετά το φαγητό).
  • Το αντίο σας να είναι σύντομο. Το να παραμένετε για να παρηγορήσετε το αναστατωμένο παιδί σας μπορεί μερικές φορές να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αλλά είναι καλό να βεβαιωθείτε ότι ο εκπαιδευτικός είναι κοντά για να παρηγορήσει το παιδί σας όταν φεύγετε.
  • Προσπαθήστε να μείνετε θετικοί, τόσο όταν λέτε αντίο όσο και στο σπίτι. Διαφορετικά, το παιδί σας μπορεί να αντιληφθεί την ανησυχία σας και να αισθανθεί πιο ανήσυχο ή ανασφαλές.

Πείτε πάντα αντίο, ακόμα κι αν το παιδί σας φαίνεται απασχολημένο και χαρούμενο την ώρα που είναι να φύγετε. Το να φύγετε χωρίς αντίο μπορεί να αναστατώσει το παιδί όταν συνειδητοποιήσει ότι έχετε φύγει. Είναι καλύτερο να ενημερώσετε το παιδί σας ότι θα φύγετε και θα επιστρέψετε αργότερα.

Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας δεν προσαρμόζεται και ότι ο σταθμός ή το νηπιαγωγείο δεν είναι κατάλληλο για το παιδί σας, ίσως θελήσετε να βρείτε άλλες υπηρεσίες παιδικής φροντίδας που μπορεί να του ταιριάζουν καλύτερα.

Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα και όχι μόνο… κατεβάστε τώρα την εφαρμογή της UNICEFBebbo και ανακαλύψτε το πιο ολοκληρωμένο σετ εργαλείων για την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο!

To Βebbo είναι ΔΩΡΕΑΝ και μπορείτε να το βρείτε σε Android και iOS .

By UNICEF

Share it!
UNICEF
UNICEFhttps://www.unicef.org/greece
Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου. Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα και τον κόσμο στο www.unicef.org/greece.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ