0,00 €

No products in the cart.

Πώς αλληλεπιδρούν τα πρότυπα ύπνου της μητέρας και του βρέφους κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής

Οι νέες μητέρες μπορούν να περιμένουν στέρηση ύπνου στα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού. Αλλά ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να επηρεάσει την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign εξετάζει τα πρότυπα ύπνου της μητέρας και του βρέφους, εντοπίζοντας παράγοντες πρόβλεψης και παρέχοντας συστάσεις για την ενστάλαξη υγιεινών συνηθειών.

“Τα δύο πρώτα χρόνια είναι μια πραγματικά κρίσιμη περίοδος όπου συμβαίνει μεγάλη ανάπτυξη και ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία. Θέλαμε να εξετάσουμε τη συσχέτιση του ύπνου της μητέρας και του βρέφους και αν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου”, δήλωσε ο Tianying Cai. τώρα μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Northwestern University. Εργάστηκε στην έρευνα ως διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Σπουδών (HDFS), μέρος του Κολλεγίου Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών (ACES) στο U. of I. «Εντοπίσαμε δύο ξεχωριστές ομάδες, μια ομάδα χαμηλού μητρικού ύπνου όπου οι μητέρες κοιμούνται 5 έως 6 ώρες τη νύχτα και μια μέση μητρική ομάδα ύπνου, η οποία πληροί τις εθνικές συνιστώμενες οδηγίες ύπνου με 7 έως 8 ώρες τη νύχτα. Η ομάδα με χαμηλό ύπνο της μητέρας κοιμόταν επίσης λιγότερο, αν και η διαφορά δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο για τις μητέρες», δήλωσε η Cai.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε γονείς 464 βρεφών στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Οι μητέρες ολοκλήρωσαν έρευνες σχετικά με τις ρουτίνες πριν τον ύπνο, τη διάρκεια του ύπνου του παιδιού τους, τη νυχτερινή αφύπνιση και τα προβλήματα ύπνου σε ηλικία 3, 12, 18 και 24 μηνών. Οι οικογένειες ήταν μέρος του STRONG Kids 2, ενός προγράμματος στο U. of I. που προωθεί τη διατροφή και τις υγιεινές συνήθειες σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι συν-διευθυντές του STRONG Kids 2 Barbara Fiese, επίτιμη καθηγήτρια του HDFS, και η Sharon Donovan, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και ανθρώπινης διατροφής, συνεισέφεραν επίσης στη μελέτη.

Οι μητέρες που ταιριάζουν με το χαμηλό προφίλ ύπνου της μητέρας κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 5,74 ώρες τη νύχτα στους 3 μήνες και 5,9 ώρες στους 12 έως 24 μήνες, ενώ τα παιδιά τους κοιμόντουσαν 9,6 και 10,52 ώρες, αντίστοιχα. Στο μέσο προφίλ ύπνου, οι μητέρες είχαν 7,31 ώρες στους 3 μήνες και 7,28 ώρες στους 12 έως 24 μήνες, ενώ ο ύπνος των παιδιών ήταν κατά μέσο όρο 9,99 ώρες στους 3 μήνες και 11 ώρες στους 12 έως 24 μήνες. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε επίσης παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα ύπνου που παίρνει μια μητέρα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες είναι η νυχτερινή εγρήγορση με σήμα βρέφους, πράγμα που σημαίνει ότι το βρέφος είναι πιο πιθανό να ειδοποιήσει τον γονέα τη νύχτα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται είτε στο ότι αυτά τα βρέφη ξυπνούσαν πιο συχνά, είτε επειδή οι μητέρες ήταν πιο πιθανό να ξυπνήσουν όταν τα βρέφη αναδεύονταν, σημείωσε ο Cai.

Οι μητέρες που είχαν περισσότερες ώρες απασχόλησης ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα χαμηλού ύπνου στους 3 μήνες, αν και αυτό δεν ήταν πλέον παράγοντας στους 12 μήνες. Επιπλέον, όσοι θήλασαν το βρέφος τους στους 12 μήνες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στη μέση ομάδα ύπνου. Με την πάροδο του χρόνου, πολλές οικογένειες πέρασαν από την ομάδα χαμηλού ύπνου στη μέση ομάδα ύπνου καθώς παγιώθηκαν τα πρότυπα ύπνου των βρεφών. Στους 3 μήνες, το 60% ήταν στην ομάδα με χαμηλό ύπνο της μητέρας και το 40% στη μέση ομάδα, ενώ στους 12 μήνες τα νούμερα αντιστράφηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς που ήταν στη μέση ομάδα ύπνου στους 3 μήνες συνέχισαν να είναι σε όλη την περίοδο της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νωρίτερη ώρα ύπνου και οι σταθερές ρουτίνες συνδέθηκαν με καλύτερα πρότυπα ύπνου, επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη μελέτη από τους Fiese και Cai. «Εάν οι γονείς μπορούν να καθιερώσουν ρουτίνες νωρίς για ύπνο στους τρεις μήνες, βελτιώνεται η διάρκεια του ύπνου και μειώνονται τα προβλήματα ύπνου», είπε ο Fiese. “Οι γονείς μπορεί να αισθάνονται συγκλονισμένοι και να μην συνειδητοποιούν ότι το έχουν αυτό στην εργαλειοθήκη τους. Κάτι τόσο απλό όπως να ορίσετε μια τακτική ώρα για ύπνο από νωρίς και να έχετε ρουτίνες, όπως να διαβάσετε μια ιστορία στο παιδί σας πριν πάει για ύπνο. Μπορεί να μην πιστεύετε ότι Καταλαβαίνω, αλλά ο ρυθμός της φωνής σου καθιερώνει προβλεψιμότητα και μπορείτε να επεκτείνετε αυτή τη ρουτίνα πριν τον ύπνο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής σας».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές λόγω δημογραφικών χαρακτηριστικών στο δείγμα. “Η μητρική εκπαίδευση, το εισόδημα ή η εθνικότητα δεν προέβλεπαν τη συμμετοχή σε ομάδες ύπνου για 3 έως 24 μήνες. Όλοι οι γονείς αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις. Νομίζω ότι η απόκτηση μωρού είναι ένας εξαιρετικός ισοσταθμιστής για πολλά πράγματα, αν και οι μαμάδες που πρέπει να επιστρέψουν στο Η εργασία ή η εργασία με περισσότερες ώρες μπορεί να έχουν περισσότερες πιέσεις», είπε ο Ντόνοβαν. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας για να βελτιώσει τις συνήθειες πριν τον ύπνο και τα πρότυπα ύπνου. “Το να κοιμούνται τα παιδιά νωρίτερα και να προσπαθούν να ανταποκριθούν στις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής είναι πολύ σημαντικό επειδή οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος σχετίζεται με πολλά νευρογνωστικά αποτελέσματα και την υγεία των παιδιών. Οι γονείς μπορούν να είναι αρκετά προνοητικοί ακόμα και νωρίς στη ζωή τα παιδιά τους με το δεξί πόδι», κατέληξε.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ