0,00 €

No products in the cart.

Πατρότητα: 6+1 πρακτικές συμβουλές αν είσαι νέος μπαμπάς

Η πατρότητα είναι ένα σπουδαίο ζήτημα και αν είστε νέος στο κλαμπ των μπαμπάδων – ή αν πρόκειται να γίνετε σύντομα μπαμπάδες για πρώτη φορά – καταλαβαίνετε τι εννοώ και πραγματικά, πρόκειται για μια δέσμευση ζωής.  Είναι σημαντικό να προσέξετε μερικά πράγματα και να επενδύσετε στη σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας αγάπης με το παιδί σας. Μια σχέση που θα σας συνοδεύει για πολλά χρόνια.

Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες ως νέοι μπαμπάδες:

  1. Ξεπεράστε όποια αποστροφή έχετε για την αλλαγή πάνας – Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι και τόσο μεγάλο θέμα το να αλλάξει πάνα και ο πατέρας. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να γνωρίζει το πως γίνεται και να το κάνει και συχνά για να εξοικειωθεί. Στην τελική, οι μαμάδες δεν μπορούν να βρίσκονται 24/7 στο «πόδι», γι’ αυτό βάλτε ένα χεράκι, βγάζοντας από το μυαλό σας τη δικαιολογία ότι «σιχαίνεστε». Άπαξ και το μάθετε, μετά θα σας φαίνεται «παιχνιδάκι» και θα το κάνετε μηχανικά.
  2. Μην αγχωθείτε εάν δεν νιώσετε αμέσως το δέσιμο με το μωράκι σας – Το να «δεθείτε» με το μωράκι σας απαιτεί έναν ορισμένο χρόνο. Τίποτα δε γίνεται δια μαγείας είναι η αλήθεια. Γι΄ αυτό δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε – ή ακόμα και να απογοητευτείτε – εάν δε νιώσετε το πολυπόθητο αυτό «δέσιμο» εξ’ αρχής. Δώστε χρόνο και σταδιακά θα είστε σε θέση να «χτίσετε» μια όμορφη και ανιδιοτελή σχέση με το μικρό σας.
  3. Διαλέξτε ένα αγαπημένο τραγούδι και να του το τραγουδάτε συχνά – Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. Οι αναμνήσεις μας εξάλλου, όπως και οι στιγμές μας, είναι διανθισμένες με τραγούδια και όμορφες μελωδίες. Τι καλύτερο λοιπόν απ’ το να έχετε το «δικό» σας τραγούδι με το παιδί σας; Βρείτε ένα ωραίο τραγούδι και φροντίστε να το τραγουδάτε στο μωράκι σας όσο πιο συχνά μπορείτε.
  4. Μη φοβάστε να πάρετε αγκαλιά το μικρό σας – Μπορεί να μιλάμε για νεογέννητο και να είναι ευαίσθητο, αλλά πιστέψτε με δεν θα σπάσει, δεν είναι ούτε από γυαλί, ούτε από πορσελάνη. Βέβαια, δεν είναι ούτε από λάστιχο. Γι’ αυτό φροντίστε μεν να είστε προσεκτικοί στο πως το πιάνετε, πως το σηκώνετε, πως το αγκαλιάζετε, πως το μεταχειρίζεστε γενικώς, δίχως δε να σας κατακλύζει διαρκώς το άγχος για το πώς θα γίνουν όλα αυτά. Βγάλτε το φόβο από το μυαλό σας και λειτουργήστε με γνώμονα το ένστικτο και το συναίσθημα.
  5. Να χαίρεστε που βοηθάτε την αγαπημένη σας ­και να συμβάλετε ουσιαστικά στην καθημερινότητα με το μωρό – Είναι σημαντικό να μάθετε να κάνετε τα πάντα που αφορούν το νεογέννητο μωρό σας και να μην τα περιμένετε όλα από την σύντροφο σας. Να παίρνετε πρωτοβουλίες και να την βοηθάτε σε πρακτικά πράγματα, όπως το άλλαγμα πάνας, το τάισμα, το μαγείρεμα, το καθάρισμα κ.ά. Ειδικά το πρώτο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κουραστικό για ολόκληρη την οικογένεια, για αυτό πάρτε την απόφαση και βοηθήστε με αυταπάρνηση σε ό,τι χρειάζεται η γυναίκα της ζωής σας – και κατ’ επέκταση το νέο μέλος της οικογένειας σας.
  6. Μην είστε επικριτικοί – Παρατηρήστε προσεκτικά το μωρό σας να γίνεται ένας «κανονικός» άνθρωπος με τον οποίο αρχίζετε να επικοινωνείτε, που εξελίσσει την προσωπικότητά του και τελειοποιεί νέες δεξιότητες κάθε μέρα. Με το να το μαλώνετε και να λέτε σε ένα νήπιο –αλλά και μεγαλώνοντας- ότι κάνει διαρκώς λάθη δεν το βοηθάτε, ούτε το κάνετε καλύτερο. Αντιθέτως, πληγώνετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του. Μην ξεχνάτε, πως του αξίζει να γίνει ένας ολοκληρωμένος και χαρούμενος άνθρωπος. Η αυστηρή κριτική δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα σχεδόν ποτέ γι’ αυτό να είστε στοργικοί και να δείχνετε κατανόηση ακόμα και όταν «πέφτει» σε σφάλματα. Να λέτε «μπράβο» με την καρδιά σας, καθώς αυτό θα ωφελήσει την ψυχοσύνθεση του παιδιού σας, το οποίο αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα.
  7. Απολαύστε την κάθε στιγμή – Σίγουρα θα υπάρχουν και στιγμές που θα νιώθετε και εσείς εξουθενωμένοι ή μέρες που θα αισθάνεστε ότι κάτι έχετε κάνει λάθος, ωστόσο ακόμα και εκείνες τις μέρες πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το πόσο σημαντικές είναι και πως έχουν τη δική τους αξία. Γιατί; Γιατί στις αναμνήσεις αυτές θα υπάρχει το παιδί σας. Μην αφήσετε τα χρόνια να περάσουν ανεκμετάλλευτα.
  8. Διαβάστε στο παιδί σου όσο περισσότερο μπορείς – Καθώς το μωράκι σου θα μεγαλώνει, άδραξε την ευκαιρία και πέρνα χρόνο μαζί του διαβάζοντας του όμορφα αναγνώσματα. Είναι μια τόσο απλή διαδικασία, η οποία μπορεί να σας φέρει πιο κοντά με το παιδί σας. Με το περνάτε δημιουργικό χρόνο παρέα, «χτίζετε» μαζί όμορφες αναμνήσεις μέσα από κάτι τόσο απλό. Παράλληλα, θα μπορέσετε να διδάξετε το παιδί σας και να το φέρετε πιο κοντά με σπουδαία βιβλία και συγγραφείς.

Enjoy the ride!

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ