0,00 €

No products in the cart.

Online ταινίες που αφορούν την εκπαίδευση (Μέρος 1ο)

Ουκ ολίγες φορές έχουμε δει την εκπαίδευση να αποτελεί το κεντρικό θέμα ταινιών της 7ης τέχνης. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις ταινίες αποτελούν μάθημα για τους νέους ανθρώπους, καθώς τους περνάνε σημαντικά μηνύματα.

Δείτε παρακάτω online ταινίες που αφορούν την εκπαίδευση

 1. Die welle – Το κύμα (2008)

Ένας νεαρός καθηγητής όταν συνειδητοποιεί, ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας, προκαλούν αφόρητη ανία στους μαθητές του, προτείνει την εφαρμογή ενός ιδιότυπου πειράματος, που προβλέπει συγκρότηση μιας ελίτ με μυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι μαθητές θα οδηγήσουν το πείραμα σε απόλυτη επιτυχία και, χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στη διακριτική γοητεία του φασισμού.

 1. Urok – Το Μάθημα (2014)

Σε μια μικρή βουλγάρικη πόλη, η καθηγήτρια αγγλικών Nadezhda (Ελπίδα στα βουλγάρικα) αναζητεί επίμονα τον κλέφτη ανάμεσα στους μαθητές της για να του διδάξει ένα μάθημα ηθικής. Παράλληλα όμως αντιμετωπίζει με το σύζυγό της (ή μάλλον εξαιτίας του) σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι ατυχίες συσσωρεύονται, η μια κακή επιλογή διαδέχεται την άλλη και η ζωή της Nadezhda οδηγείται σιγά-σιγά στα άκρα. Στο τέλος, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ σωστού και λάθους δε θα είναι τόσο ξεκάθαρη.

 1. The war of the buttons – Ο πόλεμος των κουμπιών (2011)

Σ’ ένα χωριό της Νότιας Γαλλίας, μια ομάδα αγοριών κηρύσσει πόλεμο εναντία στους ορκισμένους εχθρούς της, τα παιδιά του γειτονικού χωριού. Ένας πόλεμος τιμής και πίστης που έχει παραμείνει ζωντανός για πολλές γενιές, όπου ο εξευτελισμός με το ξήλωμα των κουμπιών είναι η πιο τρομακτική ήττα.

 1. La education prohibida – Η απαγορευμένη εκπαίδευση (2012)

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ’ οίκον διδασκαλία. Χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό. Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών. Η ταινία περιέχει σχεδόν 30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια.

 1. Después de Lucía – Μετά τη Λουκία (2012)

Έξι μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του σε τροχαίο, ο Ρομπέρτο και η έφηβη κόρη του, Αλεχάντρα, κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα μετακομίζοντας στην πόλη του Μεξικού. Πατέρας και κόρη προσπαθούν ο καθένας να ξεπεράσει το πένθος του με τον δικό του τρόπο. Όσο ο πατέρας παραμένει απρόσιτος, η κόρη αρχίζει να συναναστρέφεται με μια μάλλον επικίνδυνη παρέα στο καινούριο της σχολείο. Η Αλεχάντρα θα γίνει σταδιακά το θύμα μιας ολοένα και πιο απάνθρωπης συμπεριφοράς από τη μεριά των συμμαθητών της, χωρίς να τολμάει να αντιδράσει ή να μοιραστεί κάτι από την προσωπική της κόλαση με τον πατέρα της.

 1. Min bedste fjende – My good enemy (2010)

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα Γυμνάσιο της Δανίας με πρωταγωνιστή τον Alf, ένα ήσυχο παιδί που του αρέσει το μπαλέτο. Λόγω του χαρακτήρα και των ενδιαφερόντων του δέχεται συνεχείς εκφοβιστικές επιθέσεις από μία ομάδα συμμαθητών του που φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις. Στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο, έρχεται σε επαφή με τον Τοκέ, έναν συμμαθητή του επίσης θύμα εκφοβιστικών επιθέσεων. Μαζί μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και καταστρώνουν σχέδια για να πλήξουν τους εκφοβιστές τους. Σταδιακά προσελκύουν κι άλλα παιδιά και μετατρέπονται σε ομάδα με «τελετουργίες» μύησης, κώδικα συμπεριφοράς και εμφάνισης κ.α., ενώ η πορεία αυτή θα τους επιφέρει σημαντικές συναισθηματικές μεταβολές, θα τους οδηγήσει ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων και θα τους θέσει τα υπαρξιακά ερωτήματα του ποιοι πραγματικά είναι και τι θέλουν από τη ζωή τους. Μέσα από την αλλαγή αυτή η φιλία τους δοκιμάζεται, ο τρόπος που προσεγγίζουν τα υπόλοιπα παιδιά εκπλήσσει, οι αρχικοί τους στόχοι διαφοροποιούνται.

 1. That’s what I am – Αυτός είμαι (2011)

Ένας λαμπρός 12χρονος μαθητής, ο Άντυ Νικόλ, όπως τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία του, θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφύγει τους καυγάδες με τους «φασαριόζους» συμμαθητές του. Ο αγαπημένος καθηγητής των παιδιών, ο κος Σάιμον, βάζει τον Άντυ να δουλέψει με το συμμαθητή του, Big, ο οποίος είναι αντικείμενο χλευασμού σε όλο το σχολείο για τα πορτοκαλί μαλλιά του και το κεφάλι του, που είναι μεγαλύτερο από το σώμα του. Ο Άντυ θα μάθει αρκετά από τον καινούργιο φίλο του, ο οποίος δε διστάζει να τα βάλει με τον πιο δυνατό του σχολείου. Μια σειρά από απρόσμενα γεγονότα θα αλλάξουν τη ζωή και των δυο παιδιών αλλά και του δασκάλου τους.

 1. The first grader (2010)

Ένας ηλικιωμένος χωρικός επιμένει να πηγαίνει στο σχολείο για να μάθει να διαβάζει, αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου.

 1. Stella – Με λένε Στέλλα (2008)

Ένας χρόνος απ’ τη ζωή μιας νεαρής μαθήτριας γυμνασίου στο Παρίσι του 1977. Η εντεκάχρονη Στέλλα ζει σε μια εργατική συνοικία έξω απ’ το Παρίσι. Οι γονείς της έχουν ένα μπαρ και εκείνη πάει σ’ ένα καλό παρισινό σχολείο όπου γνωρίζει την Γκλάντις, κόρη εξόριστων διανοούμενων Εβραίων από την Αργεντινή. Μέσα απ’ τα τραγούδια της εποχής και τα βιβλία που ανακαλύπτει στο σπίτι της φίλης της, η Στέλλα σταδιακά ανακαλύπτει μια άλλη διάσταση ζωής.

 1. Entre les murs – Ανάμεσα στους τοίχους (2008)

Ο Φρανσουά και οι καθηγητές συνάδελφοι του, προετοιμάζονται για την καινούργια σχολική χρονιά, στο γυμνάσιο μιας σκληρής, εργατικής συνοικίας. Οπλισμένοι με τις καλύτερες προθέσεις, δεν πτοούνται από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να μεταδώσουν γνώση, στους μαθητές τους. Κουλτούρες και συμπεριφορές έρχονται σε αντιπαράθεση μέσα στη τάξη, σε έναν μικρόκοσμο που αντιπροσωπεύει τη Γαλλία του σήμερα. Οι μαθητές είναι διασκεδαστικοί αλλά και δύστροποι. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον ενθουσιασμό των χαμηλόμισθων καθηγητών. Ο Φρανσουά επιμένει να διατηρεί στη τάξη μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας. Απορρίπτει τη σοβαροφάνεια και τον αυταρχισμό. Είναι σε ακραίο βαθμό ειλικρινής και αυτό είναι πρωτόγνωρο για τους μαθητές. Όμως έρχεται μια στιγμή που οι αρχές που έχει επιβάλει στη τάξη του δοκιμάζονται, όταν ένας μαθητής αμφισβητεί τις μεθόδους του.

 1. Freedom writers (2007)

Σε ένα σχολείο που η ρατσιστική αντιμετώπιση και τα περιστατικά βίας αποτελούν καθημερινότητα, η καθηγήτρια Έριν Γκρούγουελ, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αδιαφορεί, θα προσπαθήσει να μετατρέψει το μάθημα της τάξης σε ζήτημα ζωής για τους μαθητές της. Μέσω της επικοινωνίας και της κατανόησης, οι μέχρι τότε «ανεπίδεκτοι μαθήσεως» έφηβοι, θα ανακαλύψουν την αξία της ανοχής και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τις κατεστραμμένες ζωές τους, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τον κόσμο τους.

 1. Taare Zameen Par – Σαν αστέρια στη γη (2007)

Ο Ισαάν, μαθητής οκτώ χρονών, αδυνατεί να συμμετάσχει αποτελεσματικά στη μαθητική ζωή. Δε μπορεί να γράψει σωστά, να συγκεντρωθεί στα μαθήματα, να μάθει. Οι γονείς και οι δάσκαλοί του τον θεωρούν ανόητο και τεμπέλη και τον πιέζουν για να «διορθωθεί», ενώ αυτός, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των γύρω του, βρίσκει καταφύγιο στη ζωγραφική. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν οι γονείς του αποφασίζουν να τον στείλουν εσώκλειστο σ’ ένα αυστηρό σχολείο σ’ άλλη πόλη. Τα πράγματα αλλάζουν, όταν ο νέος δάσκαλος των καλλιτεχνικών αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στον Ισαάν, αλλά στον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν. Καταλαβαίνει ότι είναι ένα παιδί με ξεχωριστές ικανότητες – ανάγκες. Κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του Ισαάν κι εκμεταλλευόμενος την πλούσια φαντασία του, καταφέρνει να τον κάνει να ξαναβρεί τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και να ξεχωρίσει ανάμεσα στους συμμαθητές του. Τελικά, καταφέρνει να δείξει στους γονείς και στους συναδέλφους του ότι διδασκαλία πάνω απ’ όλα σημαίνει αγάπη.

 1. Les choristes – Τα παιδιά της χορωδίας (2004)

Βρισκόμαστε πάνω από μισό αιώνα πίσω στο χρόνο, σε ένα γαλλικό αναμορφωτήριο του 1948. Ο πρωταγωνιστής, ένας παιδονόμος, αναλαμβάνει καθήκοντα στο ίδρυμα και έρχεται σε επαφή με τις αναχρονιστικές μεθόδους καταστολής του διευθυντή. Άσημος μουσικός ο ίδιος, επιχειρεί με όπλο την τέχνη του να κερδίσει την πειθαρχία των ανήλικων τροφίμων, αλλά και να αποδείξει στον στενόμυαλο προϊστάμενό του, πως κάτι σπουδαίο μπορεί να προκύψει από εκείνα τα »προβληματικά» παιδιά. Οι επιδόσεις των μαθητών ξεπερνούν κάθε προσδοκία και μία μέρα το μαγικό τραγούδι της χορωδίας πλημμυρίζει κάθε γωνιά του παγωμένου κτιρίου.

 1. Panj e asr – Στις πέντε το απόγευμα (2003)

Μετά την πτώση των Tαλιμπάν στο Aφγανιστάν, επετράπη ξανά στα κορίτσια να πάνε σχολείο. Αλλά ο συντηρητικός πατέρας της Nοκρέ επιμένει στην πεποίθησή του ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να μορφώνονται. Παρ’ όλα αυτά, επιτρέπει στην κόρη του να πάει στο θρησκευτικό σχολείο όπου διδάσκεται το Kοράνι. Κάθε πρωί, λοιπόν, η Nοκρέ ξεκινάει, προσποιούμενη ότι υπακούει στις επιθυμίες του πατέρα της. Μόλις, όμως, εκείνος την αφήνει στο σχολείο, εκείνη βγάζει τα πασούμια της, φοράει ψηλοτάκουνα παπούτσια και πάει στο κανονικό σχολείο, όπου τα κορίτσια διδάσκονται και τον αυτοσεβασμό μαζί μ’ όλα τ’ άλλα. Σ’ ένα μάθημα πολιτικής επιστήμης η Nοκρέ αρχίζει να εκφράζει το όνειρό της να γίνει πρόεδρος της χώρας της, έχοντας ως πρότυπο την τέως πρόεδρο του Πακιστάν, Mπεναζίρ Mπούτο.

 1. Cidade Deus – Η πόλη του Θεού (2002)

Η «Πόλη του Θεού» είναι ένα συγκρότημα κατοικιών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, χτισμένο το 1960, το οποίο στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80, έγινε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στην πόλη. Η ταινία παρακολουθεί δύο παιδιά που μεγαλώνουν στο σκληρό αυτό περιβάλλον κατά τη διάρκεια αυτής της εικοσαετίας. Βία, ναρκωτικά, μάχες συμμοριών, ένας δύσκολος δρόμος προς την ενηλικίωση. Ο μικρός Φουζέ θα ανακαλύψει σύντομα ότι η θέση του δεν είναι εκεί. Έχοντας το μάτι ενός καλλιτέχνη πολύ γρήγορα θα πιάσει στα χέρια του μια φωτογραφική μηχανή, μέσα από την οποία θα δει τη ζωή αλλιώς, κάνοντας τα   πρώτα του βήματα προς τη λύτρωση.

 1. Pay it forward – Χωρίς αντάλλαγμα (2000)

Ο καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών Γιουτζήν Σιμονέτ θέτει στην νέα του τάξη ένα σοβαρό ερώτημα: «Κοιτάξτε τον κόσμο γύρω σας. Πώς μπορείτε να αλλάξετε ότι δεν σας αρέσει;». Ο 11χρονος μαθητής του Τρέβορ Μακίνεϋ, που ζει μόνος, με τη σκληρά εργαζόμενη μητέρα του, Αρλήν, σε μια φτωχογειτονιά του Λας Βέγκας, παίρνει την εργασία στα σοβαρά… Ο μικρός βρίσκει στο πιο απίθανο μέρος -σε μια γειτονιά αστέγων- μια απλή ιδέα: «Κάνε μια καλή πράξη και αυτή θα γυρίσει κάποτε, σε σένα!», «Δώσε απλόχερα χαρά, χωρίς αντάλλαγμα…», «Έτσι, θα φτιάξεις το κόσμο που ζεις ομορφότερο!». Καθώς το σχέδιό του αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, οι υπόλοιποι άνθρωποι γύρω του αρχίζουν να νοιώθουν την ευεργετική επίδρασή του, ενώ εκείνος, αλλά και η μητέρα του έρχονται πιο κοντά με τον καθηγητή του.

 1. Το καναρινί ποδήλατο (1999)

Ένας νεαρός δάσκαλος διορίζεται σε ένα σχολείο της Αθήνας και εντοπίζει εκεί ένα μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες, τον όποιο όλοι χλευάζουν, και αποφασίζει να τον βοηθήσει όπως μπορεί όταν διαπιστώνει ότι έχει συναρμολογήσει μόνος του ένα καναρινί ποδήλατο από κομμάτια που έχει βρει εδώ κι εκεί.

 1. Show me love fucking Amal – Δείξε μου αγάπη (1998)

Η Elin είναι μια 14χρονη μαθήτρια, κάτοικος του Amal του τίτλου. Όπως ισχυρίζεται, στο Amal δεν συμβαίνει ποτέ τίποτα. Η Agnes απ’ την άλλη, είναι λίγο μεγαλύτερη και έχει τους δικούς της λόγους να μισεί το (Fucking) Amal, αφού πρόσφατα μετακόμισε σε αυτό και δεν έχει φίλους λόγω της φήμης που έχει ως ομοφυλόφιλη. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν όταν σε ένα αποτυχημένο πάρτι που οργανώνουν οι γονείς της Agnes δεν έρχεται κανείς, πλην της Elin και της αδελφής της που σχεδιάζουν να σπάσουν πλάκα πίνοντας κι εξευτελίζοντας την Agnes. Ένα στοίχημα για το κατά πόσο η Elin έχει τα «κότσια» να φιλήσει την ομοφυλόφιλη συμμαθήτριά της, θα αλλάξει τη ζωή και των δυο. Προσοχή Ακατάλληλο για κάτω των 15 ετών.

 1. Rushmore – Ο Αρχάριος (1998)

Ο Μαξ Φίσερ είναι ο χειρότερος μαθητής του σχολείου, αλλά απ`ό,τι φαίνεται έχει πολλά ταλέντα, καθώς καταφέρνει να είναι την ίδια στιγμή: συντάκτης της σχολικής εφημερίδας, πρόεδρος της γαλλικής και γερμανικής λέσχης, της σκακιστικής λέσχης, της λέσχης της αστρονομίας, αρχηγός της ομάδας ξιφασκίας και σκηνοθέτης μιας θεατρικής ομάδας, την οποία έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Μέσα σε όλα αυτά, ο Μαξ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ενυδρείο για να κατακτήσει τη γυναίκα που αγαπά, έχοντας ως βοηθό τον πλούσιο φίλο του, Χέρμαν Μπλουμ. Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει, καθώς ο Χέρμαν φαίνεται να ερωτεύεται κι αυτός την ίδια γυναίκα.

 1. The lord of the flies – Ο άρχοντας των μυγών (1997)

Μια ομάδα νεαρών αγοριών τελειώνοντας το σχολείο, νοικιάζουν ένα αεροπλάνο για να διαφύγουν την επικείμενη επίθεση αερίων που απειλεί το Λονδίνο. Το αεροπλάνο τους όμως παρουσιάζει βλάβη και προσγειώνεται σ’ ένα άγνωστο τροπικό νησί. Μόνοι στο πουθενά αποφασίζουν ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από την άμεση οργάνωσή τους και στην εκλογή αρχηγού. Η έλλειψη όμως της δομημένης κοινωνίας οδηγεί τα παιδιά σε αντιδικίες με αποτέλεσμα να διασπώνται σε δύο ομάδες. Μια ταινία, που παρουσιάζει με γλαφυρότητα τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ πολιτισμού και αγριότητας…

 1. Ο Ψύλλος (1990)

Ένας δωδεκάχρονος μαθητής που ζει σε κάποιο ορεινό χωριό της Ολυμπίας συντάσσει και διανέμει μια χειρόγραφη εφημερίδα με τίτλο «Ο Ψύλλος». Η τακτική ταχυδρόμηση της εφημερίδας του σε διάφορα μέρη και τα γράμματα που λαμβάνει ως απάντηση, είναι ο μόνος τρόπος να ταξιδεύει, να ξεφεύγει νοερά από τα στενά όρια του χωριού. Για τους γονείς του, ανθρώπους του μεροκάματου, είναι μια ασχολία χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, ενώ για τους συγχωριανούς του, μια γραφικότητα προς χλευασμό. Μέχρι που καταφθάνει από την Αθήνα μια δημοσιογράφος, για να πάρει συνέντευξη από το νεαρό «εκδότη». Το απροσδόκητο ενδιαφέρον της πρωτεύουσας θα μεταστρέψει την πεποίθηση όλων για την αξία της φυλλάδας, όμως ο μαθητής θα παραμείνει πιστός στους στόχους και τις επιθυμίες του.

 1. Lean on me – Στηρίξου πάνω μου (1989)

Το Στηρίξου Πάνω Μου αποτελεί περιγραφή της αληθινής ιστορίας του διευθυντή του Λυκείου Ιστσάιντ στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ, Τζό Κλάρκ, ο οποίος οπλισμένος με την δύναμη της θέλησης του έκλεισε τις πόρτες του σχολείου του στους ταραξίες. Ο διευθυντής που προσελήφθη για να σώσει το σχολείο από βέβαιο κλείσιμο, κλείδωσε τις πόρτες του σχολείου για να κρατήσεις τους ταραξίες έξω και τους φιλομαθείς μέσα. Κάποιοι καθηγητές και γονείς τον πολέμησαν. Αλλά πολλοί από τους μαθητές τον λάτρεψαν, καθώς ανέτρεψε την υπάρχουσα κατάσταση του σχολείου και το επίτευγμα του έγινε εθνικό κατόρθωμα.

 1. Au revoir les enfants – Αντίο παιδιά (1987)

Σε ένα καθολικό οικοτροφείο της γαλλικής επαρχίας, ο 12χρονος Ζουλιέν ζει μια παιδική ηλικία προστατευμένη από τις αναταραχές που μαίνονται στην υπό γερμανική κατοχή Γαλλία. Ο ερχομός του συνεσταλμένου Ζαν πυροδοτεί αμέσως έναν έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο αγόρια, που σταδιακά δίνει τη θέση του σε έναν ισχυρό συντροφικό δεσμό, ενώ ταυτόχρονα ο Ζουλιέν αρχίζει να συνειδητοποιεί το μυστικό που κρύβει ο φίλος του, ένα μυστικό που πρέπει να παραμείνει κρυφό πάση θυσία καθώς οι Ναζί φτάνουν στις πόρτες τους.

 1. Peggy Sue got married –Η Πέγκυ Σου παντρεύτηκε (1986)

Μια σαραντάρα, που ο γάμος της περνά κρίση, λιποθυμά σ’ ένα χορό των πρώην συμμαθητών της κι όταν συνέρχεται βλέπει ότι έχει βρεθεί στα μαθητικά της χρόνια. Θα μπορέσει άραγε να ξαναφτιάξει τη ζωή της;

 1. Μάθε παιδί μου γράμματα (1981)

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρίστου Καναβού, ενός αριστερού αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής, συντηρητικός διευθυντής του Γυμνάσιου, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα όσο και με τους δυο γιους που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού. Κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα εξετάζεται και η εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο από σχήματα και νοοτροπίες του παρελθόντος όσο και από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο.

 1. Carrie –Κάρι, έκρηξη οργής (1976)

Η Κάρι είναι μια έφηβη κοπέλα που η μητέρα της την καταπιέζει με την θρησκοληψία της, οι συμμαθήτριες της την κοροϊδεύουν για το ντροπαλό και αθώο χαρακτήρα της. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι έχει τηλεκινητικές ικανότητες. Την βραδιά του χορού των τελειόφοιτων την ζήτησε για συνοδό του το πιο δημοφιλές αγόρι του λυκείου. Αυτή η βραδιά θα μείνει αξέχαστη σε όλους όχι όμως για ευχάριστους λόγους.

 1. High School (1968)

Ένα ντοκιμαντέρ του 1968, μια από τις πρώτες ταινίες του «σινεμά βαριετέ», η καταγραφή της καθημερινότητας των μαθητών σε ένα σχολείο στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις εκπαιδευτικές μεθόδους της εποχής σε μια σειρά μαθημάτων, από τα Αγγλικά και τη Χημεία μέχρι την σεξουαλική αγωγή. Με έντονη πολιτική ματιά, ο Wiseman τονίζει το πως τελικά η εκπαίδευση τότε αλλά και τώρα, αντί να προωθεί την ελεύθερη και διαφορετική σκέψη, μετατρέπει τους μαθητές σε πειθήνια και συμβατικά ρομποτάκια, «χρήσιμα» για την κοινωνία και την κατανάλωση όπως την ξέρουμε.

 1. Μαντανάγιο (1967)

Ένας υπέργηρος δάσκαλος ζει πανευτυχής με τη γυναίκα του σε μια «καλύβα» ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων. Η καλύβα είναι περιτριγυρισμένη από μικρό κήπο και το νεράκι ενός ποταμού ρέει ήσυχα στο τοπίο. Οι μαθητές του δεν τον έχουν ξεχάσει, αλλά τον επισκέπτονται συχνά γεμάτοι δώρα, όμως εκείνος είναι ευχαριστημένος με τα ελάχιστα! Κάθε χρόνο, οι μαθητές διοργανώνουν μια μικρή γιορτή για τα γενέθλια του σοφού δάσκαλου. Μια ταινία ύμνος στη εφηβεία, τα πάθη και την αθωότητα της που την συνοδεύουν, που στρέφεται ενάντια σε κάθε εξουσιαστικό μηχανισμό, χωρίς να καταλήγει στον εύκολο διδακτισμό και δίχως να κλείνεται σε κάποιο ιδεολογικό σχήμα.​

 1. Les quatre cents coups – Τα 400 χτυπήματα (1959)

Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι δεκατριών χρονών και ζει στο Παρίσι, με τους γονείς του. Η αδιαφορία των γονιών και η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο, του προκαλεί μια τάση φυγής από το καταπιεστικό, σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Έτσι, μετά από πολλές περιπέτειες, ανάμεσα στις οποίες και ο εγκλεισμός του στο αναμορφωτήριο, κατορθώνει να φθάσει επιτέλους στην θάλασσα που ονειρεύεται.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ