0,00 €

No products in the cart.

Ωφελιμότητα του θηλασμού και διατροφή κατά τον θηλασμό

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, και μάλιστα, να προσπαθούν να μην τους δίνουν άλλη συμπληρωματική διατροφή.

Επιπλέον, προτείνει να συνεχίζουν τον θηλασμό για τους επόμενους 6 μήνες, ταυτόχρονα με τη σταδιακή εισαγωγή της στερεάς τροφής και των άλλων τροφίμων.

Διαχρονικός εμβολιασμός

Ο μητρικός θηλασμός, βλέπετε, λειτουργεί ως διαχρονικός εμβολιασμός. Είναι μοναδικός τρόπος παροχής ιδανικής τροφής στο βρέφος. Του εξασφαλίζει όχι μόνο βιολογική, αλλά και συναισθηματική υγεία.

Το μητρικό γάλα:

  • δεν έχει μικρόβια
  • είναι έτοιμο να χορηγηθεί ανά πάσα στιγμή
  • έχει την κατάλληλη θερμοκρασία
  • διαθέτει αντισώματα που προφυλάσσουν από τις λοιμώξεις

Τα λευκώματα, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα άλατα που περιέχει βρίσκονται σε αναλογίες αντίστοιχες της αύξησης και της ανάπτυξης του βρέφους.

Ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους

Το μητρικό γάλα αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους: άλλο είναι την πρώτη μέρα, άλλο τη δέκατη πέμπτη, άλλο τον έκτο μήνα. Άλλο το πρωί, άλλο το βράδυ και άλλο όταν το βρέφος είναι πρόωρο.

Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος από λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης προστατεύει από ωτίτιδες και λοιμώξεις γενικότερα. Παράλληλα, ευνοεί την καλύτερη νευρολογική ανάπτυξη.

Αυτή η ιδιότητά του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Μετέπειτα ζωή

Στη μετέπειτα ζωή, ο θηλασμός προστατεύει από αλλεργίες, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή και τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στην παιδική ηλικία. Αναπτύσσει τη γεύση-όσφρηση, την αντίληψη, τη λεκτική ικανότητα, ενώ ισχυροποιεί τον δεσμό μητέρας-παιδιού. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη εγκατάλειψη, παραμέληση και κακοποίηση. Βρέφη που θηλάζουν έχουν καλύτερη κατατομή στην πάνω και την κάτω γνάθο, είναι πιο ήρεμα και έχουν καλύτερη συναισθηματική ανάπτυξη.

Στη μητέρα, ο μητρικός θηλασμός προσφέρει προστασία από μια επόμενη εγκυμοσύνη, γιατί αναστέλλει την αναπαραγωγική διαδικασία, παρέχοντας μερική αντισυλληπτική προστασία. Προστατεύει, επίσης, τα αποθέματα σιδήρου, λόγω της απουσίας έμμηνης ρήσης.

Επομένως, η μητέρα παρουσιάζει καλύτερη αιματολογική εικόνα όσο καιρό θηλάζει, εφόσον δεν έχει έμμηνο ρύση. Επιπλέον, παρατηρείται γρηγορότερη επαναφορά του σώματος στην κατάσταση πριν από την κύηση και ευκολότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που θηλάζουν χάνουν πιο εύκολα το βάρος που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (περίπου 2 κιλά τον μήνα), αφού το γάλα που δίνουν στο βρέφος έχει περίπου 700 θερμίδες, σε καθημερινή βάση.

Επίσης, ο θηλασμός βοηθάει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών πριν και μετά την εμμηνόπαυση (εάν το νεογνό τρέφεται αποκλειστικά από τη μητέρα του για αρκετούς μήνες). Γενικότερα, μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που έχουν θηλάσει.

Επιπρόσθετα, ο θηλασμός βοηθάει τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση, με τις συσπάσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, και μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγιών μετά τον τοκετό.

Ακόμη, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης. Έχει παρατηρηθεί ότι στις γυναίκες που έχουν θηλάσει ο κίνδυνος να υποστούν κάταγμα των ισχίων μειώνεται κατά 50% στη μετέπειτα ζωή τους.

Μια ευχάριστη εμπειρία

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο θηλασμός αποτελεί ευχάριστη εμπειρία για τη μητέρα καθώς ισχυροποιεί τον συναισθηματικό δεσμό με το μωρό της.

Βρέφη τα οποία θήλασαν, στην ενήλικη ζωή τους ένιωθαν συναισθηματικά πιο ασφαλή από αυτά που κατανάλωσαν βιομηχανοποιημένο γάλα. Τέλος, η μητέρα αισθάνεται αίσθημα ολοκλήρωσης, γεγονός που την ενθαρρύνει ψυχολογικά. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού την βοηθάνε να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.

Ο θηλασμός επιβάλλει βαρύ θρεπτικό κόστος στη μητέρα. Οι ενεργειακές απαιτήσεις της για ασβέστιο, μέταλλα και βιταμίνες αυξάνονται κατακόρυφα. Εντούτοις, μεγάλο τμήμα από τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της μπορεί να καλυφθεί από τις μητρικές λιποαποθήκες. Αυτές δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση του κανονικού σωματικού βάρους. Επομένως, μια θηλάζουσα μητέρα πρέπει να

Αυξήσει την προσλαμβανόμενη ενέργεια

Μια μητέρα που θηλάζει χρειάζεται να λαμβάνει 500 επιπλέον θερμίδες καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού, διότι με τον θηλασμό χάνει περίπου 425-700 θερμίδες ημερησίως.

Αυτές τις θερμίδες πρέπει να τις λαμβάνει τρώγοντας θρεπτικές και υγιεινές τροφές. Μερικές από τις θερμίδες που απαιτούνται για την παραγωγή γάλακτος παρέχονται από το λίπος που έχει αποθηκευμένο στο σώμα της.

Πίνει δύο λίτρα νερό καθημερινά,

Με αυτόν τον τρόπο παράγεται το απαραίτητο γάλα που χρειάζεται το μωρό, χωρίς να αφυδατωθεί η ίδια.

Καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο

Πιθανόν να έχουν μειωθεί τα αποθέματα σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε σίδηρο είναι το σπανάκι, ο μαϊντανός, τα παντζάρια, τα δαμάσκηνα, τα ξηρά σύκα και το ακτινίδιο.

Καταναλώνει προϊόντα ολικής αλέσεως, δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Επίσης, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο. Καλό είναι να επιλέγει θρεπτικά σνακ, όπως γιαούρτι, χαμηλό σε λιπαρά γάλα, φυσικό χυμό φρούτων, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως και λαχανικά, κονσέρβες σολομού, τόνο, τυρί, ψημένες πατάτες και φρούτα.

Αποφεύγει τον καφέ

Η καφεΐνη είναι διουρητική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται υγρά που είναι υπερπολύτιμα, ενώ η καφεΐνη μπορεί να περάσει και στο βρέφος, μέσω του γάλακτος.

Παρόλο που η καφεΐνη αποβάλλεται, ύστερα από 3-5 ώρες από το κυκλοφορικό μας σύστημα, στο αίμα του βρέφους μπορεί να παραμείνει έως και 36 ώρες. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, επιτρέπεται λίγος καφές (να αποφεύγεται ο στιγμιαίος, γιατί είναι τοξικός.)

Κάποια μωρά δεν αντιδρούν όταν η μαμά τους πίνει ένα καφεδάκι την ημέρα. Άλλα μωρά όμως μπορεί να παρουσιάσουν νευρικότητα ή και αϋπνία.

Αποφεύγει τα αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ πρέπει να περιοριστεί και μπορεί ν’ αντικατασταθεί με 1 ποτήρι κρασί ή, καλύτερα, με 1 ποτήρι μπίρα, 3-4 φορές την εβδομάδα.

Περιορίσει κάποιες τροφές που πιθανότατα ενοχλήσουν

Κάποιες τροφές μέσω του γάλακτος, μπορεί να ενοχλήσουν το στομαχάκι του μωρού και να προκαλέσουν κολικούς.

Τέτοιες τροφές είναι το αχλάδι, το μπρόκολο, το λάχανο, τα κρεμμύδια, τα λαχανάκια Βρυξελών, το ροδάκινο, το κουνουπίδι και το σκόρδο. Επίσης, τα τηγανητά, τα όσπρια, τα καρυκεύματα, οι βαριές σάλτσες, τα φαγητά με έντονες οσμές.

Να προσέχει ιδιαίτερα τι φάρμακα παίρνει

Αν, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πρέπει η μητέρα να παίρνει κάποιο φάρμακο, πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της.

Στο γάλα περνούν πολλά φάρμακα, ακόμη κι αν είναι σε ποσότητες που θεωρούνται ακίνδυνες για το νεογέννητο (κατά μέσον όρο, το 1-2% της δόσης που λαμβάνετε). Είναι, όμως, πιθανόν αργότερα να εμφανιστούν αλλεργικά φαινόμενα.

Να μην καπνίζει

Τέλος, το τσιγάρο περιέχει περίπου 4.000 βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό. Αλλοιώνει τη γεύση του γάλακτος που παράγεται, και έτσι το μωρό ίσως αρνηθεί να θηλάσει. Καλό, φυσικά, είναι η μητέρα να απαγορεύσει και σε άλλους να καπνίζουν μέσα στο σπίτι, για να μην γίνει το μωρό παθητικός καπνιστής.

Πηγή

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ