0,00 €

No products in the cart.

Νέοι τρόποι πρόβλεψης της έκβασης κυήσεων με προβλήματα ανάπτυξης του εμβρύου

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές του UCL, ανέπτυξε νέες μεθόδους για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των κυήσεων στις οποίες υπάρχουν προβλήματα με την κακή ανάπτυξη του μωρού μέσα στη μήτρα. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation, συμμετείχαν 142 γυναίκες από την προοπτική μελέτη EVERREST που είχαν σοβαρό περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου σε πρώιμη φάση (FGR) – που σημαίνει ότι τα μωρά τους ήταν πολύ μικρά στις υπερηχογραφικές εξετάσεις στις αρχές του δεύτερου μισού της εγκυμοσύνης (μεταξύ 20 και 27 εβδομάδων). Ο περιορισμός της εμβρυϊκής ανάπτυξης επηρεάζει περίπου 60.000 μωρά ετησίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ορισμένα μωρά με FGR συνεχίζουν να αναπτύσσονται και γεννιούνται κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας τους. Ωστόσο, πολλά είτε θα χρειαστούν ακραίο πρόωρο τοκετό (πριν από τις 28 εβδομάδες της εγκυμοσύνης) είτε δεν θα επιβιώσουν της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να γεννηθούν νεκρά. Μόνο στην Αγγλία, εκτιμάται ότι το ετήσιο συνολικό κόστος της νεογνικής περίθαλψης ανέρχεται σε 262 εκατομμύρια λίρες.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Rebecca Spencer (UCL EGA Institute for Women’s Health και University of Leeds), δήλωσε: “Η έρευνα έχει ως εξής: “Επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις οικογένειες των αγέννητων μωρών με πρώιμο εμβρυϊκό περιορισμό ανάπτυξης και για τους φροντιστές τους. “Θέλουμε να τους δώσουμε μια καλύτερη ιδέα για το τι να περιμένουν αν επηρεαστούν — καθώς πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την αβεβαιότητα πιο δύσκολο να την αντιμετωπίσουν από τα σίγουρα κακά νέα”, συμπλήρωσε. Και συμπλήρωσε: “Η πρόβλεψη της έκβασης της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν πόσο συχνά θα κάνουν υπερηχογραφήματα και πότε θα δώσουν προγεννητικά στεροειδή για να προετοιμάσουν το μωρό για πρόωρο τοκετό”. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν για 123 γυναίκες που είχαν δώσει δείγματα αίματος και είχαν κάνει τακτικές υπερηχογραφικές εξετάσεις για το μέγεθος και την ευεξία του μωρού τους. Αρχικά, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα 102 πρωτεϊνών σε δείγματα αίματος από 63 γυναίκες και τα συνδύασαν με μετρήσεις υπερήχων για να δημιουργήσουν στατιστικά μοντέλα που θα μπορούσαν να προβλέψουν την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Η ομάδα ρώτησε τόσο τις γυναίκες όσο και τους γιατρούς τους σχετικά με το ποια αποτελέσματα της εγκυμοσύνης θεωρούσαν σημαντικά γι’ αυτές, και αυτά περιλάμβαναν

  • Εμβρυϊκός ή νεογνικός θάνατος.
  • Θάνατος ή τοκετός πριν από τις 28 εβδομάδες.
  • Ανάπτυξη μη φυσιολογικών Dopplers της ομφαλικής αρτηρίας (δείκτης πλακουντιακής ανεπάρκειας που μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου ή πρόωρο τοκετό).
  • Τοκετός στις 37 εβδομάδες ή περισσότερο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρήσεις από τις άλλες 60 γυναίκες, της κοόρτης της μελέτης, για να επικυρώσουν τα μοντέλα που προέβλεπαν αυτές τις εκβάσεις. H Δρ είπε επίσης: “Διαπιστώσαμε ότι αξιολογώντας υπερηχογραφικές και πρωτεϊνικές μετρήσεις – τόσο μόνες τους όσο και σε συνδυασμό – ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε ποιες εγκυμοσύνες θα κατέληγαν σε θνησιγένεια ή νεογνικό θάνατο και ποιες μπορεί να απαιτήσουν ακραίο πρόωρο τοκετό πριν από τις 28 εβδομάδες της εγκυμοσύνης”. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η χρήση αυτών των τεχνικών θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των γυναικών που θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε δοκιμές για πιθανές θεραπείες. Η επικεφαλής συγγραφέας, καθηγήτρια Anna David (UCL EGA Institute for Women’s Health) είναι επικεφαλής της πολυεθνικής κοινοπραξίας EVERREST. Η κοινοπραξία EVERREST αναπτύσσει μια νέα θεραπεία για τη βελτίωση της ανάπτυξης και των αποτελεσμάτων των πολύ μικρών μωρών στη μήτρα.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ δήλωσε: “Το πρόγραμμα EVERREST είναι ένα από τα σημαντικότερα για την υγεία των παιδιών: “Επί του παρόντος δεν διαθέτουμε καμία θεραπεία για τη βελτίωση της ανάπτυξης του εμβρύου μέσα στη μήτρα, αλλά η ομάδα μας αναπτύσσει ένα νέο φάρμακο. Αυτό θα πρέπει να δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα αυτά θα βοηθήσουν τους ερευνητές να εντοπίσουν εκείνες τις γυναίκες που θα μπορούσαν να είναι πιο κατάλληλες για να συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή, όπου τα πιθανά οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Και κατέληξε: “Η καλύτερη πρόβλεψη για το ποιες εγκυμοσύνες θα καταλήξουν σε θνησιγένεια, νεογνικό θάνατο ή ακραίο πρόωρο τοκετό θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των γυναικών που θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτές τις δοκιμές”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ