0,00 €

No products in the cart.

Νέα συσκευή ελέγχει γρήγορα την αιμορραγία μετά τον τοκετό

Μια μελέτη με επικεφαλής μαιευτήρες του Κολούμπια έδειξε ότι μια νέα ενδομήτρια συσκευή μπορεί να ελέγξει γρήγορα την αιμορραγία μετά τον τοκετό, μια σημαντική αιτία σοβαρής μητρικής νοσηρότητας και θανάτου, σε πραγματικές καταστάσεις. “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συσκευή είναι ένα σημαντικό νέο εργαλείο για τη διαχείριση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό”, λέει η Dena Goffman, MD, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Κολούμπια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Είχαμε δείξει προηγουμένως ότι η συσκευή λειτουργούσε καλά με ασθενείς που αντιμετώπιζαν σχετικά μικρή αιμορραγία, οπότε είναι πραγματικά καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι η συσκευή λειτούργησε σχεδόν εξίσου καλά μεταξύ ενός ευρύτερου φάσματος ασθενών και όταν χρησιμοποιήθηκε από πολλούς διαφορετικούς γιατρούς”. Συνολικά, η συσκευή κατάφερε να ελέγξει την αιμορραγία στο 93% των ασθενών που γέννησαν κολπικά και στο 84% όσων γέννησαν με καισαρική τομή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Η αιμορραγία μετά τον τοκετό αποτελεί σημαντική αιτία σοβαρής μητρικής νοσηρότητας και θανάτου

Λίγο μετά τον τοκετό και την παράδοση του πλακούντα, η μήτρα συστέλλεται και κλείνει τα αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν τον πλακούντα. Η αποτυχία της μήτρας να συρρικνωθεί μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη και υπερβολική απώλεια αίματος, η οποία μπορεί να απαιτήσει μεταγγίσεις αίματος, εισαγωγή στη ΜΕΘ ή χειρουργική επέμβαση για να προσπαθήσει να σταματήσει η αιμορραγία και, αν χρειαστεί, αφαίρεση της μήτρας. “Λιγότερο από το 10% των ανθρώπων που γεννούν θα έχουν υπερβολική αιμορραγία μετά τον τοκετό, αλλά όταν συμβεί, μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή πολύ γρήγορα”, λέει ο Goffman, ο οποίος είναι συν-συγγραφέας των πιο πρόσφατων κατευθυντήριων οδηγιών του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας για τη θεραπεία της αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 12% των μητρικών θανάτων αποδίδεται σε αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές δεν είναι ιδανικές για όλες τις ασθενείς

Για να σταματήσουν την υπερβολική αιμορραγία, οι κλινικοί γιατροί συνήθως ξεκινούν με χειροκίνητη διέγερση της μήτρας και χορήγηση φαρμάκων που βοηθούν τη μήτρα να συστέλλεται, αλλά ορισμένα από αυτά τα φάρμακα δεν είναι ασφαλή για ασθενείς με υπέρταση ή άσθμα. Όταν η φαρμακευτική αγωγή αποτυγχάνει ή δεν αποτελεί επιλογή, οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπιστούν με μια συσκευή ταμπόν που μοιάζει με μπαλόνι, η οποία εισάγεται στη μήτρα και ελέγχει την αιμορραγία ασκώντας πίεση στο τοίχωμα της μήτρας. Οι συσκευές εμβολισμού με μπαλόνι έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά αυτή η θεραπεία έχει αντίκτυπο στην εμπειρία της ασθενούς και της οικογένειας. “Το μπαλόνι παραμένει συχνά στη μήτρα για 12 έως 24 ώρες μέχρι η μήτρα να συσπαστεί καλά, και κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου η ασθενής δεν μπορεί να καθίσει στο κρεβάτι, δεν μπορεί να περπατήσει, δεν μπορεί να φροντίσει εύκολα το μωρό”, λέει ο Goffman.

Μια νέα συσκευή που θα εγκριθεί το 2020

Το 2020, ο FDA ενέκρινε μια νέα ενδομήτρια συσκευή για τον έλεγχο της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, η οποία χρησιμοποιεί αναρρόφηση χαμηλού επιπέδου για την προώθηση των συσπάσεων της μήτρας. “Καθώς η αιμορραγία μετά τον τοκετό είναι μία από τις πιο προλήψιμες αιτίες μητρικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, χρειαζόταν καινοτομία που θα άλλαζε την πρακτική για να εξοπλίσουμε καλύτερα τις ομάδες μας και να φροντίσουμε καλύτερα τις ασθενείς μας”, λέει η Mary D’Alton, MD, πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Vagelos College of Physicians and Surgeons του Πανεπιστημίου Columbia και εθνική επικεφαλής της κλινικής δοκιμής που εξέτασε για πρώτη φορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συσκευής. Σε αυτή την αρχική δοκιμή, η οποία οδήγησε στην έγκριση από τον FDA, η συσκευή έλεγξε την αιμορραγία σε διάμεσο χρόνο 3 λεπτών μεταξύ 106 ασθενών που αντιμετώπιζαν σχετικά μικρή απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και αφαιρέθηκε περίπου 3 ώρες μετά την τοποθέτηση. Οι περισσότερες ασθενείς στη δοκιμή γέννησαν κολπικά. Η δοκιμή απέκλεισε επίσης ασθενείς με πρόωρο τοκετό <34 εβδομάδων.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η συσκευή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται σε πραγματικές συνθήκες

Η παρούσα μελέτη, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 800 ασθενείς που γεννούσαν σε 16 νοσοκομεία, σχεδιάστηκε για να μελετήσει την αποτελεσματικότητα της νέας συσκευής όταν χρησιμοποιείται εκτός ενός αυστηρά ελεγχόμενου πλαισίου κλινικών δοκιμών. Το ένα τρίτο των ασθενών της νέας μελέτης υποβλήθηκε σε καισαρική τομή και 50 ασθενείς είχαν πρόωρο τοκετό <34 εβδομάδων. Ο διάμεσος όγκος απώλειας αίματος πριν από την τοποθέτηση της συσκευής ήταν επίσης υψηλότερος στη νέα μελέτη, αντανακλώντας μεγαλύτερο εύρος απώλειας αίματος, με ορισμένες ασθενείς να χάνουν σημαντικές ποσότητες αίματος (έως και 3.000 ml). Οι περισσότερες ασθενείς είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό πριν από την τοποθέτηση της συσκευής. Η θεραπεία με τη νέα συσκευή ήταν επιτυχής στο 93% των ασθενών που είχαν κολπικό τοκετό και στο 84% των ασθενών που είχαν καισαρική τομή (παρόμοια με την αποτελεσματικότητα των συσκευών με ενδομήτρια μπαλόνια). Η συσκευή έθεσε την αιμορραγία υπό έλεγχο εντός 5 λεπτών ή λιγότερο για τις περισσότερες ασθενείς. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας ήταν υψηλότερα σε ασθενείς με μικρότερη απώλεια αίματος πριν από την τοποθέτηση της συσκευής.

Ποιο  είναι το επόμενο βήμα

Οι ερευνητές λένε ότι η έγκαιρη αναγνώριση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό και η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κατάστασης και την πρόληψη δυνητικά απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών. “Η αιμορραγία μετά τον τοκετό είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση”, λέει ο Goffman. “Οι ομάδες τοκετού πρέπει να είναι συντονισμένες ώστε να την αναγνωρίζουν γρήγορα και να τη διαχειρίζονται με απρόσκοπτο και διαδοχικό τρόπο πριν η ασθενής παρουσιάσει σημαντική απώλεια αίματος”. Σχεδιάζονται πρόσθετες μελέτες που συγκρίνουν τη νέα συσκευή με άλλες θεραπείες για την αιμορραγία μετά τον τοκετό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η χρήση της συσκευής νωρίτερα παράγει καλύτερα αποτελέσματα. “Μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα, χρησιμοποιούμε τη νέα ενδομήτρια συσκευή αφού έχουν δοκιμαστεί τα φάρμακα”, λέει ο Goffman. “Αλλά για ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα ή περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακά μας, η συσκευή είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ