0,00 €

No products in the cart.

Νέα μελέτη: Τα junk food πριν την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να επηρεάσουν το μητρικό γάλα και την υγεία του μωρού

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως τα μπιφτέκια, οι πατάτες τηγανητές και τα ανθρακούχα ποτά, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά το μητρικό γάλα και την υγεία του μωρού μιας νέας μητέρας, ακόμη και πριν από τη σύλληψη του παιδιού.

Η νέα μελέτη με τη χρήση εργαστηριακών ποντικιών διαπίστωσε ότι ακόμη και η σχετικά βραχυπρόθεσμη κατανάλωση μιας δίαιτας fast food επηρεάζει την υγεία των γυναικών, μειώνοντας την ικανότητά τους να παράγουν θρεπτικό μητρικό γάλα μετά τον τοκετό.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευημερία του νεογέννητου, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο η μητέρα όσο και το παιδί να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη στη μετέπειτα ζωή τους.

Ακόμα και οι μητέρες που φαίνεται να έχουν υγιές βάρος μπορεί να υποφέρουν από κρυφά προβλήματα, όπως λιπώδες ήπαρ – το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα – από την κατανάλωση μιας δίαιτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία τείνουν να είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προχωρημένες ουλές (κίρρωση) και ηπατική ανεπάρκεια.

Στα νέα ευρήματα συμμετείχαν επιστήμονες από το εργαστήριο Sferruzzi-Perri του Κέντρου Έρευνας Τροφοβλαστών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Τμήματος Προαγωγής της Υγείας της Γυναίκας και του Νεογνού του Πανεπιστημίου της Χιλής στο Σαντιάγο και δημοσιεύονται από το περιοδικό Acta Physiologica.

Η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Amanda Sferruzzi-Perri, καθηγήτρια στη φυσιολογία του εμβρύου και του πλακούντα και μέλος του St John’s College του Cambridge, αναφέρει: «Οι γυναίκες που τρώνε δίαιτες που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να μην συνειδητοποιούν τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην υγεία τους, ειδικά αν δεν υπάρχει εμφανής αλλαγή στο σωματικό τους βάρος».

Και προσθέτει: «Μπορεί να έχουν μεγαλύτερη παχυσαρκία – υψηλότερα επίπεδα λιπώδους μάζας – η οποία γνωρίζουμε ότι αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για πολλά προβλήματα υγείας. Αυτό μπορεί να μην έχει εμφανή αντίκτυπο στην ικανότητά τους να μείνουν έγκυες, αλλά θα μπορούσε να έχει συνέπειες για την ανάπτυξη του μωρού πριν από τη γέννηση, καθώς και για την υγεία και την ευημερία του μωρού μετά τη γέννηση».

Είναι ήδη αναγνωρισμένο ότι η διατροφή «δυτικού τύπου» με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη συμβάλλει στην αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της παχυσαρκίας, όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται σε φάση αστικοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής. Ως αποτέλεσμα, λίγο πάνω από τις μισές γυναίκες (52,7%) σε πολλούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες όταν συλλαμβάνουν, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα τόσο στην επίτευξη όσο και στη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Η παχυσαρκία έχει αναδημιουργηθεί και στο παρελθόν σε ποντίκια, αλλά οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στις επιπτώσεις της χρόνιας, μακροχρόνιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Σε αυτή τη νέα μελέτη, μια ομάδα ποντικιών τρέφονταν με δίαιτα επεξεργασμένων σφαιριδίων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα για μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της ίδιας της εγκυμοσύνης των τριών εβδομάδων και μετά τη γέννηση. Αυτή η διατροφή σχεδιάστηκε για να μιμηθεί το θρεπτικό περιεχόμενο ενός μπιφτεκιού fast food, πατάτες τηγανιτές και ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό. Στόχος ήταν να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στη γονιμότητα, την ανάπτυξη του εμβρύου και τα νεογνικά αποτελέσματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη επηρέαζε την επιβίωση των νεογνών των ποντικών κατά την πρώτη περίοδο μετά τη γέννηση, με αυξημένες απώλειες κατά τη διάρκεια του χρόνου που η μητέρα τάιζε τους απογόνους της. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη των νεογέννητων, αλλά η ποιότητα τους βρέθηκε να είναι φτωχή στις μητέρες ποντικών που έτρωγαν τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη.

«Θέλαμε να μάθουμε τι συνέβαινε, επειδή οι μητέρες φαίνονταν εντάξει, δεν ήταν μεγάλες όσον αφορά το μέγεθός τους. Αλλά αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι παρόλο που τα ποντίκια έδειχναν να έχουν εντάξει ποσοστά εγκυμοσύνης, είχαν μεγαλύτερες ποσότητες λιπώδους – λιπώδους ιστού – στο σώμα τους κατά την εγκυμοσύνη και στην αρχή της εγκυμοσύνης», δηλώνει η καθηγήτρια Sferruzzi-Perri.

«Κατέληξαν με λιπαρά συκώτια, κάτι που είναι πραγματικά επικίνδυνο για τη μητέρα, και υπήρξε αλλοιωμένος σχηματισμός του πλακούντα. Το βάρος του ίδιου του εμβρύου δεν επηρεάστηκε. Φαινόταν ελαφρύτερο, αλλά δεν ήταν σημαντικό. Αυτό όμως που ήταν επίσης εμφανές ήταν ότι η διατροφή του εμβρύου είχε αλλάξει κατά την εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια, όταν εξετάσαμε πώς η μητέρα μπορεί να στηρίζει το μωρό μετά την εγκυμοσύνη, διαπιστώσαμε ότι η ανάπτυξη των μαστικών αδένων της και η σύνθεση των πρωτεϊνών του γάλακτος της είχαν μεταβληθεί, και αυτό μπορεί να ήταν η εξήγηση για τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας των νεογέννητων κουταβιών», συμπλήρωσε.

Όταν μια γυναίκα μεγαλύτερου μεγέθους μένει έγκυος, οι κλινικοί γιατροί συχνά ανησυχούν περισσότερο για τον κίνδυνο διαβήτη και μη φυσιολογικής ανάπτυξης του μωρού. Αλλά στις μέλλουσες μαμάδες που φαίνονται υγιείς, ανεξάρτητα από την πρόσληψη τροφής, οι ανεπαίσθητες, αλλά δυνητικά επικίνδυνες αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να περάσουν απαρατήρητες.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι μια σύντομη έκθεση σε μια διατροφή λίγο πριν από την εγκυμοσύνη, η οποία μπορεί να μην αλλάζει αισθητά το σωματικό μέγεθος ή το σωματικό βάρος μιας γυναίκας, μπορεί να εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας, στο αγέννητο παιδί και στην ικανότητά της να υποστηρίξει το νεογέννητο αργότερα», δηλώνει η καθηγήτρια Sferruzzi-Perri.

Και προσθέτει: «Λαμβάνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες ότι η διατροφή της μητέρας είναι τόσο σημαντική. Αυτό που τρώτε για πολλά χρόνια πριν ή λίγο πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του μωρού».

Η καθηγήτρια Sferruzzi-Perri αναφέρει επίσης ότι είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται για την υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πριν προσπαθήσουν να μείνουν έγκυες, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά.

Θα ήθελε επίσης να δει περισσότερη υποστήριξη κατά την εγκυμοσύνη προσαρμοσμένη σε μεμονωμένες μητέρες, ακόμη και αν φαίνονται εξωτερικά υγιείς. Και τονίζει: «Το θέμα είναι να έχει η μητέρα μια ποιοτική διατροφή για να έχει καλής ποιότητας γάλα, ώστε το μωρό να μπορεί να ευδοκιμήσει».

Με τα γρήγορα, επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι συχνά φθηνότερα στην αγορά, η καθηγήτρια Sferruzzi-Perri φοβάται ότι η φτώχεια και η ανισότητα μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια στην υιοθέτηση ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής. Η ίδια λέει: «Ο κόσμος δεν είναι τόσο ευάλωτος, όσο ο άνθρωπος, ο οποίος έχει ανάγκη από την ανάπτυξη. Κοστίζει πολλά χρήματα η αγορά υγιεινών τροφίμων, η αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών, η αγορά άπαχου κρέατος. Συχνά, η ευκολότερη και φθηνότερη επιλογή είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Με το κόστος ζωής να αυξάνεται, οι οικογένειες που είναι ήδη στερημένες είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν τρόφιμα που είναι διατροφικά χαμηλής αξίας, επειδή έχουν λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία και την ευημερία τους, αλλά και στην υγεία και την ευημερία του παιδιού τους. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό δεν αφορά μόνο την άμεση περίοδο μετά τη γέννηση, καθώς η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων για το παιδί μακροπρόθεσμα. Έτσι, αυτές οι δίαιτες μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν μια συνέχεια αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, με επιπτώσεις στις επόμενες γενιές».

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ