0,00 €

No products in the cart.

Νέα μελέτη: Η πρώιμη λοίμωξη από RSV συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα παιδιά

Η σοβαρή λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) συνδέεται εδώ και καιρό με την εμφάνιση παιδικών ασθενειών με συριγμό, αλλά η σχέση μεταξύ της λοίμωξης από τον RSV κατά τη βρεφική ηλικία και της ανάπτυξης παιδικού άσθματος παρέμενε ασαφής. Μια νέα μελέτη παρατήρησης από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσε ότι η λοίμωξη από τον RSV κατά το πρώτο έτος της ζωής σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά. Η μελέτη, η πρώτη που εξέτασε τις επιπτώσεις των λοιμώξεων RSV όλων των διαφορετικών βαρύτητας στον κίνδυνο παιδικού άσθματος σε επίπεδο πληθυσμού, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.

Ο RSV είναι ένας εποχικός αναπνευστικός ιός που προσβάλλει σχεδόν όλα τα παιδιά από την ηλικία των 2 ετών και επανειλημμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αποτελεί την κύρια αιτία βρογχιολίτιδας, μιας λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που παρουσιάζεται ως βήχας και συριγμός σε βρέφη και μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα είναι ήπια στα περισσότερα παιδιά και συνήθως υποχωρούν σε περίπου μία εβδομάδα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια και θάνατο, ιδίως σε πρόωρα ή πολύ μικρά βρέφη και σε εκείνα με χρόνια πνευμονοπάθεια ή συγγενή καρδιοπάθεια. Είναι η πιο κοινή αιτία νοσηλείας παγκοσμίως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων κατά το πρώτο έτος της ζωής, δήλωσε ο Christian Rosas-Salazar, MD, MPH, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στο Τμήμα Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Πνευμονολογίας, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

“Εδώ και 60 χρόνια οι ερευνητές έχουν επανειλημμένα εντοπίσει τη σχέση μεταξύ του σοβαρού RSV και του άσθματος- ωστόσο, δείξαμε ότι αυτή η σχέση εξηγείται εν μέρει από την κοινή κληρονομικότητα τόσο στον σοβαρό RSV όσο και στο άσθμα”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και επικεφαλής συγγραφέας Tina Hartert, MD, MPH, καθηγήτρια Ιατρικής και Παιδιατρικής, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για το Άσθμα και τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, αντιπρόεδρος για τη μεταφραστική έρευνα και το Lulu H. Owen, καθηγήτρια Ιατρικής. “Η λύση στη μελέτη μας ήταν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ του RSV και του άσθματος διασφαλίζοντας ότι όλες οι λοιμώξεις από RSV θα καταγραφούν με τη χρήση μοριακών τεχνικών και ορολογίας μετά την εποχή”, δήλωσε η ίδια.

“Στη μελέτη μας, μεταξύ των υγιών παιδιών που γεννήθηκαν τελειόμηνα, η μη μόλυνση από τον RSV κατά το πρώτο έτος της ζωής τους συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παιδικού άσθματος, το οποίο επηρεάζει περίπου το 8% των παιδιών στις ΗΠΑ”, δήλωσε η Rosas-Salazar. Και τόνισε: “Τα ευρήματά μας δείχνουν μια εξαρτώμενη από την ηλικία συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από τον RSV κατά τη βρεφική ηλικία και του παιδικού άσθματος”.

“Επικεντρωθήκαμε στο πρώτο έτος της ζωής επειδή πιστεύουμε ότι το πρώτο έτος είναι μια πολύ σημαντική περίοδος ανάπτυξης των πνευμόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος”, δήλωσε ο Rosas-Salazar. “Πιστεύουμε ότι όταν ένα παιδί μολύνεται με RSV κατά το πρώτο έτος της ζωής, όταν οι πνεύμονες και το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες ανωμαλίες που μπορούν αργότερα να προκαλέσουν άσθμα”, είπε επίσης.

Στη μελέτη INSPIRE (Infant Susceptibility to Pulmonary Infections and Asthma Following RSV Exposure) συμμετείχαν 1.946 υγιή βρέφη που ήταν 6 μηνών ή μικρότερα κατά την έναρξη της περιόδου RSV (Νοέμβριος έως Μάρτιος στο Τενεσί). Τα βρέφη προσλήφθηκαν από 11 παιδιατρικά ιατρεία στο Μέσο Τενεσί. Χρησιμοποιήθηκαν δεκαπενθήμερη επιτήρηση και ορολογικές εξετάσεις για την ταξινόμηση των βρεφών ως μολυσμένων ή μη μολυσμένων κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Πενήντα τέσσερα τοις εκατό των βρεφών μολύνθηκαν με RSV κατά το πρώτο έτος της ζωής τους- το 46% δεν μολύνθηκαν. Τα βρέφη παρακολουθήθηκαν ετησίως και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν για άσθμα σε ηλικία 5 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα βρέφη που δεν είχαν μολυνθεί με RSV κατά το πρώτο έτος της ζωής τους είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος στην ηλικία των 5 ετών.

“Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρακινούν τη μακροχρόνια παρακολούθηση των κοινών αναπνευστικών αποτελεσμάτων μεταξύ των παιδιών σε συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές προϊόντων πρόληψης του RSV, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων και μονοκλωνικών αντισωμάτων που μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα της λοίμωξης”, δήλωσε ο Rosas-Salazar. “Η επίδειξη της αποτελεσματικότητας των εμβολίων RSV κατά του παιδικού άσθματος θα αυξήσει το ενδιαφέρον της δημόσιας υγείας και την πρόσληψη του εμβολίου”, δήλωσε επίσης  ο Hartert.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ