0,00 €

No products in the cart.

Ποιότητα αέρα και γνωστική εξασθένιση σε βρέφη: Αποκαλύπτοντας τη σχέση

Η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να προκαλεί γνωστικά ελλείμματα σε μωρά και νήπια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας. Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας του αέρα στην Ινδία και της μειωμένης γνωστικής ικανότητας σε βρέφη κάτω των δύο ετών.

Αν δεν ληφθούν μέτρα, ο αρνητικός αντίκτυπος στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών θα μπορούσε να έχει συνέπειες για όλη τη ζωή. Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής John Spencer, από τη Σχολή Ψυχολογίας του UEA, δήλωσε: “Η μελέτη έχει ως εξής: “Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι η κακή ποιότητα του αέρα συνδέεται με γνωστικά ελλείμματα στα παιδιά, καθώς και με συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις οικογένειες.

“Τα πολύ μικρά σωματίδια στον αέρα αποτελούν μείζονα ανησυχία, καθώς μπορούν να μετακινηθούν από την αναπνευστική οδό στον εγκέφαλο”, αναφέρεται. “Μέχρι τώρα, οι μελέτες είχαν αποτύχει να δείξουν μια σχέση μεταξύ της κακής ποιότητας του αέρα και των γνωστικών προβλημάτων στα μωρά, όταν η ανάπτυξη του εγκεφάλου βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και ο εγκέφαλος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις τοξίνες. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει αυτή τη συσχέτιση. Εργαστήκαμε με οικογένειες στην αγροτική Ινδία για να δούμε πώς η ποιότητα του αέρα στο σπίτι επηρεάζει τη νόηση των βρεφών”, σημειώνεται επίσης.

Η ομάδα συνεργάστηκε με το Community Empowerment Lab στο Lucknow της Ινδίας – έναν οργανισμό παγκόσμιας έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της υγείας που συνεργάζεται με αγροτικές κοινότητες για να ασχοληθούν με την επιστήμη σε συνεργασία. Συνεργάστηκαν με οικογένειες από διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα στο Shivgarh, μια αγροτική κοινότητα στο Uttar Pradesh — ένα από τα κρατίδια της Ινδίας που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κακή ποιότητα του αέρα. Αξιολόγησαν την οπτική εργαζόμενη μνήμη και την ταχύτητα οπτικής επεξεργασίας 215 βρεφών χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο γνωστικό έργο από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2019.

Σε μια οθόνη, τα μωράκια έβλεπαν χρωματιστά τετράγωνα που αναβόσβηναν και ήταν πάντα τα ίδια μετά από κάθε “ανοιγοκλείσιμο”. Σε μια δεύτερη οθόνη, ένα χρωματιστό τετράγωνο άλλαζε μετά από κάθε αναβοσβήσιμο. Ο καθηγητής Σπένσερ δήλωσε: “Η εικόνα που έδειχνε το φως της οθόνης ήταν πολύ μεγάλη. Αυτή η εργασία εκμεταλλεύεται την τάση του βρέφους να κοιτάζει μακριά από κάτι οπτικά οικείο και προς κάτι νέο. Μας ενδιέφερε αν τα βρέφη μπορούσαν να ανιχνεύσουν την αλλαγή πλευράς και πόσο καλά το έκαναν καθώς κάναμε το έργο δυσκολότερο συμπεριλαμβάνοντας περισσότερα τετράγωνα σε κάθε οθόνη”.

Η ομάδα χρησιμοποίησε οθόνες παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στα σπίτια των παιδιών για να μετρήσει τα επίπεδα εκπομπών και την ποιότητα του αέρα. Επίσης, έλαβαν υπόψη και έλεγξαν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας. “Αυτή η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας του αέρα και της μειωμένης οπτικής νόησης κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, όταν η ανάπτυξη του εγκεφάλου βρίσκεται στο απόγειό της”, δήλωσε ο καθηγητής Spencer. “Τέτοιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε όλα τα έτη, επηρεάζοντας αρνητικά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Αντίστροφα, η έρευνά μας δείχνει ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για τις αναδυόμενες γνωστικές ικανότητες των βρεφών”, τονίζεται επίσης.

“Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις, επειδή η βελτίωση της νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της οικονομικής παραγωγικότητας μακροπρόθεσμα και να μειώσει την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και ψυχικής υγείας. Ένας βασικός παράγοντας που μέτρησε η ομάδα ήταν το καύσιμο μαγειρέματος που χρησιμοποιείται συνήθως στο σπίτι. Διαπιστώσαμε ότι η ποιότητα του αέρα ήταν χειρότερη στα σπίτια που χρησιμοποιούσαν στερεά υλικά μαγειρέματος, όπως το κέικ από κοπριά αγελάδας”, πρόσθεσε. Και στη συνέχεια, συμπλήρωσε: “Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών από το μαγείρεμα στα σπίτια θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό στόχο παρέμβασης”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ