0,00 €

No products in the cart.

Κορίτσια, το σώμα σας!

Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας έχει εσωτερικά όργανα (που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά μας και δεν τα βλέπουμε) & εξωτερικά όργανα. Ας προσπαθήσουμε να τα γνωρίσουμε ένα προς ένα.

Εσωτερικά όργανα

 • Ωοθήκες: είναι δύο πολύ μικρά όργανα (στρογγυλά) που βρίσκονται δίπλά στη μήτρα. Εκεί βρίσκονται τα ωοθυλάκια. Μία γυναίκα γεννιέται με 400,000 περίπου ωοθυλάκια. Μία φορά το μήνα (περίοδος) ένα ωοθυλάκιο ωριμάζει και δημιουργεί ένα ωάριο. Αν το ωάριο αυτό γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο του άνδρα τότε μπορείς να κάνεις μωρό.
 • Σάλπιγγες: μοιάζουν με δύο σωληνάκια που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα. Εκεί απελευθερώνεται το ωάριο και ταξιδεύει για να φτάσει στη μήτρα.
 • Μήτρα: βρίσκεται στη λεκάνη. Έχει το μήκος περίπου ενός μικρού αχλαδιού (8cm μήκος & 5cm πλάτος), όταν είναι πλήρως αναπτυγμένη. Εκεί φιλοξενείται το γονιμοποιημένο ωάριο μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως. Ο χώρος αυτός της μήτρας ονομάζεται ενδομήτριο.
 • Κόλπος: ένας ελαστικός σωλήνας περίπου 10 εκ. μήκος. Αυτό το όργανο διαστέλλεται και επιμηκύνεται κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, από τον κόλπο περνάει και το μωρό κατά τον τοκετό.

Εξωτερικά όργανα

 • Εφήβαιο: είναι η περιοχή μπροστά στη ηβική χώρα, που αποκτά τρίχες κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
 • Μεγάλα χείλη του αιδοίου: πτυχές του δέρματος με ιδρωτοποιούς, σμηγματογόνους και οσμηγόνους αδένες.
 • Μικρά χείλη του αιδοίου: πτυχές του δέρματος γύρω από την κλειτορίδα, ελάχιστα κόκκινες.
 • Κλειτορίδα: βρίσκεται στο πάνω μέρος του αιδοίου, ανάμεσα στα μικρά χείλη. Συμμετέχει στη σεξουαλική επαφή.
 • Ουρήθρα: ένα όργανο που χρησιμεύει στην αποβολή των ούρων.
 • Παρθενικός υμένας: μία πτυχή του αιδοίου, που συνήθως σπάει και απομακρύνεται κατά τη διάρκεια της πρώτης ερωτικής επαφής.

Κορίτσια, πώς αλλάζει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εφηβείας;

 • Αυξάνεται το βάρος και το ύψος του σώματός σου.
 • Τα χέρια, τα πόδια, τα μπράτσα και οι μηροί μακραίνουν.
 • Τα πρόσωπο ωριμάζει και γίνεται πιο «γυναικείο» πλέον.
 • Τα στήθη σου και οι θηλές «φουσκώνουν», μεγαλώνουν.
 • Στις μασχάλες σου φυτρώνουν τρίχες.
 • Στις γάμπες σου φυτρώνουν τρίχες.
 • Φυτρώνουν τρίχες γύρω από το αιδοίο.
 • Οι γοφοί σου φαρδαίνουν και η μέση γίνεται πιο αδύνατη.
 • Αναπτύσσεται πλήρως / ολοκληρώνεται το γεννητικό σου σύστημα.
 • Αρχίζει η εμμηνόρροια (περίοδος, μία φορά το μήνα).

Ερωτήσεις;

Τι είναι αυτά τα σπυράκια στο πρόσωπό μου?

Αυτά τα σπυράκια λέγονται ακμή. Εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και αυτό γιατί το δέρμα σου γίνεται λιπαρό. Αν αυτά είναι πολύ έντονα και επίμονα πρέπει να επισκεφθείς ένα δερματολόγο.

Τί γίνεται όταν μεγαλώνει το στήθος μου?

Καθώς μεγαλώνει το στήθος σου συνήθως το αισθάνεσαι μαλακό και πολύ συχνά πονάει. Είναι φυσιολογικό! Ένας στηθόδεσμος θα σε ανακουφίσει και θα συγκρατεί τα στήθη σου.

Κάθε πότε έχω περίοδο και πόσο διαρκεί?

Ο κύκλος έχει διάρκεια 28 ημέρες. Άρα περίοδο θα έχεις μία φορά το μήνα και θα διαρκεί από 5 έως 10 ημέρες περίπου.

Είναι φυσιολογικό να πονάω κατά τη διάρκεια της περιόδου μου?

Ναι! Κάποιοι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου υπάρχουν. Βέβαια αυτοί διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Αν οι πόνοι είναι πολύ έντονοι (δυσμηνόρροια), πρέπει να συμβουλευθείς ένα γυναικολόγο.

Τι είναι η ωορρηξία?

Η ωορρηξία «έρχεται» την 11η με 16η ημέρα περίπου του κύκλου σου, με βάση την 1η ημέρα της αιμορραγίας. Κατά τις ημέρες αυτές απελευθερώνεται ένα ωάριο. Επίσης, οι ωοθήκες παράγουν μία ορμόνη που ονομάζεται προγεστερόνη. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας κάποιο πόνοι είναι συνηθισμένοι.

…. μα δε με καταλαβαίνει κανείς….;

Νιώθεις μόνη ….μελαγχολική….? Μια γελάς και μία κλαις? Μαλώνεις με τους γονείς σου και τα αδέλφια σου? Έχεις την αίσθηση ότι δε σε καταλαβαίνει κανείς?

Αχ, όλα αυτά είναι αναμενόμενα κατά τη διάρκεια της εφηβείας σου. Γιατί;

Διότι καθώς το κορμί σου αλλάζει, αρχίζεις να νιώθεις και κάποια νέα συναισθήματα. Καμιά φορά, αισθάνεσαι ντροπή και εύκολα μπορεί να νιώσεις αμηχανία νομίζοντας πως οι άλλοι σε κοιτούν. Επίσης, πολλές φορές θα συνειδητοποιήσεις πως η διάθεσή σου «ανεβοκατεβαίνει» σαν ένα γιο γιο. Τη μια θα θέλεις να γελάς και την άλλη να κλαις…τη μια θα θέλεις να βρίσκεσαι με παρέα την άλλη μόνη σου… Αυτό είναι το σύνδρομο του γιο γιο, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας μας. Επιπλέον, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι έλξη προς το αντίθετο φύλο. Ίσως να μην ξέρεις πώς να το χειριστείς. Θα αρχίσεις να ανησυχείς για την εξωτερική σου εμφάνιση. Όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά και οφείλονται στην άτακτη απελευθέρωση ορμονών. Τελικά όλα αυτά θα ηρεμήσουν! Δε συμβαίνει μόνο σ’ εσένα! Δε θα συμβαίνουν για πάντα! Το μυστικό είναι να βρεις κάποιον που πιστεύεις πως σε καταλαβαίνει και εμπιστεύσου του ότι σε απασχολεί. Μοιράσου αυτό που νιώθεις με τους φίλους σου. Θα ανακαλύψεις πως και εκείνοι το ίδιο νιώθουν! Βρες εναλλακτικές λύσεις μαζί τους! Μίλα στη μητέρα σου ή στον πατέρα σου. Και εκείνοι πέρασαν κάποτε από την εφηβεία! Ίσως υπάρχει και κάποιος δάσκαλος ή καθηγητής στο σχολείο σου που μπορείς να τον ρωτήσεις για αυτά που σε απασχολούν. Τέλος, αν έχεις καλές σχέσεις με τον παιδίατρο ή το γιατρό της οικογένειας εμπιστεύσου τον. Αν δεν υπάρχει κανείς από τους παραπάνω που μπορείς να μιλήσεις, απευθύνσου σε ένα ψυχολόγο. Είναι ιδανικός για να σε βοηθήσει. Μην ξεχνάς, όλα θα περάσουν!

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ