0,00 €

No products in the cart.

Online ταινίες που αφορούν την εκπαίδευση (Μέρος 2ο)

Πολλές φορές οι ταινίες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά μαθήματα για παιδιά. Ειδικά, όταν αφορούν το ζήτημα της εκπαίδευσης. Μέσα από αυτές τα παιδιά είναι σε θέση να δουν διαφορετικές συνθήκες εκπαίδευσης και ποικίλα εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο.

Μάλιστα, τους δίνεται να «ταξιδέψουν» και σε σχολικές τάξεις του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ακόμα ταινίες που αφορούν την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:

1. Monsieur Lazhar – Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ (2011)

Η ιστορία ενός Αλγερινού πρόσφυγα που πιάνει δουλειά ως δάσκαλος σ’ ένα δημοτικό σχολείο, όπου η προκάτοχος της θέσης του αυτοκτόνησε. Αγαπώντας τη δουλειά του, κάνει τα πάντα για να συμπαρασταθεί στους μικρούς μαθητές και να τους στηρίξει μετά το σοκ της απώλειας της δασκάλας τους. Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει ότι κι ο ίδιος μπορεί από στιγμή σε στιγμή να απελαθεί.

2. Summerhill (2008)

Το Summerhill, που ίδρυσε ο Α.Σ. Νηλ και έχει σήμερα διευθύντρια την κόρη του Ζωή Ρέντχεντ, είναι ένα προοδευτικό σχολείο ηλικίας ενενήντα χρόνων, που διοικείται δημοκρατικά με τους μαθητές του να έχουν ισότιμο λόγο στους κανονισμούς λειτουργίας του. Όμως, ο Οργανισμός Πιστοποίησης Σχολικών Ιδρυμάτων (OFSTED), μέσω των επιθεωρητών του, αποφασίζει να κλείσει το σχολείο καθότι θεωρεί ότι δεν παρέχει επαρκή εκπαίδευση στους μαθητές του. Η υπόθεση οδηγείται στο δικαστήριο, όπου το σχολείο συγκρούεται μετωπικά σε μια μάχη επιβίωσης με την Βρετανική Κυβέρνηση. Η ταινία είναι του Jon East, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει βραβευτεί με δύο βραβεία BAFTA.

3. Detachment – Μαθήματα Ζωής (2011)

Ο Χένρι Μπαρθς είναι ένας αναπληρωτής καθηγητής που αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε συναισθηματική σύνδεση με συναδέλφους και μαθητές. Μια χαμένη ψυχή σε διαρκή πάλη με ένα τραυματικό παρελθόν, ο Μπαρθς θα κληθεί να καλύψει κάποια κενά διδασκαλίας σε μια από τις πιο ζόρικες περιοχές της Νέας Υόρκης. Οι καθηγητές δεν έχουν καμία όρεξη να ασχοληθούν με το εκπαιδευτικό τους έργο, ενώ οι μαθητές δείχνουν παντελώς αδιάφοροι στη γνώση που τους προσφέρεται. Η διαφορετική στάση του Χένρι απέναντί τους θα αλλάξει την απαθή συμπεριφορά των μαθητών, οι οποίοι θα αρχίσουν σιγά-σιγά να δένονται με τον αναπληρωτή καθηγητή τους. Όταν χτυπά το κουδούνι, όμως, ο Χένρι καλείται να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα.

4. Τα παιδία δεν παίζει (2010)

Κάθε μέρα, η Αλεξάνδρα, ο Βλαντ, η Χρύσα και η υπόλοιπη παρέα μαζεύονται μπροστά από το σπίτι του Χρήστου για να παίξουν ποδόσφαιρο μέχρι το βράδυ. Μόλις ξεκινήσουν το παιχνίδι, οι γείτονες αρχίζουν να διαμαρτύρονται, να φωνάζουν και να προσπαθούν να τους σταματήσουν με απειλές ή ακόμα και με τη βία. Η παιδική επιτροπή συνεδριάζει και μέσα από διασκεδαστικές απόψεις, τσακωμούς και αρκετές αμφιβολίες αποφασίζουν να πάνε όλοι μαζί στο Δημαρχείο και να παρουσιάσουν το πρόβλημά τους. Ζητούν να δημιουργηθεί ένας χώρος παιχνιδιού σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο της γειτονιάς. Ο αγώνας είναι σκληρός. Τα παιδιά είναι μαχητικά, όμως η δημοτική αρχή έχει άλλες απόψεις. Θα καταφέρουν τελικά να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους η Αλεξάνδρα, ο Χρήστος, η Χρύσα και ο Βλαντ;

5. Thirteen – Δεκατριών (2003)

Η Tracy είναι ένα «άβγαλτο» δεκατριάχρονο κορίτσι που μπαίνει απροετοίμαστη στον εντελώς διαφορετικό κόσμο του Γυμνασίου. Προσπαθώντας να γίνει αποδεκτή στο νέο περιβάλλον, προσεγγίζει την δημοφιλέστερη μαθήτρια του σχολείου, την Evie. Σιγά σιγά η Tracy μεταμορφώνεται, μπαίνοντας πρακτικά στην εφηβεία και καταλήγοντας εξίσου δημοφιλής με τον «μέντορα» της. Τα αγόρια πλέον την κυνηγούν και εκείνη δείχνει να το απολαμβάνει. Όπως είναι φυσικό αυτή η αλλαγή βάζει σε δεύτερη μοίρα την πρόοδό της ενώ παράλληλα απομακρύνεται από την μητέρα της, με την οποία είχε πολύ στενή σχέση. Η Tracy θα χάσει τον έλεγχο της ζωής της, φτάνοντας στο χείλος της καταστροφής χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα διέξοδος.

6. Blackboard jungle – Η ζούγκλα του μαυροπίνακα (1955)

https://youtu.be/ZZcYBG3hda0

Ο κύριος Νταντιέρ διορίζεται σε ένα υποβαθμισμένο και κακόφημο δημόσιο σχολείο αρρένων, όπου κουμάντο κάνουν κάποιες μαθητικές συμμορίες και όχι οι δάσκαλοι. Οι νέοι μαθητές του δεν είναι απλά αδιάφοροι και ανυπάκουοι, αλλά και επικίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των δασκάλων. Ο δάσκαλος βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με τους τραμπουκισμούς κάποιων νταήδων μαθητών, όσο και με την εχθρική αδιαφορία της διεύθυνσης που είναι εξίσου αν όχι περισσότερο κυνική.

7. Etre Et Avoir – Είμαι και έχω (2002)

Η ταινία παρακολουθεί μια μονοτάξια σχολική τάξη, στο Saint-Etienne sur Usson, στην Auvergne. Μετά από πολύμηνη έρευνα, ο σκηνοθέτης γοητεύτηκε τόσο από την προσωπικότητα του δασκάλου (Lopez), στον οποίο διέκρινε, κάτω από μια σχετική αυστηρότητα, μια βαθιά αφοσίωση στους μαθητές του και στο παιδαγωγικό του έργο, όσο και από τα πρόσωπα των παιδιών, που είναι άλλοτε ανήσυχα, άλλοτε σκεφτικά, συχνά αστεία, ή γελαστά, κάποτε σοβαρά ή ακόμα και κλειστά, απροσπέλαστα. Στα 55 του χρόνια, ο Lopez είχε ακόμη ενάμιση χρόνο μπροστά του, πριν από τη σύνταξή του. Αρχικά επιφυλακτικός, αλλά και έκπληκτος από την πρόταση του σκηνοθέτη, ίσως την είδε ως μια ευκαιρία να αποτυπωθεί στο φιλμ και στο χρόνο η εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής, προτού να περάσει σε κάτι διαφορετικό.

8. El sistema – Σώζοντας ζωές – Εξάντας, ντοκιμαντέρ στον κόσμο (2008)

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει το μουσικό – κοινωνικό όραμα του εμπνευσμένου μουσικού José Antonio Abreu, ο οποίος πριν από 35 χρόνια αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δύναμη της μουσικής για να καταπολεμήσει τη φτώχεια στην πατρίδα του, τη Βενεζουέλα. Το όραμά του έκανε πράξη δημιουργώντας το Εθνικό Σύστημα Ορχηστρών Νέων της Βενεζουέλας «El Sistema», στους κόλπους του οποίου ενέταξε, όλα αυτά τα χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά – θύματα ασθενειών, ναρκωτικών, πορνείας ή ένδειας. Μέσα από πολυάριθμες ορχήστρες και χορωδίες νέων, μουσικά κέντρα και εργαστήρια το πρόγραμμα «El Sistema» κατάφερε να εμπλέξει τα παιδιά του Καράκας και όλης της χώρας με τον κόσμο της μουσικής, προσφέροντάς τους εκφραστικές και δημιουργικές διεξόδους στη ζωή.

9. The Emperor’s club – Η λέσχη των Αυτοκρατόρων (2003)

Ο Γουίλιαμ Χάντερτ είναι ένας αναγνωρισμένος καθηγητής κλασικής φιλολογίας, παθιασμένος να διδάσκει στους μαθητές του το πνεύμα και τις αξίες των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Όμως η μέθοδος διδασκαλίας του, αλλά και το σύστημα των αξιών του θα κλονιστούν, όταν έρθει στο κολλέγιο ένας νέος μαθητής, που σταδιακά αρχίζει να αμφισβητεί την ορθότητα των απόψεών του. Η σύγκρουση μεταξύ καθηγητή και μαθητή είναι αναπόφευκτη, αλλά το αποτέλεσμα απροσδόκητο και τέτοιο, που θα σημαδέψει τη ζωή του Γουίλιαμ για πάντα με τρόπο ανεξίτηλο.

10. Mona Lisa smile – Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα (2003)

Το 1953, μια φιλελεύθερη καθηγήτρια προσλαμβάνεται για να διδάξει Ιστορία Τέχνης σ’ ένα ακριβό κολέγιο θηλέων. Σύντομα έρχεται σε σύγκρουση με τις συντηρητικές δομές του κολεγίου, αλλά και με τη νοοτροπία των μαθητριών της, οι οποίες στην πλειονότητά τους έχουν ως μόνη επιθυμία να παντρευτούν, αδιαφορώντας για πανεπιστημιακή ή άλλη καριέρα. Μια θηλυκή εκδοχή του «Κύκλου των χαμένων ποιητών».

11. Take the lead – Νιώσε τον ρυθμό (2006)

Ο Pierre Dulaine (Antonio Banderas) είναι χορευτής και ιδιοκτήτης μιας σχολής χορού πίστας στη Νέα Υόρκη. Όταν τυχαία θα γίνει μάρτυρας ενός περιστατικού βανδαλισμού από κάποιους μαθητές, θα αποφασίσει να προσφερθεί σαν εθελοντής δάσκαλος χορού σ’ ένα λύκειο, με σκοπό να βοηθήσει και αυτός με τον τρόπο του. Η δύσπιστη διευθύντρια του σχολείου του αναθέτει μια ομάδα τιμωρημένων μαθητών που είναι υποχρεωμένοι να περνούν κάποιες ώρες επιπλέον στο σχολείο επειδή έχουν παρουσιάσει προβλήματα στη συμπεριφορά τους. Ο Dulaine αντιμετωπίζεται αρχικά με χλευασμό από τους θερμόαιμους μαθητές, οι οποίοι νομίζουν ότι ο χορός πίστας είναι κάτι που δεν τους αφορά. Με αρκετή υπομονή όμως, ο Dulaine θα καταφέρει να τους κινήσει το ενδιαφέρον για το χορό και να τους προετοιμάσει για να πάρουν μέρος σ’ ένα διαγωνισμό.

12. Le Cahier – Ο Βούδας λιποθύμησε από την ντροπή (2007)

Το σπίτι της μικρής Μπαχτάι, σε μια πολύπαθη περιοχή του Αφγανιστάν, έχει βομβαρδιστεί, αλλά εκείνη μόλις απέκτησε το πρώτο της τετράδιο και είναι αποφασισμένη να διανύσει μια επικίνδυνη διαδρομή και να πάει σχολείο, παρά τα δόλια σχέδια κάποιων αγοριών που έχουν βαλθεί να την εξοντώσουν. Τα γυρίσματα έγιναν στην πολίχνη Μπαμιάμ από τη Χάνα Μαχμαλμπάφ, μέλος μιας από τις πλέον πολυπλόκαμες κινηματογραφικές οικογένειες εκτός Χόλιγουντ και η ταινία διακρίθηκε στο Βερολίνο και στο Σαν Σεμπαστιάν.

13. Valo – Βάλο (2005)

Ο Βάλο, ένας ταλαντούχος 9χρονος γιος καπνοδοχοκαθαριστή, φέρνει μέσω των καπνοδόχων την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά που ζουν σ’ ένα μικρό χωριό. Το όνειρο του είναι να διδάξει και θα θέσει το καλό παράδειγμα για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν. Μαζί με τον φίλο του Ville, ένα εγκαταλελειμμένο παιδί, κακοποιημένο από τον αλκοολικό πατέρα του, πρόθυμο για μάθηση, αλλά χωρίς να του έχει δοθεί αυτή η ευκαιρία, αποφασίζουν να αντισταθούν όταν κλείνει το σχολείο τους. Οργανώνει ένα κρυφό σχολείο στην αυλή του και, μάλιστα, ενάντια στις διαταγές του αρχηγού της αστυνομίας που προσπαθεί να ελέγξει τις ζωές των άλλων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιθυμίες τους. Μέσα από όλο το χάος της μικρής πόλης, ο Valo βρίσκει την ευτυχία στην διδασκαλία και προσπαθεί να βελτιώσει και τις ζωές των άλλων. Θέλει να τους βοηθήσει να αντιληφθούν πως πάντα υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους της πόλης.

14. La camera de bois – Η ξύλινη κάμερα (2003)

Η φιλική σχέση ενός ταλαντούχου έγχρωμου πιτσιρικά που βρήκε μια κάμερα μετά από ένα έγκλημα και γυρίζει ταινίες και ενός λευκού κοριτσιού με τάσεις αμφισβήτησης του κατεστημένου, με φόντο τα γκέτο των μαύρων στην Νότια Αφρική με την αυξημένη εγκληματικότητα και τα κατάλοιπα του απαρτχάιντ. Το Κέιπ Τάουν μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από λευκούς είναι ο τόπος που διαδραματίζεται η ιστορία της ταινίας. Πρόκειται για ρεαλιστικό, αντιρατσιστικό και ανθρώπινο έργο γύρω από παιδιά που βρίσκονται σε αδιέξοδο και αγγίζει τον θεατή.

15. Prozac nation – Η γενιά του Προζάκ (2001)

Η Κριστίνα Ρίτσι υποδύεται τη Λίζι, μία νέα και ελκυστική φοιτήτρια, στο πρώτο έτος των σπουδών της στο Χάρβαρντ. Μαζί της κουβαλάει μία δύσκολη σχέση με τη χωρισμένη μητέρα της, την επώδυνη απουσία ενός αδύναμου πατέρα και ένα ιστορικό κατάθλιψης και αυτοτραυματισμών. Προσωρινά θα βρει διέξοδο σε όλα όσα την «ανεβάζουν» – τα πάρτι, τα ναρκωτικά, το σεξ και τη μουσική. Στο ταξίδι της αυτό όμως, όσο κι αν προσπαθεί να βρει τον εαυτό της μέσα από τις χημικές ουσίες, θα χαθεί. Μία ψυχίατρος είναι ίσως η μόνη που μπορεί να τη βοηθήσει να συνεχίσει την αναζήτηση της για αγάπη και για την ίδια της την ψυχή.

16. Yi ge dou bu neng shao – Ούτε ένας λιγότερος (1999)

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Κίνας, όπου τα παιδιά αφήνουν το σχολείο για να εργαστούν και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, μία 13χρονη αντικαθιστά για λίγες μέρες το δάσκαλο του νηπιαγωγείου. Όταν ένας μαθητής φεύγει για να βρει δουλειά στην κοντινή μεγαλούπολη, η Γουέι θα κάνει το παν για να τον φέρει πίσω, ακολουθώντας κατά γράμμα την εντολή του δασκάλου: «ούτε ένας λιγότερος στην τάξη».

17. La lengua de las mariposas – Η γλώσσα της πεταλούδας (1999)

Η ταινία βασισμένη σε τρία διηγήματα (1996) του Μανουέλ Ρίβας διαδραματίζεται στην αρχή του ισπανικού εμφυλίου και αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός 8χρονου αγοριού που στα τέλη του ‘36 πηγαίνει στο σχολείο. Εκεί ο φαινομενικά αυστηρός δάσκαλος Don Gregorio, θα αποδειχθεί ένας ευαίσθητος άνθρωπος, πραγματικός καθοδηγητής προς τη γνώση και θα γίνει φίλος του. Σύντομα, όμως, στις 18 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος πάσχιζε να εμφυσήσει στους μαθητές του θα ανατραπούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Η άγνοια, ο φόβος και η θρησκοληψία της τοπικής κοινωνίας, θα αποτελέσουν το χαλί για να περάσει ο στραγγαλισμός κάθε έννοιας ελευθερίας και δημοκρατίας.

18. Central station – Κεντρικός σταθμός (1998)

https://www.youtube.com/watch?v=0nLJwHxE-pM

Ένα συγκινητικό ταξίδι μιας πρώην δασκάλας δημοτικού σχολείου, που γράφει γράμματα για αγράμματους ανθρώπους, και ενός νεαρού αγοριού, του οποίου η μητέρα έχει μόλις πεθάνει, στην αναζήτηση για τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Μια πραγματικά μεγάλη ταινία από το παρελθόν (1998). Η δασκάλα ασκεί την εξουσία των γραμμάτων στους αναλφάβητους, μέχρι που ο ατίθασος πιτσιρικάς ανατρέπει τη μίζερη ζωή της. Στη Βραζιλία των φτωχών, η ποίηση της ανθρωπότητας ξανά και ξανά!

19. Good Will Hunting – Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (1997)

Ο Will Hunting είναι ένας νέος, που όπως οι περισσότεροι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι, αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικής επανένταξης. Μοιάζει αλλόκοτος, απροσάρμοστος και ανίκανος να συνδεθεί και να ακολουθήσει τους κανόνες της μικρής κοινωνίας στην οποία ανήκει. Μπορεί να είναι ξεχωριστός και το ταλέντο που έχει να την καθιστά μοναδικό και άξιο όμως, ο ίδιος προτιμάει να αναλώνεται σε μια άλλη ζωή, ελεύθερη και με νομοταξικά προβλήματα καθώς, του είναι αδύνατον να θέσει τον εαυτό του σε καλούπια.

20. Dangerous minds – Ασυμβίβαστη γενιά (1995)

Μια πρώην αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού, εγκατέλειψε την καριέρα της για να διοριστεί ως καθηγήτρια σε ένα σχολείο, που απαρτίζεται κυρίως από φτωχά παιδιά της ισπανόφωνης κοινότητας της Βόρειας Καλιφόρνιας. Για να προσεγγίσει τους δύσκολους μαθητές της η Louanne θα εγκαταλείψει τους παραδοσιακούς τρόπους εκπαίδευσης. Προσπαθώντας να ξυπνήσει το ενδιαφέρον τους για τη λογοτεχνία, τους ζητάει να αναλύσουν τους στίχους των τραγουδιών του Μπομπ Ντίλαν, ενώ η εμπλοκή της με τους μαθητές της ξεπερνάει τους τοίχους του σχολείου, καθώς διαπιστώνει τα τεράστια προβλήματα που κάποιοι από αυτούς βιώνουν στα σπίτια τους και στους δρόμους της γειτονιάς τους. Φυσικά, οι ανορθόδοξες μέθοδοί της θα τη φέρουν σε σύγκρουση με το σχολικό κατεστημένο, αλλά και με τις οικογένειες των μαθητών της, που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την ανάμειξη μιας λευκής στις υποθέσεις τους.

21. The jar – Το πιθάρι (1992)

Ένα μονοθέσιο δημοτικό σχολείο στη μέση μιας ερήμου. Ο χρόνος και ο τόπος απροσδιόριστοι. Καμιά τριανταριά κι ένας ρηξικέλευθος νεαρός δάσκαλος που δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να αντιμετωπίσει την αμάθεια, τη δεισιδαιμονία και τη μικρότητα της κοινωνίας του μικρού χωριού. Ενός χωριού με σπίτια χτισμένα με λάσπη και χωμένα βαθιά στη γη για λίγη δροσιά. Ο κλασικός μαυροπίνακας, η κιμωλία και τα θρανία των παιδιών στο εσωτερικό του σχολείου. Κι έξω σε μια γωνιά, κάτω από ένα συφοριασμένο δέντρο, που απορείς πώς φύτρωσε εκεί, ένα πιθάρι γεμάτο νερό, από το οποίο πίνουν οι μικροί μαθητές στα διαλείμματα. Το νερό το κουβαλούν οι ίδιοι με κουβάδες από πολύ μακριά. Και το πιθάρι κάποια στιγμή σπάει.

22. Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (1993)

Στη δεκαετία του 30, δύο παιδιά που περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους σε χωριό του Αμβρακικού, συμπαραστέκονται σε ένα φυματικό παιδί, που μένει μόνο του σε μια καλύβα.

23. Dead poets society – Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (1989)

https://www.youtube.com/watch?v=wrBk780aOis

Όταν ο χαρισματικός καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας John Keating (Robin Williams) διορίζεται σε μια αυστηρά παραδοσιακή Ακαδημία αρρένων, αναστατώνει τη διοίκηση και τους μαθητές με τις νεωτερίστικες μεθόδους διδασκαλίας του, ανατρέποντας τα έως τότε ισχύοντα δεδομένα. Με τη σοφία και το πνεύμα του, αγγίζει τους μαθητές του, τους ξυπνάει το πάθος για τη ζωή και τη γνώση και τους εμπνέει την ανάγκη να κυνηγάνε και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους.

24. The breakfast club (1985)

Είναι Σάββατο, του 1984 αλλά πέντε νεαροί μαθητές θα αναγκαστούν να αποχωριστούν από τα άγρια χαράματα τα μαξιλάρια τους και να θέσουν τους εαυτούς τους στο έλεος του διευθυντή Vernon. Ένας ένας καταφθάνουν στο σχολείο, με συναισθήματα που κινούνται από την αδιαφορία έως την απελπισία, για να εκτίσουν την ποινή τους: 9 ώρες όμηροι του άδειου κτιρίου. Δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν, δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την αίθουσα και, το χειρότερο από όλα, πρέπει μέχρι το τέλος της τιμωρίας να γράψουν και μια έκθεση με θέμα «Who you think you are». Πέντε διαφορετικές προσωπικότητες, πέντε διαφορετικές κοσμοθεωρίες, πέντε τρόποι να ανεχθείς τον αυταρχικό Vernon αλλά και να αναλάβεις τις συνέπειες των πράξεών σου.

25. La guerre des tuques – Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο (1984)

Στην αρχή των χριστουγεννιάτικων διακοπών ο Luc, που αρέσκεται ν’ αυτοαποκαλείται «στρατηγός», καλεί τους φίλους του να χωριστούν σε δύο στρατούς και να ξεκινήσουν σοβαρές χιονο-εχθροπραξίες μέχρι να επιστρέψουν στα θρανία. Από τη μία είναι η δική του ομάδα, στην οποία διάλεξαν να επιστρατευτούν τα περισσότερα παιδιά, κυρίως αγόρια. Από την άλλη είναι η ομάδα του Mark, η οποία συγκέντρωσε τα υπόλοιπα αγόρια και κορίτσια της γειτονιάς. Η ομάδα του Mark, σαν πιο αδύναμη, αναλαμβάνει να χτίσει ένα τεράστιο φρούριο από χιόνι, το οποίο θα προσπαθήσουν να καταλάβουν οι ‘εχθροί’. Εντωμεταξύ, ο Luc ερωτεύεται τη Sophie (από το αντίπαλο στρατόπεδο), αλλά αποφασίζουν να το κρατήσουν κρυφό. Καθώς περνούν οι μέρες η ένταση αυξάνεται και αμφότερες οι πλευρές ανεβάζουν τα επίπεδα της εφευρετικότητάς τους για ν’ ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των εχθροπραξιών. Η μεγάλη τελική μάχη θα λήξει άδοξα, λόγω ενός τραγικού συμβάντος που θ’ αποκαλύψει σε όλους τη ματαιότητα του πολέμου.

26. Kes – Κες (1969)

Ο 15χρονος Billy Casper περνάει δύσκολες ώρες στο σχολείο με τους συμμαθητές του αλλά και στο σπίτι με τη μητέρα του και τον αδερφό του. Τον ελεύθερο χρόνο του, τον περνάει με τον Kes ένα πληγωμένο γεράκι που έχει βρει και το φροντίζει. Σύντομα η ενασχόλησή του Billy με τον Kes θα αποτελέσει διέξοδος από τα προβλήματα της καθημερινότητάς του.

27. If– Εάν (1968)

https://www.youtube.com/watch?v=Z9JL8Dae_yQ

Βρισκόμαστε σε ένα βρετανικό σχολείο βικτωριανών προδιαγραφών όπου οι μαθητές «σωφρονίζονται» τελετουργικά από τη βέργα του διευθυντή. Ο Μικ Τράβις είναι ένας έφηβος μαθητής, όπου εκείνος και η παρέα του δέχονται «πιέσεις», καθώς στο σχολείο επικρατεί ένας σκληρός μικρόκοσμος με αφέντες και δούλους, ανάμεσα στους μαθητές, υπό την έγκριση των καθηγητών. Η ελευθερία, η διαφορετικότητα, η κριτική σκέψη, όλα καταπνίγονται σε αυτό το αμείλικτο σχολείο, όπου επιβιώνουν παρωχημένοι θεσμοί. Μέχρι τη στιγμή που παίρνουν (κυριολεκτικά) τα όπλα για να τακτοποιήσουν τους εκκρεμείς λογαριασμούς.

28. To sir, with love – Στον κύριο μας με αγάπη (1967)

Ο Μαρκ Θάκερεϊ καλείται να διδάξει σε ένα σχολείο του ανατολικού Λονδίνου, ελπίζοντας πως θα βρει δουλειά ως μηχανικός που είναι το αρχικό του επάγγελμα. Εκεί θα αντιμετωπίσει απείθαρχους μαθητές και θα προσπαθήσει να τους επιβάλλει πειθαρχία και σεβασμό, καταρχάς, ανάμεσα τους.

29. L école buissonnière – Το σκασιαρχείο (1949)

https://www.youtube.com/watch?v=lj6UCe378M4

Ένας δάσκαλος, ο κ. Πασκάλ φτάνει σε ένα μικρό χωριό για να αντικαταστήσει τον προηγούμενο δάσκαλο που βγαίνει σε σύνταξη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό με πατριαρχική δομή. Ο δάσκαλος, έχει στο μυαλό του νέες παιδαγωγικές μεθόδους που επιθυμεί να εφαρμόσει. Είναι αντίθετος με την αυστηρή πειθαρχία και την αποστήθιση. Στο δικό του σύστημα οι μαθητές είναι αυτόνομες προσωπικότητες κι ο δάσκαλος έχει καθήκον να τους οδηγήσει στη γνώση μέσα από την ανακάλυψη της φύσης και της κοινωνίας. Οι χωρικοί αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις νέες μεθόδους. Ανάμεσα στα παιδιά υπάρχει ένα «μαύρο πρόβατο», ο Αλμπέρ, που έχει αποτύχει τρεις φορές στις εξετάσεις για το απολυτήριο του δημοτικού. Όταν η σύγκρουση του δασκάλου με τους συντηρητικούς προύχοντες του χωριού κορυφώνεται κι αυτοί ζητούν την απομάκρυνσή του, το δημοτικό συμβούλιο τον βάζει μπροστά στην εξής πρόκληση: Θα διατηρήσει τη θέση του μόνο αν ο Αλμπέρ περάσει τις εξετάσεις.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ