0,00 €

No products in the cart.

Ημικρανίες στην εφηβεία: Αίτια, κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης

Η ημικρανία είναι μια περίπλοκη νευρολογική κατάσταση, που πιθανότατα οφείλεται σε μια αλλαγή στη νευρολογική δραστηριότητα των μυών του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας περίεργος συνδυασμός συμπτωμάτων, που κάνει τον έφηβο να νιώθει αδύναμος και συναισθηματικά “down”.

Ο πόνος της ημικρανίας είναι συχνά αφόρητος και διαρκεί μεταξύ 4 και 72 ωρών. Μερικές φορές βέβαια, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Επιπλέον, μια κρίση ημικρανίας μπορεί να συμβεί μία φορά την εβδομάδα, το μήνα ή ακόμη και το χρόνο, ωστόσο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

5 Αιτίες Ημικρανίας στους Εφήβους

Οι ημικρανίες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρή ηλικία και διαρκούν για κάμποσα χρόνια, ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ημικρανίες για μια ολόκληρη ζωή. Τι μπορεί λοιπόν να προκαλέσει ημικρανίες στους εφήβους;

Οι γιατροί δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τα ακριβή αίτια που μπορεί να προκαλέσει μια ημικρανία,. ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες.

Ειδικότερα:

 Πρόσφατες εξηγήσεις για τα αίτια της ημικρανίας περιλαμβάνουν χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω της υπερδιέγερσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό επηρεάζει τις αισθήσεις και την αντίληψη ενός ατόμου, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της φάσης Αύρας της ημικρανίας.

 • Μια δεύτερη θεωρία είναι ότι πρόκειται για μη φυσιολογική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλεί πονοκεφάλους με διάρκεια μερικών ωρών.
 • Επιπλέον, μερικοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι πυροδοτήσεις της ημικρανίας πυροδοτούν μια μη φυσιολογική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτή η ανωμαλία εξαπλώνεται από το ένα μέρος του εγκεφάλου στο υπόλοιπο μέρος του, με αποτέλεσμα την κατάθλιψη του φλοιού που εμποδίζει τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους για λίγο.
 • Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως οι ημικρανίες είναι πιο συχνές στα έφηβα κορίτσια παρά στα αγόρια. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ισχυρούς πονοκεφάλους. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και γι’ αυτό οδηγούν σε μακροχρόνιους πονοκεφάλους. Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε και η θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι ημικρανίες στους εφήβους μπορεί να αναπτυχθούν λόγω της ίδια της εφηβείας.
 • Οι ημικρανίες μπορεί επίσης να είναι κληρονομικές, καθώς η οικογενής ημιπληγική ημικρανία είναι ένας τύπος πονοκεφάλου που εμφανίζεται συνήθως σε οικογένειες. Εάν τουλάχιστον ένας από τους γονείς υποφέρει από ημικρανίες, τότε το παιδί έχει 50% πιθανότητα να την κληρονομήσει. Ωστόσο, δεν είναι κάτι το μεταδοτικό..

Ενώ οι αιτίες της ημικρανίας συζητούνται, η έρευνα έχει συγκεντρώσει έναν κατάλογο με τους εκλυτικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία στους εφήβους. Έτσι, ένας έφηβος έχει ημικρανίες, τότε είναι καλύτερο να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι εκλυτικοί παράγοντες. Ειδικότερα, οι παράγοντες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

 • Δυνατός θόρυβος, έντονα φώτα και έντονες οσμές
 • Έλλειψη ύπνου ή προβλήματα ύπνου (π.χ. αυπνία)
 • Άγχος ή στρες
 • Παράλειψη γευμάτων ή κακή διατροφή – ή διατροφή «φτωχή» σε θρεπτικά συστατικά
 • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης, τα τρόφιμα με συντηρητικά – όπως τα θειικά άλατα, τα τρόφιμα όπως τα χοτ ντογκ που περιέχουν νιτρικά άλατα και τα τρόφιμα με ένα ενισχυτικό γεύσης που ονομάζεται γλουταμινικό μονονάτριο

Να σημειωθεί ωστόσο, πως οι εκλυτικοί παράγοντες για μια ημικρανία διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν επίσης κρίση ημικρανίας εάν καταναλώσουν σοκολάτα, φλούδες μήλων, μπανάνες ή μαύρο τσάι με φαινόλες ή τανίνες.

5 συμπτώματα της ημικρανίας στους εφήβους

Η ημικρανία έχει ορισμένα συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαφέρουν ως προς την ένταση ή τη συχνότητα. Τα συμπτώματα ενός πονοκεφάλου ημικρανίας περιλαμβάνουν:

 • Έναν παλλόμενο, παλλόμενο αφόρητο πονοκέφαλο, που συνήθως περιορίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού
 • Η ναυτία είναι συχνό σύμπτωμα μεταξύ των ατόμων που λαμβάνουν παυσίπονα για πονοκεφάλους τάσης
 • Αυξημένη ευαισθησία στο φως, στον ήχο, ακόμη και στην οσμή σε ορισμένες περιπτώσεις
 • Ιδρώτας, αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος και πόνος στο στομάχι σε σπάνιες περιπτώσεις
 • Απώλεια της αίσθησης ή μούδιασμα που δημιουργεί αίσθημα αδυναμίας

Συνολικά, υπάρχει ένα γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας. Συνήθως, το άτομο εμφανίζει λίγο πολύ τα ίδια συμπτώματα κατά τη διάρκεια κάθε κρίσης. Έτσι, αν ένας έφηβος παρουσιάσει κάτι ασυνήθιστο είναι σημαντικό να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό.

Θεραπεία ημικρανίας για εφήβους

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ημικρανία. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ημικρανίας είναι ο έλεγχος της με την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν:

 • Φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο, όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη, για την ανακούφιση από τους ήπιους πονοκεφάλους. Για μέτριους πόνους, μπορεί να συνιστώνται συνδυαστικά φάρμακα όπως το Excedrin. Ωστόσο, αυτά είναι φάρμακα που δεν κυκλοφορούν από το φαρμακείο και πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερο.
 • Φάρμακα κατά της ναυτίας τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
 • Τριπτάνες, οι οποίες μπλοκάρουν τις οδούς του πόνου στον εγκέφαλο με τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Δεν είναι όλες οι τριπτάνες εγκεκριμένες για τα παιδιά, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί πριν τις δώσετε στα παιδιά.
 • Τα εργοτάνια, τα οποία είναι συνδυασμός καφεΐνης και εργοταμίνης, είναι πιο αποτελεσματικά από τις τριπτάνες.

Εκτός από τα παραπάνω, οι βιταμίνες Β12 και Β6 είναι επίσης γνωστό ότι ανακουφίζουν τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Παράλληλα, η επαρκής ξεκούραση και η καλή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κρίσεων της ημικρανίας.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ