0,00 €

No products in the cart.

Εγκυμοσύνη: Είναι δυνατή η αλλεργία της μητέρας στο ίδιο της το έμβρυο;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που αλλάζει ολοκληρωτικά το σώμα μιας γυναίκας.  Ωστόσο πόσες πιθανότητες υπάρχουν μια μέλλουσα μαμά να είναι αλλεργική στο ίδιο της το μωρό; Και ειδικότερα, στο έμβρυο που κυοφορεί; Κι όμως!

Η ιστορία της 32χρονης Φιόνα από το Χαμσάιρ επιβεβαιώνει το παραπάνω. Συγκεκριμένα, η 32χρονη εντόπισε τις πρώτες κόκκινες κηλίδες στο στομάχι της, όταν ήταν στις 31 εβδομάδες της εγκυμοσύνης της, ενώ αρχικά ένιωθε σαν μικρά τσιμπήματα, τα οποία στη συνέχεια επιδεινώθηκαν.

Στη συνέχεια, εκδηλώθηκαν διάφορα κόκκινα, κνησμώδη σημάδια στο δέρμα της μαζί με ανυπόφορες φουσκάλες και μώλωπες Η κατάσταση της 32χρονης επιδεινώθηκε όταν γέννησε το αγοράκι της, ενώ πονούσε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να αγκαλιάσει το νεογέννητό μωρό της.

Λίγο αργότερα, αποκαλύφθηκε πως η γυναίκα έπασχε από ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα το οποίο την έκανε αλλεργική στο ίδιο της το έμβρυο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύνδρομο πλήττει 1 στις 50.000 γυναίκες παγκοσμίως.

Το σπάνιο αυτό αυτοάνοσο της εγκυμοσύνης ονομάζεται πεμφιγοειδές της κύησης και πρόκειται για μία αντίδραση σε γονίδιο του DNA του παιδιού της, το οποίο έκανε το ανοσοποιητικό σύστημα της 32χρονης να επιτίθεται στο ίδιο της το δέρμα.

Η Φιόνα εμφάνισε αυτό το σύνδρομο στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, ενώ στην πρώτη δεν αντιμετώπισε κάτι παρόμοιο. Η γυναίκα μοιράστηκε την πρωτόγνωρη αυτή ιστορία της και δημοσίευσε σοκαριστικές φωτογραφίες από το γεμάτο τεράστιες κοκκινίλες και φουσκάλες δέρμα της. Η ίδια θέλησε να κάνει τη δική της προσπάθεια προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο για την σπάνια αυτή κατάσταση.

«Ήμουν αλλεργική στο ίδιο μου το μωρό»

Επιπλέον, η 32χρονη δήλωσε: «Στην αρχή είχα μικρές κοκκινίλες γύρω από τον αφαλό μου κι ένιωθα μικρά τσιμπηματάκια. Πήγα στον γιατρό μετά από μερικές μέρες γιατί είχα όλο και περισσότερη φαγούρα. Μου έδωσε κρέμες με στεροειδή, αλλά πραγματικά δεν μπορούσα να αγγίξω το δέρμα μου, οι κοκκινίλες μεγάλωναν και η κοιλιά μου καλύφθηκε από μεγάλα, κόκκινα σημάδια».

«Ήταν ο τρίτος γιατρός που πήγαινα για να με δει και είπε ότι έμοιαζε με το πεμφιγοειδές της κύησης και μου πρότεινε να πάω σε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο για να μου δώσει μία πιο δυνατή κρέμα. Ήταν σαν να ήμουν αλλεργική στο ίδιο μου το μωρό», συμπλήρωσε η Φιόνα.

«Όταν ήμουν στις 35 εβδομάδες, κυριολεκτικά δεν μπορούσα να το αντέξω και τίποτα δεν μπορούσε να ακουμπήσει πάνω του. Μου έδωσαν για τέσσερις μέρες στεροειδή χάπια, τα οποία με ανακούφισαν λίγο. Όμως, δύο μέρες πριν γεννήσω άρχισε ξανά να γίνεται ανυπόφορο και μία μέρα αφότου γέννησα, το σύνδρομο ξέσπασε εκ νέου και μου δημιούργησε φουσκάλες», τόνισε η ίδια.

Και συνέχισε λέγοντας: «Αν το έξυνα, ανακουφιζόμουν για λίγο, αλλά με αυτόν τον τρόπο έσπαγαν οι φουσκάλες και έφευγε δέρμα, με αποτέλεσμα να πονάω πολύ. Δεν μπορούσα καν να αγκαλιάσω το νεογέννητό μου και αυτό ήταν πολύ σκληρό για μένα». Να σημειωθεί επίσης, πως η γυναίκα πέρασε τους επόμενους έξι μήνες από τη γέννα της με αγωγή στεροειδών μέχρι να ξεφορτωθεί τελείως αυτόν τον εφιάλτη λίγο πριν τις γιορτές.

Επιπλέον, όπως είπε η ίδια, δεν έχει εμφανίσει ξανά κοκκινίλες και φουσκάλες, ωστόσο θα πρέπει τακτικά να χρησιμοποιεί στεροειδείς αλοιφές, καθώς μπορεί να έχει μικρές εξάρσεις για το υπόλοιπο της ζωής της. Τέλος, μαζί με τον σύζυγό της και έπειτα από αυτήν την οδυνηρή περιπέτεια, αποφάσισαν να μην αποκτήσουν άλλο παιδί.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ