0,00 €

No products in the cart.

Η υπερβολική χρήση των social media και των συσκευών είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο

Καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο, δύο ζητήματα έχουν ανέβει ψηλότερα στη λίστα των ανησυχιών των γονέων τους: ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου στη ζωή των παιδιών. Πάνω από τους μισούς γονείς αξιολογούν επίσης τα θέματα ψυχικής υγείας ως κύρια προβλήματα υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με την Εθνική δημοσκόπηση για την υγεία των παιδιών του Πανεπιστημίου Υγείας C.S. Mott Children’s Hospital του Michigan.

Συνολικά, η συναισθηματική υγεία και η χρήση της τεχνολογίας κυριάρχησαν στη φετινή λίστα με τα 10 κορυφαία θέματα που απασχολούν τους γονείς σχετικά με την υγεία των παιδιών στις ΗΠΑ – ξεπερνώντας την παιδική παχυσαρκία, την οποία οι γονείς χαρακτήρισαν ως το υπ’ αριθμόν ένα θέμα υγείας των παιδιών πριν από μια δεκαετία. “Οι γονείς εξακολουθούν να θεωρούν τα προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα τη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ανθυγιεινής διατροφής και της παχυσαρκίας, ως σημαντικά θέματα υγείας των παιδιών. Αλλά αυτά έχουν ξεπεραστεί από τις ανησυχίες για την ψυχική υγεία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη”, δήλωσε η συνδιευθύντρια της δημοσκόπησης Mott Poll και παιδίατρος του Mott, Susan Woolford, M.D., M.P.H.

Τα δύο τρίτα των γονέων ανησυχούν για τον αυξημένο χρόνο των παιδιών σε συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού χρόνου χρήσης οθόνης και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καταλαμβάνοντας τις θέσεις 1 και 2 στον κατάλογο των ανησυχιών για την υγεία των παιδιών φέτος, σύμφωνα με την εθνικά αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση. “Τα παιδιά χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μικρότερες ηλικίες και οι γονείς μπορεί να δυσκολεύονται με το πώς να παρακολουθούν κατάλληλα τη χρήση για να αποτρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια, την αυτοεκτίμηση, τις κοινωνικές σχέσεις και τις συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο και άλλους τομείς της υγείας”, δήλωσε ο Woolford.

Ο χρόνος οθόνης έγινε μια αυξανόμενη ανησυχία για τους γονείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με προηγούμενες εκθέσεις. Η Woolford ενθαρρύνει τους γονείς να αξιολογούν τακτικά τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά τους και να εξετάζουν το ενδεχόμενο περιορισμού της χρήσης, εάν παρατηρήσουν σημάδια ανθυγιεινών αλληλεπιδράσεων ή συμπεριφορών. Ορισμένες ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συσκευών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών.

Οι ανησυχίες για την ψυχική, και συναισθηματική υγεία είναι στην κορυφή του μυαλού

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τα οποία βασίζονται σε 2.099 απαντήσεις που συλλέχθηκαν τον Φεβρουάριο, καταδεικνύουν επίσης τη συνεχή ανησυχία των γονέων για την ψυχική υγεία των παιδιών. Η πλειονότητα των γονέων θεωρεί την κατάθλιψη, την αυτοκτονία, το άγχος, το στρες και συναφή θέματα όπως ο εκφοβισμός ως μεγάλα προβλήματα. Και σχεδόν οι μισοί γονείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας. “Η αναντιστοιχία μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού νέων με προβλήματα ψυχικής υγείας και της περιορισμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία των παιδιών”, δήλωσε ο Woolford. Οι γονείς μοιράστηκαν επίσης ένα υψηλό επίπεδο ανησυχίας για τη σχολική βία, το οποίο μπορεί να αντανακλά την άμεση εμπειρία με πυροβολισμούς ή καυγάδες σε σχολεία, καθώς και την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για τέτοια γεγονότα, λέει ο Woolford.

Η ίδια προσθέτει ότι οι αλλαγές στο σχολικό περιβάλλον, όπως οι ανιχνευτές μετάλλων, οι ένοπλοι φρουροί και οι κλειδωμένες πόρτες, καθώς και οι ασκήσεις ενεργών πυροβολισμών, μπορεί να υπενθυμίζουν στα παιδιά και στους γονείς το ενδεχόμενο σχολικής βίας. Οι γονείς μπορεί να παλεύουν με το πώς να διαχειριστούν το δικό τους άγχος και την αγωνία, ενώ προσπαθούν να καθησυχάσουν τα παιδιά τους.

“Οι γονείς μπορεί να θέλουν να συζητούν με το παιδί τους σε τακτά χρονικά διαστήματα για το πόσο ασφαλές αισθάνονται στο σχολείο και τι έχουν ακούσει για βίαια περιστατικά”, δήλωσε ο Woolford. “Θα πρέπει να προσαρμόζουν τις πληροφορίες στην ηλικία του παιδιού τους και να αποφεύγουν να μοιράζονται γραφικές λεπτομέρειες, προσφέροντας παράλληλα διαβεβαίωση για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει το σχολείο τους”. Οι γονείς σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα είχαν περισσότερες πιθανότητες να θεωρούν διάφορα θέματα υγείας των παιδιών ως μείζονα ανησυχία, όπως η κατάθλιψη και η αυτοκτονία, ο εκφοβισμός, η βία στο σχολείο, οι μη ασφαλείς γειτονιές, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, το κάπνισμα και το άτμισμα, η εφηβική εγκυμοσύνη και η σεξουαλική δραστηριότητα, η παιδική κακοποίηση και παραμέληση, το γονικό άγχος, οι διακρίσεις, το COVID και οι κίνδυνοι για την υγεία από τη ρύπανση.

Εν τω μεταξύ, οι γονείς σε σπίτια μεσαίου και υψηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να αξιολογούν την υπερβολική χρήση των συσκευών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως σημαντικά προβλήματα. “Οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς βλέπουν τα προβλήματα υγείας των παιδιών μπορεί να αντανακλούν τις καθημερινές εμπειρίες τους που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως οι μη ασφαλείς γειτονιές, καθώς και τις διακρίσεις που μπορεί να βιώνουν συχνότερα τα παιδιά από σπίτια με χαμηλό εισόδημα”, δήλωσε ο Woolford. Η ανησυχία για μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων υγείας των παιδιών μπορεί να αντικατοπτρίζεται στις υψηλότερες αναφορές αυτής της ομάδας για το γονικό άγχος ως μεγάλο πρόβλημα, προσθέτει η Woolford. Ωστόσο, οι γονείς όλων των εισοδηματικών ομάδων αξιολόγησαν παρόμοια και άλλα θέματα, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Λίγο έξω από τα 10 κορυφαία προβλήματα υγείας των παιδιών βρίσκονται η παχυσαρκία (48%), τα όπλα/τραυματισμοί από όπλα (47%), η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας (47%), η φτώχεια (45%), η κατανάλωση/χρήση ναρκωτικών (44%), η κακοποίηση/παραμέληση παιδιών (42%), ενώ ακολουθεί η άνιση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη (35%), γονικό άγχος (35%), ανακριβείς/παραπλανητικές πληροφορίες για την υγεία (31%), εφηβική εγκυμοσύνη/σεξουαλική δραστηριότητα (31%), διακρίσεις (31%), μη ασφαλείς γειτονιές (30%), θέματα ομοφυλοφίλων/φύλων (LGBTQ) (29%) και κίνδυνοι για την υγεία από μολυσμένο νερό και αέρα (23%).

Στο τέλος του καταλόγου: ασφάλεια των εμβολίων (16%), υπερβολική εμπλοκή των γονέων/γονείς που κάνουν πάρα πολλά (13%) και COVID (12%). “Τα σημερινά παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν βιώσει δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον της τάξης, στα τεχνολογικά πρότυπα και στις αυξημένες προκλήσεις για την ψυχική υγεία”, δήλωσε ο Woolford. “Οι γονείς θα πρέπει να συνεργάζονται με τα σχολεία, τους μέντορες και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού τους για να αντιμετωπίσουν τόσο τις τρέχουσες όσο και τις αναδυόμενες ανησυχίες για την υγεία. Θα πρέπει επίσης να επαναλαμβάνουν τακτικά τις συζητήσεις με τα παιδιά και τους εφήβους τους που τα ενθαρρύνουν να μοιράζονται οποιεσδήποτε ανησυχίες μπορεί να βιώνουν, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά”.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ