0,00 €

No products in the cart.

Είναι φυσιολογικό να έχω άγχος πριν τις εξετάσεις; Πως μπορώ να το ελέγξω;

Είναι φυσιολογικό να έχω άγχος πριν τις εξετάσεις?

Το άγχος πριν τις εξετάσεις είναι φυσιολογικό! Οι περισσότεροι μαθητές έχουν άγχος πριν τις εξετάσεις. Aλλοι μαθητές έχουν περισσότερο άγχος και άλλοι λιγότερο και ο κάθε ένας το εκδηλώνει διαφορετικά.

Το άγχος πριν τις εξετάσεις πηγάζει από το φόβο που έχουμε μήπως αποτύχουμε και για να το αντιμετωπίσουμε είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε. Αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε το άγχος και τα συμπτώματα του θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε.

Μπορώ να ελέγξω το άγχος μου?

Και βέβαια, ναι. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε το άγχος για τις εξετάσεις και να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα.

Μια από τις πιο σημαντικές και χρήσιμες τεχνικές είναι η αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές. Αν μειώσουμε τις αρνητικές σκέψεις και αυξήσουμε τις θετικές σκέψεις μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος αποτελεσματικά. Κι αυτό γιατί οι σκέψεις επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και μπορούν να μας δημιουργούν άγχος.

Κάθε φορά που νιώθουμε το άγχος πριν τις εξετάσεις να μας διακατέχει μπορούμε να ακολουθούμε μια σειρά από βήματα και να νιώθουμε καλύτερα.

 • Καλό είναι να βρούμε ποια σκέψη μας δημιουργεί άγχος (π.χ. «αν δεν γράψω καλά θα απογοητέψω τους ανθρώπους που με αγαπάνε».
 • Ας επιλέξουμε ότι πλέον θα αποφεύγουμε τις αρνητικές σκέψεις και θα τις αντικαταστήσουμε με θετικές έτσι ώστε να νιώσουμε καλύτερα. Aλλωστε υπάρχουν πολλές και διαφορετικές σκέψεις για τις εξετάσεις.
 • Αν βρούμε τις σκέψεις που μας οδηγούν στο άγχος θα μπορέσουμε να τις αντικαταστήσουμε με θετικές: «θα προσπαθήσω να πάω στις εξετάσεις όσο καλύτερα προετοιμασμένος γίνεται και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ» ή «έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου και θα αντιμετωπίσω τα θέματα με ψυχραιμία» ή «δε θα αφήσω το φόβο να με κυριέψει – θα ηρεμήσω και θα προσπαθήσω για το καλύτερο» ή «ό,τι και να γίνει οι δικοί μου θα συνεχίσουν να είναι δίπλα μου και να με αγαπούν».
 • Ίσως οι αρνητικές σκέψεις θελήσουν να κυριαρχήσουν και πάλι. Εμείς όμως, πιστοί στην επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε τις θετικές σκέψεις, δε θα υποκύψουμε και θα θυμόμαστε ότι οι εξετάσεις και ταυτόχρονα η εισαγωγή σε κάποια σχολή είναι μια πολύ καλή προοπτική, αλλά δεν είναι η μόνη….

Όταν νοιώσεις πιεσμένος μπορείς να καλέσεις στο 1056 από το κινητό σου χωρίς χρέωση όλο το 24ωρο και να μιλήσεις με κάποιον ψυχολόγο!

Καλή επιτυχία!!!

Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

Η αναγνωρισμένη ως Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 λειτουργεί από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν.

Η Γραμμή SOS 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Bullying, Παράνομη διακίνηση & εμπορία).

Η Γραμμή SOS 1056 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Οι κλήσεις προς τη Γραμμή SOS 1056 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο, για κλήση από καρτοτηλέφωνο ΔΕΝ απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.

Μέσω της Γραμμής SOS 1056 παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:

 • λήψη ανώνυμων και επώνυμων αναφορών για παιδιά σε κίνδυνο (κακοποίηση, trafficking, ασυνόδευτα παιδιά)
 • ενεργοποίηση διαδικασιών για την άμεση παροχή προστασίας παιδιών σε κίνδυνο (επιτόπια παρέμβαση)
 • ενεργοποίηση διαδικασιών για τη φροντίδα παιδιών που έχουν κακοποιηθεί και βρίσκονται στα νοσοκομεία (μεταβατικό στάδιο)
 • διαχείριση αιτημάτων φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στα 14 Σπίτια του Οργανισμού
 • παροχή κατευθύνσεων για κάθε θέμα και τη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες
 • κινητοποίηση εθελοντών δοτών αίματος και αιμοπεταλίων

Η Γραμμή SOS 1056 είναι επίσης διασυνδεδεμένη με τη Γραμμή Βοήθειας και Υποστήριξης SAWA στην Παλαιστίνη, είναι επίσης μέλος του διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης Child Helpline International (CHI) και εξυπηρετεί τη διερμηνεία αραβόφωνων προσώπων στην χώρα μας.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στη διάθεσή της Γραμμής SOS 1056, όλο το 24ωρο βρίσκονται τα οχήματα Άμεσης Επέμβασης και οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και νεογνά και παιδιά, που διαθέτει ο Οργανισμός.

Δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία με τα παιδιά και τους εφήβους, πέρα από την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά, να «μιλήσουν» μαζί μας μέσω: Email, Chat και Social Media.

Επιπρόσθετα η Γραμμή SOS 1056 είναι διασυνδεδεμένη με τον 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης.

Σε υλικοτεχνικό επίπεδο η Γραμμή SOS 1056 είναι εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα και λογισμικό και λειτουργεί σε 7 διασυνδεδεμένα τηλεφωνικά κέντρα σαν 1. Αυτό εξασφαλίζει μέγιστο χρόνο αναμονής κάθε κλήσης τα 12sec!

Τα τηλεφωνικά Κέντρα της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 βρίσκονται:

 • Αττική (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Πειραιάς και Καρέας)
 • Θεσσαλονίκη
 • Πάτρα
 • Καβάλα
 • Ηράκλειο Κρήτης

Παράλληλα, η Γραμμή SOS 1056 διασυνδέεται με τα Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή σε Λάρισα, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Κόρινθο, Πύργο, Τρίπολη, Ρέθυμνο και Χανιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέλοντας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της Γραμμής SOS 1056 κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες διαθέτει και τηλεφωνικό κέντρο Έκτακτης Ανάγκης στο Δ.Α.Α. Ελ.Βενιζέλος (Disaster Recovery Area).

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί τη Γραμμή SOS 1056 από το 1997, ενώ το 2007 η Γραμμή αναγνωρίστηκε ως Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ