0,00 €

No products in the cart.

Bebbo Tips: «Η ώρα του μπαμπά»

Δημιουργήστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας:

Οι ποιοτικές αλληλεπιδράσεις με τα παιδιά σας συμβαίνουν όταν εκτός από το να τα φροντίζετε, περνάτε και ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας ή για τον σύντροφό σας, όταν εργάζεστε πολλές ώρες. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να κάνετε τον «χρόνο του μπαμπά» ακόμα πιο ξεχωριστό:

 • Μιλήστε με τα παιδιά σας. Πείτε τους ιστορίες και αστεία. Το να σας ακούνε βοηθά τα μωρά και τα μικρά παιδιά να μάθουν, ακόμα κι αν δεν μπορούν να καταλάβουν τι λέτε. Σας φέρνει επίσης πιο κοντά συναισθηματικά.
 • Διαβάστε με τα παιδιά σας. Το να διαβάζετε δυνατά με τα παιδιά σας,  είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί. Η ανάγνωση και η αφήγηση συμβάλλει στην προώθηση της γλώσσας, του γραμματισμού και την ανάπτυξης του εγκεφάλου.
 • Εξηγήστε πράγματα. Επισημάνετε πράγματα που αξίζουν να παρατηρήσουν και να θυμηθούν τα παιδιά σας – για παράδειγμα, ένα μηχάνημα σε μια οικοδομή ή ένα πουλί στην πίσω αυλή. Εξηγήστε πώς λειτουργούν όταν το παιδί, σας κάνει ερωτήσεις.
 • Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε. Οι στιγμές που τα παιδιά σας έχουν την αποκλειστική προσοχή σας είναι πραγματικά πολύτιμες. Εάν σταματήσετε αυτό που κάνετε και δώσετε στο παιδί σας την πλήρη προσοχή σας, δίνετε επίσης μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και την αυτοεκτίμησή τους.
 • Γίνετε καλό πρότυπο. Το παιδί σας μαθαίνει πώς να επικοινωνεί με τους άλλους μέσω των αλληλεπιδράσεων του μαζί σας. Κάθε γονέας πρέπει να πει «όχι» και «μην» μερικές φορές, αλλά ακόμη και αυτές μπορεί να είναι «στιγμές μάθησης» εάν είστε σαφείς για τη συμπεριφορά που αναμένετε. Επαινέστε το παιδί σας όταν συνεργάζεται και δείξτε ευγένεια. Αυτό του δίνει ένα ισχυρό παράδειγμα προς μίμηση.
 • Δημιουργήστε ενδιαφέρουσες ευκαιρίες μάθησης. Εάν παρακολουθήσετε προσεκτικά το παιδί σας, θα ανακαλύψετε πώς να κρατήσετε ένα παιχνίδι εντός των δυνατοτήτων του παιδιού σας – ούτε πολύ δύσκολα, ούτε πολύ εύκολα. Για παράδειγμα, μπορείτε να υποδείξετε που θα μπορούσε να χωρέσει ένα κομμάτι παζλ, αντί να αφήσετε το παιδί να παιδεύεται ή απλά να το κάνετε για εκείνο.
 • Προσφέρετε επιλογές όταν μπορείτε. Για παράδειγμα, αντί να πείτε, “Βάλε το μπλουζάκι σου”, θα μπορούσατε να πείτε, “Ποιο μπλουζάκι θέλεις να φορέσεις, το κόκκινο ή το πράσινο;” Μια επιλογή είναι μια καλή εναλλακτική λύση σε μια οδηγία. Βοηθά στην οικοδόμηση της ανεξαρτησίας και ενθαρρύνει την ευθύνη. Συγχρόνως δίνει στο παιδί σας την αίσθηση ότι έχει κάποιον έλεγχο στη λήψη αποφάσεων.
 • Χρησιμοποιήστε το χιούμορ σας όταν διαβάζετε ή εξηγείτε πράγματα. Κάντε παιχνιδιάρικα πειράγματα. Το χιούμορ και τα πειράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην ευημερία των παιδιών καθώς μεγαλώνουν.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε ειδική εκπαίδευση για να πραγματοποιήσετε αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Είναι πιθανό να κάνετε ήδη πολλά και καλά πράγματα. Μπορεί να μην είναι η  κάθε στιγμή με τα παιδιά σας υψηλής ποιότητας, γνωρίζοντας τι συμβάλλει στην βέλτιστη ανάπτυξη τους, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε περισσότερες.

Η ζεστασιά και η αγάπη από τους μπαμπάδες συνδέονται με υψηλότερη αυτοεκτίμηση με λιγότερα κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα στα παιδιά τους.

Σωματικό και συναρπαστικό παιχνίδι:

Το σωματικό και λίγο πιο τραχύ παιχνίδι μπορεί να είναι διασκεδαστικό για παιδιά και ενήλικες και μπορεί να είναι μια ειδικότητα του μπαμπά.

Εκτός από την ευκαιρία στα παιδιά να ασκηθούν, το σωματικό παιχνίδι μπορεί να δοκιμάσει με ασφάλεια τις φυσικές δυνατότητες και τα όρια τους. Βοηθά επίσης τα παιδιά να μάθουν πώς να είναι δυνατά χωρίς να είναι επιθετικά. Όταν παίζουν με τους μπαμπάδες τους, τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται συναισθήματα όπως ο θυμός και ο ενθουσιασμός, καθώς και η επιθυμία να κερδίσουν. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού βοηθά επίσης το παιδί σας να μάθει σημαντικά κοινωνικά μαθήματα, όπως του τι είναι «δίκαιο».

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το τραχύ παιχνίδι με το παιδί σας:

 • Παίξετε με σύνεση. Τα παιδιά που παίζουν με τον μπαμπά μπορούν να ενθουσιαστούν τόσο πολύ που χρειάζονται λίγο χρόνο ηρεμίας πριν πάνε για ύπνο, να φάνε ένα γεύμα ή να ντυθούν. Αφιερώστε χρόνο για ηρεμήσει το παιδί σας μετά από ένα έντονο παιχνίδι.
 • Μερικοί βασικοί κανόνες. Για παράδειγμα, όταν το παιδί σας λέει ότι έχει κουραστεί ή έχει ‘πληγωθεί’, είναι καιρός να κάνει ένα διάλειμμα.
 • Όταν συμβαίνει τέτοιο περιστασιακό χτύπημα ή σύγκρουση, ηρεμήστε τα πράγματα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι ήταν ατύχημα και ξεκινήστε ξανά το παιχνίδι αφού στεγνώσουν τα δάκρυα.
 • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συνεχίσουν να προσπαθούν όταν «χάνουν».
 • Και θυμηθείτε – ως ο ισχυρότερος και μεγαλύτερος παίκτης, θα χρειαστεί να αφήσετε τον εαυτό σας να χάσει στο παιχνίδι, ώστε ένας άλλος πιο αδύναμος παίκτης να «κερδίσει»  μερικές φορές!

Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα για τον ρόλο σας ως γονέα και όχι μόνο… κατεβάστε τώρα την εφαρμογή της UNICEFBebbo και ανακαλύψτε το πιο ολοκληρωμένο σετ εργαλείων για την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο!

To Βebbo είναι ΔΩΡΕΑΝ και μπορείτε να το βρείτε σε Android και iOS.

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου. Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα και τον κόσμο στο www.unicef.org/greece

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ