0,00 €

No products in the cart.

7 απροσδόκητοι τρόποι που αλλάζει ο κόλπος σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη αλλάζει το σώμα της μέλλουσας μαμάς. Αυτό είναι δεδομένο. Σταδιακά η κοιλιά μεγαλώνει, το σώμα πρήζεται, οι ορμόνες «χτυπούν» κόκκινο κ.ο.κ. Ήξερες όμως ότι και ο κόλπος μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Είναι αλήθεια. Πολλά μπορούν να συμβούν εκεί κάτω. Παρακάτω θα βρεις τους επτά πιο παράξενους και απροσδόκητους τρόπους με τους οποίους η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει τον κόλπο σας. Ειδικότερα:

  1. Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τον κόλπο σου.. μπλε: Αλλάζει το χρώμα του κόλπου της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Όπως αποδεικνύεται, η απάντηση μπορεί να είναι πως «ναι». Ο κόλπος μπορεί να πάρει μια μπλε ή μοβ απόχρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. (Ονομάζεται σημάδι του Chadwick). Στην πραγματικότητα, η αλλαγή χρώματος μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που υποδεικνύουν την εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, «ήδη από τις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ο κόλπος, τα χείλη και ο τράχηλος της μήτρας μπορεί να πάρουν ένα μπλε ή μοβ χρώμα, χάρη στην αύξηση της ροής του αίματος», όπως αναφέρει ο Μπρετ Γουόρλι, M.D., γυναικολόγος-γυναικολόγος στο The Ohio State University Wexner Medical Center..

  2. Μπορεί να δεις κηλίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Η εγκυμοσύνη σημαίνει ένα προσωρινό τέλος στην περίοδό σου, ωστόσο οι κηλίδες αίματος κατά το πρώτο τρίμηνο είναι συνηθισμένες -και συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. Στην πραγματικότητα, έως και το 50 τοις εκατό όλων των μελλοντικών μαμάδων έχουν κάποια αιμορραγία ή κηλίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το March of Dimes. Τούτου λεχθέντος, «κάθε φορά που υπάρχει αιμορραγία, ακόμη και αν σταματήσει, θα πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σου, υποστηρίζει η Μέρι Λ. Ρόσερ, M.D, Ph.D., γυναικολόγος-μαιευτήρας στο Montefiore Medical Center στο Bronx της Νέας Υόρκης. «Είναι ο πιο αποτελεσματικός και ακριβής τρόπος για να καταλάβεις αν πρόκειται για κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί», συμπληρώνει η ίδια. Συνήθως, λίγο αίμα προκύπτει από την εμφύτευση του εμβρύου στην επένδυση της μήτρας και τον σχηματισμό του πλακούντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι κηλίδες μπορεί να υποδηλώνουν κάτι άλλο, όπως μια μόλυνση από ζυμομύκητες. «Εάν η κηλίδωση συνδέεται με πόνο -συμπεριλαμβανομένων των κραμπών- κάλεσε αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης», τονίζει ο Δρ. Ρόσερ.

  3. Ο κόλπος σου μπορεί να αποκτήσει κιρσούς: Τα πόδια σου δεν είναι το μόνο μέρος του σώματος που είναι ευάλωτο σε διογκωμένους, επώδυνους, μωβ κιρσούς. Πράγματι, ο κόλπος μιας μέλλουσας μπορεί επίσης να εμφανίσει κιρσούς, χάρη στο συνδυασμό της αυξημένης ροής του αίματος, της διογκωμένης μήτρας (η οποία συμπιέζει τις φλέβες στη λεκάνη) και των ορμονών της εγκυμοσύνης. Περίπου το 10% των εγκύων καταλήγουν με αιδοιοκολπικούς κιρσούς, γενικά κατά τη διάρκεια του πέμπτου μήνα της δεύτερης εγκυμοσύνης, και ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των κυήσεων, σύμφωνα με το περιοδικό Phlebolymphology. «Μοιάζουν ακριβώς όπως οι κανονικοί κιρσοί, αλλά στα χείλη και μερικές φορές στο άνω εσωτερικό του μηρού», αναφέρει η Κέιτι Μπολτ, M.D., γυναικολόγος στο Partners in Ob/GYN Care στο Texas Children’s Pavilion for Women. Μπορούν, ωστόσο, να εμφανιστούν και στις πρώτες εγκυμοσύνες.

  4. Μπορεί να εμφανίσεις πρησμένο κόλπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Αυτό το επιπλέον αίμα που ρέει μέσα από την περιοχή του κόλπου σου μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι γεμάτη και βαριά, λέει ο Δρ, Μπολτ. Ο κόλπος σου (συνήθως) δεν θα φαίνεται πραγματικά πρησμένος, αλλά μπορεί να τον αισθάνεσαι έτσι -αν και αυτό δεν είναι πάντα κακό. «Για μερικούς, η επιπλέον παροχή αίματος αυξάνει την αίσθηση», λέει ο Δρ. Ρόσερ. Με άλλα λόγια, μια πρησμένη κολπική περιοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία και να αυξήσει το ποσοστό των οργασμών σου.

  5. Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει κολπικό μετεωρισμό: Ο κολπικός μετεωρισμός, γνωστός και ως queefing ή κολπικό μετεωρισμό, εμφανίζεται όταν ένας θύλακας αέρα παγιδεύεται μέσα στον κόλπο. Όταν απελευθερώνεται, παραλείπεται ένας ήχος που μοιάζει με κλανιά. Πρόκειται για ένα queef. “Δεν είναι σημάδι για κάτι κακό”, λέει η Δρ Μπολτ. Είναι φυσιολογικό. Φυσικό. Ο κολπικός μετεωρισμός μπορεί να συμβεί (και συμβαίνει). Και παρόλο που δεν είναι σαφές γιατί η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αυτό να συμβαίνει πιο συχνά, είναι πιθανό να είναι ένας συνδυασμός της αυξανόμενης κοιλιάς σας, των διαφορετικών στάσεων συνουσίας, της άσκησης και των καταπονημένων μυών του πυελικού εδάφους.

  6. Μπορεί να έχεις φαγούρα στον κόλπο ενώ είσαι έγκυος: Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν υπερανάπτυξη των φυσικών κολπικών βακτηρίων ή μυκήτων, με αποτέλεσμα βακτηριακή κολπίτιδα (BV) ή μολύνσεις ζύμης, αντίστοιχα. Και οι δύο είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προσφέρουν είτε γκριζόλευκο (BV) είτε κιτρινόλευκο (μόλυνση ζύμης) έκκριμα. Επίσης, προκαλούν απίστευτα ενοχλητική φαγούρα. Ευτυχώς, θεραπεύονται σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια του γιατρού σου. Εάν ο κόλπος σου αποβάλλει απαλλαγμένο από οσμή, διαυγές ή λευκό έκκριμα που μοιάζει με αυγό, μπορείς να χαλαρώσεις, καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό. «Ο τράχηλος της μήτρας και ο κόλπος υφίστανται ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη που προκαλούν αύξηση της τραχηλικής βλέννας και των κολπικών εκκρίσεων», λέει η Δρ. Μπολτ. Αυτή η βλεννώδης γλίτσα αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από παχύρρευστη και κολλώδη στην αρχή σε λεπτόρρευστη και υδαρή όσο πλησιάζει ο τοκετός

  7. Το άρωμα (και η γεύση!) του κόλπου μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: «Το pH του κόλπου αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπαίσθητες αλλαγές στην οσμή του κόλπου, καθιστώντας τον λίγο πιο όξινο», σημειώνει η Δρ. Μπολτ. Και συνεχίζει: «Ορισμένες έγκυες είναι πιο ευαίσθητες στη μυρωδιά, αλλά αν δεν υπάρχει κολπική φαγούρα ή κάψιμο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Και έπειτα υπάρχει η αλλαγή στη γεύση, που επίσης σχετίζεται με τις αλλαγές στο pH. Σύμφωνα με το Journal of Perinatal Education, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι κολπικές εκκρίσεις τείνουν να έχουν πιο μεταλλική ή αλμυρή γεύση. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι η γεύση συνήθως εξαφανίζεται μόλις έχετε οργασμό.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ