0,00 €

No products in the cart.

Το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου του μωρού

Μια νέα μελέτη μαγνητικής τομογραφίας αποκάλυψε ότι η κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου του μωρού και να καθυστερήσει την ανάπτυξή του.

«Η εμβρυϊκή μαγνητική τομογραφία είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη και ασφαλής μέθοδος εξέτασης που μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβείς δηλώσεις σχετικά με την ωρίμανση του εγκεφάλου προγεννητικά», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Gregor Kasprian, M.D., αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας από το Τμήμα Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Θεραπείας με Καθοδήγηση με Εικόνα. Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία.

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εκθέσει το έμβρυο σε μια ομάδα καταστάσεων που ονομάζονται διαταραχές του φάσματος του εμβρυϊκού αλκοόλ.

Τα μωρά που γεννιούνται με διαταραχές του φάσματος του εμβρυϊκού αλκοόλ θα μπορούσαν να αναπτύξουν:

  • μαθησιακές δυσκολίες,
  • προβλήματα συμπεριφοράς ή
  • καθυστερήσεις στην ομιλία και τη γλώσσα.

«Δυστυχώς, πολλές έγκυες γυναίκες δεν γνωρίζουν την επίδραση του αλκοόλ στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Patric Kienast, M.D., Ph.D. φοιτητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Απεικόνισης και Θεραπείας με Καθοδήγηση με Εικόνα, Τμήμα Νευροακτινολογίας και Μυοσκελετικής Ακτινολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. «Ως εκ τούτου, είναι δική μας ευθύνη όχι μόνο να κάνουμε την έρευνα αλλά και να εκπαιδεύσουμε ενεργά το κοινό σχετικά με τις επιπτώσεις του αλκοόλ στο έμβρυο», τόνισε επίσης.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας 24 εμβρύων με προγεννητική έκθεση σε αλκοόλ. Τα έμβρυα ήταν μεταξύ 22 και 36 εβδομάδων κύησης τη στιγμή της μαγνητικής τομογραφίας. Η έκθεση στο αλκοόλ προσδιορίστηκε μέσω ανώνυμων ερευνών των μητέρων. Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το Σύστημα Παρακολούθησης Αξιολόγησης Κινδύνου Εγκυμοσύνης (PRAMS), ένα έργο επιτήρησης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και των τμημάτων υγείας, και το Εργαλείο Screening T-ACE, ένα εργαλείο μέτρησης τεσσάρων ερωτήσεων που προσδιορίζουν τον κίνδυνο κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε έμβρυα με έκθεση σε αλκοόλ, η βαθμολογία εμβρυϊκής συνολικής ωρίμανσης (fTMS) ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι στους μάρτυρες που ταιριάζουν με την ηλικία και η δεξιά άνω κροταφική αύλακα (STS) ήταν πιο ρηχή. Το STS εμπλέκεται στην κοινωνική γνώση, την οπτικοακουστική ολοκλήρωση και τη γλωσσική αντίληψη.

«Βρήκαμε τις μεγαλύτερες αλλαγές στην κροταφική περιοχή του εγκεφάλου και στο STS», είπε ο Δρ Kasprian. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η περιοχή, και συγκεκριμένα ο σχηματισμός του STS, έχει μεγάλη επιρροή στη γλωσσική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία».

Αλλαγές στον εγκέφαλο παρατηρήθηκαν στα έμβρυα ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα έκθεσης στο αλκοόλ.

«Δεκαεπτά από τις 24 μητέρες έπιναν αλκοόλ σχετικά σπάνια, με μέση κατανάλωση αλκοόλ λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την εβδομάδα», είπε ο Δρ Kienast. «Παρόλα αυτά, μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε σημαντικές αλλαγές σε αυτά τα έμβρυα με βάση την προγεννητική μαγνητική τομογραφία», πρόσθεσε.

Τρεις μητέρες έπιναν ένα έως τρία ποτά την εβδομάδα και δύο μητέρες έπιναν τέσσερα έως έξι ποτά την εβδομάδα. Μια μητέρα κατανάλωνε κατά μέσο όρο 14 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα. Έξι μητέρες ανέφεραν επίσης τουλάχιστον ένα περιστατικό υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος (που υπερβαίνει τα τέσσερα ποτά σε μία περίπτωση) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καθυστερημένη ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου θα μπορούσε να σχετίζεται συγκεκριμένα με ένα καθυστερημένο στάδιο μυελίνωσης και λιγότερο ευδιάκριτη γυροποίηση στον μετωπιαίο και τον ινιακό λοβό.

Η διαδικασία μυελίνωσης είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η μυελίνη προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, επιτρέποντάς τους να μεταδίδουν πληροφορίες πιο γρήγορα. Σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα στα βρέφη, όπως η κύλιση, η έρπωση και η επεξεργασία της γλώσσας συνδέονται άμεσα με τη μυελίνωση.

Η γυροποίηση αναφέρεται στο σχηματισμό των πτυχών του εγκεφαλικού φλοιού. Αυτή η αναδίπλωση διευρύνει την επιφάνεια του φλοιού με περιορισμένο χώρο στο κρανίο, επιτρέποντας την αύξηση της γνωστικής απόδοσης. Όταν η γυροποίηση μειώνεται, η λειτουργικότητα μειώνεται.

«Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά την κατανάλωση αλκοόλ», είπε ο Δρ Kienast. «Όπως δείξαμε στη μελέτη μας, ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και καθυστερημένη ωρίμανση του εγκεφάλου», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Δεν είναι σαφές πώς αυτές οι δομικές αλλαγές θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αυτά τα μωρά μετά τη γέννηση. «Για να το αξιολογήσουμε με ακρίβεια, πρέπει να περιμένουμε τα παιδιά που εξετάστηκαν ως έμβρυα εκείνη την περίοδο να μεγαλώσουν λίγο, ώστε να τα προσκαλέσουμε πίσω για περαιτέρω εξετάσεις», είπε ο Δρ. Και κατέληξε λέγοντας: «Ωστόσο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι αλλαγές που ανακαλύψαμε συμβάλλουν στις γνωστικές και συμπεριφορικές δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν κατά την παιδική ηλικία».

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ