0,00 €

No products in the cart.

Το μητρικό γάλα συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα σχολικής επίδοσης για τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο χαμηλότερων ακαδημαϊκών επιδόσεων στα μαθηματικά, την ανάγνωση και άλλες δεξιότητες, ενώ παράλληλα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια παρέμβαση κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής ενός πρόωρου βρέφους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα στα μετέπειτα χρόνια.

Σε μια μελέτη που παρακολούθησε τα πρόωρα βρέφη για επτά χρόνια, ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s μαζί με συνεργάτες στο Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που λάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες μητρικού γάλακτος τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της παραμονής τους στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών είχαν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μειωμένα συμπτώματα ΔΕΠΥ.

«Η μελέτη μας διαπιστώνει ότι μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τη νευροανάπτυξη από την παροχή μητρικού γάλακτος σε πρόωρα βρέφη»,  δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Μάντι Μπράουν Μπέλφορτ, MD, MPH, του Τμήματος Παιδιατρικής Νεογνών. «Πολλές οικογένειες είναι αφοσιωμένες στην ιδέα της παροχής μητρικού γάλακτος, αλλά μπορεί να αντιμετωπίζουν απότομες προκλήσεις. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της παροχής υποστήριξης για την έναρξη και τη διατήρηση της γαλουχίας, επειδή το μητρικό γάλα σε αυτή την πρώιμη ηλικία μπορεί να προσφέρει οφέλη χρόνια αργότερα», συμπλήρωσε η ίδια.

Η Μπέλφορτ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα αποτελέσματα της νευροαναπτυξιακής εξέλιξης 586 βρεφών που γεννήθηκαν σε λιγότερο από 33 εβδομάδες κύησης σε ένα από τα πέντε περιγεννητικά κέντρα της Αυστραλίας. Τα παιδιά αξιολογήθηκαν σε ηλικία 7 ετών, όπου η ομάδα εξέτασε δεδομένα σχετικά με τη δόση μητρικού γάλακτος και τη διάρκεια θηλασμού που προέβλεπαν διάφορες νευροαναπτυξιακές εκβάσεις. Τα αποτελέσματα αυτά περιλάμβαναν την ακαδημαϊκή επίδοση, το λεκτικό IQ και το IQ επίδοσης, τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, την εκτελεστική λειτουργία και τη συμπεριφορά.

Συνολικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη μητρικού γάλακτος σχετιζόταν με υψηλότερο Performance IQ και υψηλότερες βαθμολογίες στην ανάγνωση και τα μαθηματικά. Οι γονείς ανέφεραν επίσης λιγότερα συμπτώματα ΔΕΠΥ για τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερο μητρικό γάλα κατά τη βρεφική ηλικία. Η διάρκεια της πρόσληψης μητρικού γάλακτος (έως και 18 μήνες) συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερες βαθμολογίες στην ανάγνωση, την ορθογραφία και τα μαθηματικά. Οι ερευνητές έλεγξαν τους συγχυτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κλινικών και κοινωνικών παραγόντων. Αυτές οι ευεργετικές συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες για τα βρέφη που γεννήθηκαν στις χαμηλότερες ηλικίες κύησης, ιδίως για εκείνα που γεννήθηκαν κάτω από τις 30 εβδομάδες κύησης.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη τους είναι παρατηρησιακή – δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτιότητα, καθώς μπορεί να υπάρχουν άλλοι, μη υπολογιζόμενοι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ικανότητα παροχής μητρικού γάλακτος όσο και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Στα δυνατά σημεία της μελέτης περιλαμβάνονται το μεγάλο μέγεθός της, το εύρος των αποτελεσμάτων που εξετάστηκαν και το γεγονός ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της σχολικής ηλικίας. Άλλες μελέτες παρακολούθησαν παιδιά μόνο μέχρι την προσχολική ηλικία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση του πλήρους φάσματος των νευροαναπτυξιακών αποτελεσμάτων.

Συνολικά, η Μπέλφορτ θεωρεί τα ευρήματα της ομάδας ως επιβεβαίωση των οδηγιών της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίες συνιστούν το μητρικό γάλα για τα βρέφη.

Η ίδια ανέφερε επίσης: «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει τις συνιστώμενες στρατηγικές για την υποστήριξη των γονέων ώστε να παρέχουν μητρικό γάλα στα πρόωρα βρέφη”, δήλωσε ο Belfort. “Και ενισχύει την έκκληση για πολιτικές υγείας και πολιτικές γονικών αδειών που υποστηρίζουν τους γονείς και δεν λειτουργούν εναντίον τους. Ως κοινωνία, πρέπει να επενδύσουμε στις οικογένειες – είναι μια επένδυση που θα συνεχίσει να ωφελεί τα παιδιά όταν φτάσουν στη σχολική ηλικία».

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ