0,00 €

No products in the cart.

Το μικροβιακό κληρονόμημα: Η μετάδοση μικροβίων από μητέρα σε παιδί

Χάνουν τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή τα απαραίτητα μικρόβια; Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η απάντηση μπορεί να είναι “όχι”. Ερευνητές αναφέρουν ότι οι μητέρες είναι σε θέση να μεταφέρουν μικρόβια στα μωρά τους μέσω εναλλακτικών, αντισταθμιστικών οδών. Ενώ τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή λαμβάνουν λιγότερο από το εντερικό μικροβίωμα της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της γέννησης, το αναπληρώνουν πίνοντας τα μικρόβια της μητέρας τους στο μητρικό γάλα.

Οι περισσότερες έρευνες για το μικροβίωμα έχουν επικεντρωθεί στο έντερο, αλλά φιλοξενούμε ευεργετικές μικροβιακές κοινότητες και σε άλλα μέρη του σώματός μας, όπως στις αναπνευστικές μας οδούς και στο δέρμα μας. Η μελέτη αυτή βοηθά να διευκρινιστεί πώς τα μωρά, τα οποία γενικά θεωρούνται αποστειρωμένα πριν από τη γέννηση, αποκτούν τα απαραίτητα μικρόβια για τα διάφορα μικροβιώματά τους.

“Θέλαμε να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς αναπτύσσεται το βρεφικό μικροβίωμα στα διάφορα μέρη του σώματός τους και πώς επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο τρόπος γέννησης, η χρήση αντιβιοτικών και η έλλειψη θηλασμού”, λέει ο κύριος συγγραφέας Wouter de Steenhuijsen Piters, γιατρός και επιστήμονας δεδομένων στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Ουτρέχτης στην Ολλανδία.

Για να κατανοήσουν πώς αναπτύσσεται το μικροβίωμα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής, η ομάδα προσέλαβε και πήρε επανειλημμένα δείγματα από 120 ολλανδικές μητέρες και μωρά που πρόκειται να γεννηθούν σύντομα. Από τα μωρά, συνέλεξαν δείγματα δέρματος, μύτης, σάλιου και μικροβιώματος εντέρου δύο ώρες μετά τη γέννησή τους και όταν ήταν μιας ημέρας, μιας εβδομάδας, δύο εβδομάδων και ενός μήνα.

Η ομάδα συνέλεξε επίσης έξι διαφορετικούς τύπους δειγμάτων μικροβιώματος από τις μητέρες — δέρμα, μητρικό γάλα, μύτη, λαιμό, κόπρανα και κολπικό — για να καθορίσει ποιες από αυτές τις πηγές “έσπερναν” τα διάφορα μικροβιόγραμμα των μωρών. Στη συνέχεια, ανέλυσαν αυτά τα αποτελέσματα στο πλαίσιο διαφόρων παραγόντων που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη μεταφορά μικροβιώματος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου τοκετού, της χρήσης αντιβιοτικών και του θηλασμού.

“Είδαμε ότι πολλές κόγχες της μητέρας είναι σημαντικές για τη μετάδοση των μικροβίων, και αν κάποια από αυτά τα μονοπάτια μπλοκαριστούν για τον ένα ή τον άλλο λόγο -στην προκειμένη περίπτωση, είδαμε ότι αυτό συνέβη με την καισαρική τομή- τότε αυτά τα μικρόβια μπορούν ακόμα να φτάσουν στο βρέφος μέσω άλλων μονοπατιών”, λέει ο de Steenhuijsen Piters.

Ανεξάρτητα από την οδό γέννησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 58,5% του μικροβιώματος ενός μωρού προέρχεται από τη μητέρα του. Ωστόσο, διαφορετικές μητρικές μικροβιακές κοινότητες συνέβαλαν σε διαφορετικά βρεφικά μικροβιόγραμμα. Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή έλαβαν λιγότερα μικρόβια από το κολπικό και το κοπρανώδες μικροβίωμα της μητέρας τους, αλλά – φαινομενικά ως αντιστάθμισμα – απέκτησαν περισσότερα μικρόβια από το μητρικό γάλα.

“Η μεταφορά και η ανάπτυξη του μικροβιώματος είναι τόσο σημαντικές που η εξέλιξη έχει εξασφαλίσει ότι τα μικρόβια αυτά μεταφέρονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τη μητέρα στο παιδί”, λέει η πρώτη συγγραφέας Debby Bogaert, επιστήμονας ιατρός στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Και τονίζει: “Ο θηλασμός γίνεται ακόμη πιο σημαντικός για τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή και δεν λαμβάνουν μικρόβια του εντέρου και του κόλπου από τη μαμά τους”.

“Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα και είναι λογικό από εξελικτική άποψη να είναι πλεονάζοντες αυτοί οι τύποι μονοπατιών για να διασφαλιστεί ότι το παιδί μπορεί να ξεκινήσει τη ζωή του με το κατάλληλο “starter kit””, λέει, στη συνέχεια, ο de Steenhuijsen Piters.

Τώρα, η ομάδα θέλει να μάθει περισσότερα για τις μη μητρικές επιρροές στην ανάπτυξη του μικροβιώματος του βρέφους. “Θα μπορούσαμε να δούμε ότι το μητρικό μικροβίωμα εξηγεί σχεδόν το 60% του συνολικού μικροβιώματος του βρέφους, αλλά υπάρχει ακόμα 40% για το οποίο δεν γνωρίζουμε”, λέει ο de Steenhuijsen Piters. Και αναφέρει επίσης: “Θα ήταν ενδιαφέρον να στρωματοποιήσουμε αυτό το άγνωστο κλάσμα για να δούμε από πού προέρχονται όλα τα μικρόβια- αν συμβάλλουν, για παράδειγμα, οι πατέρες, τα αδέλφια ή το περιβάλλον”.

Τελικά, οι ερευνητές θέλουν να κατανοήσουν πώς η ανάπτυξη του μικροβιώματος στα βρέφη σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη υγεία. “Στη συνέχεια, θέλουμε να διερευνήσουμε αν αυτή η διαδικασία της πρώιμης ζωής, που επηρεάζεται από τη μαμά, επηρεάζει όχι μόνο τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο μόλυνσης κατά το πρώτο έτος της ζωής, αλλά και τη μακροπρόθεσμη υγεία όσον αφορά πράγματα όπως οι αλλεργίες και το άσθμα”, λέει ο Bogaert. “Στο μέλλον, ίσως μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να βοηθήσουμε στην πρόληψη, διάγνωση ή θεραπεία προβλημάτων υγείας”, καταλήγει.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ