0,00 €

No products in the cart.

Τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Οι νέοι γονείς όταν έρχεται το μωρό στο σπίτι δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν, και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν manual για “how-to-be-a-good-parent”. Επομένως, είναι λογικό να υποπέσουν σε ορισμένα λάθη, ειδικά κατά το πρώτο διάστημα. Ποια είναι λοιπόν τα πιο συνηθισμένα γονεϊκά λάθη και πως μπορείτε να τα αποφύγετε;

  • Σταθερά γεύματα μωρού: Τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό πρέπει να τρώει κάθε δύο έως τρεις ώρες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το ταΐζεiw ακόμα κι αν δείχνει ότι δεν πεινάει. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το να ξυπνήσεις το μωρό σου από τον ύπνο είναι πραγματικά απαραίτητο στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνει αρκετό γάλα για να συνεχίσει να μεγαλώνει σωστά.

  • Ρέψιμο μωρού: Ένα από τα βασικά λάθη που κάνουν οι γονείς με τα νεογέννητα μωρά τους είναι ότι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να ρευτούν σωστά. Το ρέψιμο βοηθά τα μωρά να αποφύγουν τυχόν προβλήματα παλινδρόμησης ή άλλες ενοχλήσεις με το στομάχι τους.

  • Λάθη στην ανάμειξη της φόρμουλας ή στον θηλασμό: Από τη μία, οι γονείς μπορεί να αναμειγνύουν λάθος τη φόρμουλα, καθιστώντας την πολύ συμπυκνωμένη ή αραιωμένη. Από την άλλη, οι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να μην έχουν το μωρό πλήρως κολλημένο στο στήθος, οπότε ενώ το μωρό φαίνεται σαν να θηλάζει, στην πραγματικότητα δεν καταπίνει και δεν τρέφεται. Μπορείς να αντλείς το μητρικό γάλα και να το δίνεις στο μικρό σου με μπιμπερό για να κατανοήσεις καλύτερα ότι πράγματι τρέφεται σωστά.

  • Ντύσιμο μωρού: Πολλοί νέοι γονείς κρατούν το μωρό τους είτε πολύ ζεστό από φόβο μήπως παγώσει είτε πολύ δροσερό από φόβο υπερθέρμανσης. Εάν το μωρό είναι παγωμένο, τότε το σώμα του θα χρειαστεί να κάψει επιπλέον θερμίδες για να αυξήσει τη θερμοκρασία του. Εάν υπερθερμανθεί, μπορεί να γίνει ληθαργικό και να κινδυνεύσει από SIDS (Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου). Είναι σημαντικό λοιπόν να καταλάβεις ότι τα νεογέννητα δεν έχουν ακόμη καλή κυκλοφορία αίματος, επομένως το να έχει δροσερά χέρια και πόδια είναι φυσιολογικό. Για να ελέγχεις με ακρίβεια τη θερμοκρασία του σώματος του μωρού σου, θα πρέπει να αισθανθείς το στήθος, την κοιλιά ή την πλάτη του.

  • Αλλαγή πάνας: Η αλλαγή πάνας του μωρού πρέπει να γίνεται έγκαιρα, διαφορετικά μπορεί να ερεθιστεί η περιοχή γύρω από την πάνα, ενώ παράλληλα ενδέχεται να προκληθούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αλλάζεις την πάνα ενός νεογέννητου κάθε δύο με τρεις ώρες.

  • Σωστή θέση ύπνου μωρού: Η τοποθέτηση των μωρών ανάσκελα στην κούνια είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμηθεί. Επίσης, είναι σημαντικό να του αλλάζεις θέση όταν είναι ξύπνιο και ξαπλωμένο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, φρόντισε να το αγκαλιάζεις και να το μεταφέρεις συχνά, καθώς το βοηθάει να βλέπει τον κόσμο γύρω του, να δυναμώνει τους μυς του λαιμού του και να δένεται μαζί σου.

  • Αγκαλιά από τρίτους: Απέφυγε να κρατούν αγκαλιά το νεογέννητο μωρό σου ή να το φιλούν, συγγενείς ακόμα και φίλοι. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων (και μάλιστα, χωρίς εμφανή συμπτώματα). Ένα νεογέννητο μπορεί εύκολα να αρρωστήσει και ειδικά όταν το ανοσοποιητικό του δεν είναι ακόμα καλά ανεπτυγμένο.

Τέλος, μια σημαντική συμβουλή για όλους τους νέους γονείς είναι να μην ακούν όλα όσα λένε οι άλλοι. Όσο και αν μάθεις, ακούσεις, διαβάσεις για την ανατροφή ενός μωρού, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πάντα περισσότερα. Επομένως, δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός. Όλοι κάνουν τη δική τους προσπάθεια και ακολουθούν το δικό τους μονομάτι. Οι συμβουλές από έμπειρους γονείς μπορεί να είναι χρήσιμες κατά καιρούς, ωστόσο δεν λειτουργούν πάντοτε σε όλες τις περιπτώσεις. Κάθε παιδί εξάλλου είναι διαφορετικό, όπως και οι γονείς. Και γι’ αυτό χρειάζεται χρόνος για να βρείτε το ρυθμό σας. Ακολούθησε το ένστικτο σου και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς με αγάπη, στοργή και απεριόριστη φροντίδα.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ