0,00 €

No products in the cart.

Τα προβλήματα ύπνου των παιδιών που σχετίζονται με την ψύχωση σε νεαρούς ενήλικες

Τα παιδιά που βιώνουν χρόνια έλλειψη ύπνου από τη βρεφική ηλικία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ψύχωση στην πρώιμη ενήλικη ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ εξέτασαν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου από μια μεγάλη μελέτη κοόρτης παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 7 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κοιμόντουσαν επίμονα λιγότερες ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχωτική διαταραχή στην πρώιμη ενήλικη ζωή και σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχωτικό επεισόδιο.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει σχέσεις μεταξύ προβλημάτων ύπνου και ψύχωσης σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η επίμονη έλλειψη ύπνου αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα ψύχωσης.

Η επικεφαλής συγγραφέας ανέφερε: «Είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να υποφέρουν από προβλήματα ύπνου σε διάφορα σημεία της παιδικής τους ηλικίας, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πότε μπορεί να είναι καιρός να αναζητήσουμε βοήθεια. Μερικές φορές ο ύπνος μπορεί να γίνει ένα επίμονο και χρόνιο πρόβλημα, και σε αυτό το σημείο βλέπουμε συνδέσεις με ψυχιατρικές ασθένειες στην ενήλικη ζωή. «Τα καλά νέα είναι ότι γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν να βελτιώσουμε τα πρότυπα και τις συμπεριφορές του ύπνου μας. Ενώ η επίμονη έλλειψη ύπνου μπορεί να μην είναι η μόνη αιτία της ψύχωσης στην πρώιμη ενήλικη ζωή, η έρευνά μας δείχνει ότι αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει και είναι κάτι που οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν».

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Psychiatry, βασίστηκαν σε δεδομένα που ελήφθησαν από τη διαχρονική μελέτη Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), η οποία περιλαμβάνει αρχεία 12.394 παιδιών από 6 μηνών έως 7 ετών και 3.889 σε ηλικία 24 ετών.

Ενώ η συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης ύπνου στην παιδική ηλικία και της ψύχωσης στην πρώιμη ενήλικη ζωή ήταν ισχυρή στη μελέτη, η ομάδα δεν απέδειξε αιτιώδη σχέση και πρέπει να διερευνηθούν άλλοι παράγοντες που σχετίζονται τόσο με τον παιδικό ύπνο όσο και με την ψύχωση.

Η ομάδα εξέτασε, για παράδειγμα, τη συνολική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών για να δει αν οι βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν ορισμένες από τις συσχετίσεις μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της ψύχωσης.

Αυτό εξετάστηκε στην ηλικία των εννέα ετών με τη μέτρηση των επιπέδων φλεγμονής σε δείγματα αίματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τους δεσμούς μεταξύ της έλλειψης ύπνου και της ψύχωσης, αλλά και άλλοι άγνωστοι παράγοντες είναι πιθανό να είναι επίσης σημαντικοί.

Η έρευνα του Dr. Morales – Muñoz αποτελεί μέρος του μεταφραστικού κέντρου Mental Health Mission Midlands Translational Centre, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και τη Φροντίδα. Στόχος του είναι να δοκιμάσει και να επικυρώσει θεραπείες στην πρώιμη ψύχωση και την κατάθλιψη μεταξύ παιδιών και νέων.

«Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη παρέμβαση είναι πραγματικά σημαντική για τη βοήθεια των νέων με ψυχικές ασθένειες. Μία από τις προτεραιότητες του μεταφραστικού ερευνητικού κέντρου αριστείας Midlands Mental Health Mission είναι να αναπτύξει και να δοκιμάσει στοχευμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στους νέους που πάσχουν από ασθένεια ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν ασθένεια. Η κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζει η καλή υγιεινή του ύπνου στη θετική ψυχική υγεία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικά σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας».

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ