0,00 €

No products in the cart.

Τα νεογέννητα μωρά κινδυνεύουν από βακτήρια που συνήθως μεταφέρουν οι μητέρες

Ο στρεπτόκοκκος agalactiae (γνωστός ως στρεπτόκοκκος της ομάδας Β ή GBS) είναι παρών στο γεννητικό σύστημα σε περίπου μία στις πέντε γυναίκες. Προηγούμενη έρευνα από την ομάδα του University of Cambridge and Rosie Hospital, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, εντόπισε GBS στον πλακούντα περίπου 5% των γυναικών πριν από την έναρξη του τοκετού. Αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, εκτός και αν ελεγχθεί, οι γυναίκες δεν θα γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Το GBS μπορεί να προκαλέσει σήψη, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε λοίμωξη, στο νεογέννητο. Σε όλο τον κόσμο, το GBS ευθύνεται για περίπου 50.000 θνησιγενείς γεννήσεις και έως και 100.000 θανάτους βρεφών ετησίως. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Nature Microbiology, η ομάδα εξέτασε τη σχέση μεταξύ της παρουσίας GBS στον πλακούντα και του κινδύνου εισαγωγής του μωρού σε μονάδα νεογνών. Οι ερευνητές ανέλυσαν εκ νέου δεδομένα που ήταν διαθέσιμα από την προηγούμενη μελέτη τους με 436 βρέφη που γεννήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματά τους σε μια δεύτερη ομάδα 925 κυήσεων.

Από την ανάλυσή τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το GBS του πλακούντα συσχετίστηκε με διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής σε νεογνική μονάδα, με ένα στα 200 μωρά που γίνονται δεκτά με σηψαιμία που σχετίζεται με GBS — σχεδόν 10 φορές από την προηγούμενη εκτίμηση. Η κλινική αξιολόγηση αυτών των μωρών χρησιμοποιώντας την τρέχουσα διαγνωστική εξέταση εντόπισε GBS σε λιγότερες από μία στις πέντε από αυτές τις περιπτώσεις. Στις ΗΠΑ, όλες οι έγκυες γυναίκες ελέγχονται τακτικά για GBS και λαμβάνουν αντιβιοτικά εάν διαπιστωθεί ότι είναι θετικές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γυναίκες που είναι θετικές για GBS λαμβάνουν επίσης αντιβιοτικά — ωστόσο, μόνο μια μειοψηφία εγκύων γυναικών ελέγχεται για GBS, καθώς η προσέγγιση στο ΗΒ είναι να λαμβάνονται δείγματα μόνο από γυναίκες που αντιμετωπίζουν επιπλοκές ή με άλλους κινδύνους παράγοντες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ελέγχονται, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η ανίχνευση του GBS στη μητέρα δεν είναι πάντα απλή και ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία μωρών που εκτέθηκαν στα βακτήρια πιστεύεται ότι αρρωσταίνουν.

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή ελέγχου για GBS για θεραπεία με αντιβιοτικά βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Δρ Francesca Gaccioli από το Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ είπε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδοσιακά δεν ελέγχαμε μητέρες για GBS, αλλά τα ευρήματά μας — ότι σημαντικά περισσότερα νεογνά γίνονται δεκτά στη μονάδα νεογνών ως αποτέλεσμα. της σηψαιμίας που σχετίζεται με το GBS από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως — αλλάζει βαθιά τη σχέση κινδύνου/οφέλους του καθολικού προσυμπτωματικού ελέγχου». Για να βελτιώσουν την ανίχνευση, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπερευαίσθητο τεστ PCR, το οποίο ενισχύει μικροσκοπικές ποσότητες DNA ή RNA από ένα ύποπτο δείγμα για να ελέγξει την παρουσία GBS. Έχουν καταθέσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Cambridge Enterprise, το τμήμα μεταφοράς τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, για αυτή τη δοκιμή.

Ο καθηγητής Γκόρντον Σμιθ, Επικεφαλής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε: “Χρησιμοποιώντας αυτό το νέο τεστ, συνειδητοποιούμε τώρα ότι οι κλινικά ανιχνευμένες περιπτώσεις GBS μπορεί να αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου των επιπλοκών που προκύπτουν από αυτή τη μόλυνση. Ελπίζουμε ότι το εξαιρετικά ευαίσθητο τεστ που αναπτύχθηκε από την ομάδα μας μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμες δοκιμές στο σημείο της φροντίδας για την ενημέρωση της άμεσης νεογνικής φροντίδας.” Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον ορό από τον ομφάλιο λώρο των μωρών, διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τρίτο εμφάνισαν πολύ αυξημένα επίπεδα αρκετών κυτοκινών — πρωτεϊνικών αγγελιαφόρων που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό υποδηλώνει ότι μια λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκινών» — μια ακραία ανοσοαπόκριση που προκαλεί παράπλευρη βλάβη στον ξενιστή — ήταν πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.

Share it!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ